18 Yeni Küresel Jeoparka Adı Verildi
UNESCO Yönetim Kurulu, UNESCO Küresel Jeoparklar ağına 18 alanın eklenmesini onayladı. Bu, toplam jeopark sayısını 48 ülkede 195'e çıkarıyor. İki UNESCO Üye Devleti ağa katılıyor: Yeni Zelanda ve Filipinler.
UNESCO Küresel Jeopark etiketi 2015 yılında oluşturulmuştur. Uluslararası öneme sahip jeolojik mirası tanır. Jeoparklar, önemli jeolojik mirasın korunmasını kamuya açık erişim ve kalkınmaya sürdürülebilir bir yaklaşımla birleştirerek yerel topluluklara hizmet eder. 18 yeni adlandırma, ağı 195'e kadar UNESCO Küresel Jeopark'a çıkardı ve toplam 486.709 km2'lik bir alanı kapsıyordu, bu Birleşik Krallık'ın iki katı büyüklüğündeydi.
Yeni jeoparklar şunlardır:
Brezilya: Caçapava UNESCO Küresel Jeoparkı
Brezilya'da yerli bir halk olan Guarani için bu jeopark, 'ormanın bittiği yer'. Jeopark, Brezilya'nın en güneyindeki Rio Grande do Sul Eyaletinde yer almaktadır. Sülfit metalleri ve mermer madenciliğinden oluşan jeolojik mirası, bölgenin ekonomik kalkınması için hayati önem taşıyor. Camaquã havzasındaki volkanik kökenli tortul yataklar, Güney Amerika Platformu'nun Ediacaran döneminden Kambriyen dönemine 600 ila 500 milyon yıl önceki geçişinin en eksiksiz ve iyi açığa çıkmış kaydını temsil ediyor. Ediakaralılar bilinen en eski hayvanlardı. Bu yumuşak gövdeli deniz organizmaları, denizanası gibi günümüzün modern türlerine benziyordu.Jeopark, jeoçeşitliliğinin yanı sıra nesli tükenmekte olan kaktüsler, bromeliadlar, endemik çiçekler ve arı türlerine ev sahipliği yapmaktadır. Çıplak kayalık tepeleri çevreleyen yerel çalılıklar ve otlaklar, aile temelli koyun ve keçi yetiştiriciliği gibi sürdürülebilir bir geçim kaynağını koruyor. Jeoparkın manzaralı tepeleri, ortaçağdan erken modern döneme kadar doğal askeri surlar olarak hizmet etti.
Brezilya: Quarta Colonia UNESCO Küresel Jeoparkı
Bu jeopark, Brezilya'nın güneyinde, Pampa ve Atlantik Ormanı biyomları arasında yer almaktadır. Adı, İtalyanların Rio Grande do Sul eyaletinin orta kesimini kolonileştirdiği döneme bir göndermedir. Binlerce Avrupalı yerleşimci, umutlarını ve hayallerini, yoğun bir subtropikal ormanın sınırında ve Serra Geral sıradağlarının yamacında geniş bir drenaj ağı tarafından oyulmuş derin fay vadileri arasında uzanan bu "gelecek vaat eden topraklara" bağladı. Kolonyal villalar ve quilombolaların (Afro-torunları) yerli yerleşimlerinin izleri var.yüzlerce yıl öncesine dayanan. Jeopark, 230 milyon yıl öncesine tarihlenen hayvan ve bitki fosilleri açısından da zengindir. Uluslararası öneme sahip Triyas fosilleri ile gezegendeki en eski dinozorların rekorunu elinde tutuyor.
Yunanistan: Lavreotici UNESCO Küresel Jeoparkı
Birçoğu ilk kez bölgede keşfedilen mineralojik örneklerinin bolluğu ve çeşitliliği ile ünlü olan bu jeopark, karışık sülfid yataklarından çıkarılan gümüş ile dünya çapında tanınmaktadır. Bölge, yer altı jeolojik zenginlikleri nedeniyle antik çağlardan beri yerleşim görmüştür ve şu anda 25 102 nüfusa ev sahipliği yapmaktadır. Lavreotiki UNESCO Küresel Jeoparkı, Havari Aziz Paul Bizans Kutsal Manastırı'na da ev sahipliği yapmaktadır. Manastır, 'Ortodoks manastırcılığı' teşvik etmeye ve kayadan zemine doğal renkler kullanan geleneksel bir teknik olan fresk duvar resmini uygulamaya devam ediyor.
Endonezya: Ijen UNESCO Küresel Jeoparkı
Bu jeopark, Doğu Java Eyaletindeki Banyuwangi ve Bondowoso Bölgelerinde yer almaktadır. Jeoparkın boğaz ile deniz arasındaki stratejik konumu, onu insan göçü ve ticaret için bir kavşak haline getirmiştir. Ijen, Ijen caldera sistemindeki en aktif volkanlardan biridir. Hem kalderanın içinde hem de kenarında yaklaşık 22 kaldera sonrası volkanik koni oluşmuştur. Ijen, dünyadaki en asidik krater gölüdür ve türünün en büyüğüdür. Nadir görülen bir olay sayesinde, oksijen açısından zengin atmosferle karşılaştıklarında tutuşmadan önce aktif kraterden yüksek konsantrasyonlarda kükürt yükselir; gaz yandıkça benzersiz ve yalnızca geceleri görülebilen elektrik mavisi bir alev oluşturur. Suyun kendisi asidiktir çünkü volkanik yeraltı yüzeyine sızarak geri dönüştürülür.
Endonezya: Maros Pangkep UNESCO Küresel Jeoparkı
Bu jeopark, Maros ve Pangkep Bölgelerindeki Sulawesi adasının güney kolu boyunca yer almaktadır. Yerel nüfus öncelikle Bugis ve Makassarese'nin yerli halklarından oluşur. Jeopark 5 077 km 2'lik bir alanı kaplamasına rağmen yarısından fazlası (% 55,4) su altındadır. Anakaradan ayrı olan jeopark alanı 39 adadan oluşan bir küme içerir. Bu takımadalar Mercan Üçgeni'nde yer alır ve mercan resifi ekosistemlerinin korunması için bir merkez olarak hizmet eder. Jeopark, hem Muhteşem Karst Kuleleri hem de Spermonde'nin Mercan Resifi Adaları ile tanınır. Jeoparkın kapsadığı alan 100 milyon yıldan fazladır; antik yaşam formlarının izlerini taşır ve endemik türlere ev sahipliği yapar. Wallace hattı boyunca yaşayan siyah makak ve kuskus ayısı (adını evrim hakkında çağdaşı Charles Darwin ile benzer sonuçlara varan Alfred Russel Wallace'tan almıştır), Borneo adasını Sulawesi adasından ayıran derin deniz siperi gibi. Batıdaki arazi Asya kıtasal tektonik levhasında yer alırken, doğudaki arazi Avustralya kıtasal levhasında yer alır; bu, bu komşu adalarda bulunan türlerin çeşitliliğini açıklar.
Endonezya: Merangin Jambi UNESCO Küresel Jeoparkı
Bu jeopark, bugün dünyada türünün fosilleşmiş tek bitkisi olan eşsiz “Jambi florası” fosillerine ev sahipliği yapmaktadır. Bunlar Endonezya'daki Sumatra Adası'nın orta kesiminde yer almaktadır. 'Jambi florası' adı, Erken Permiyen'den (296 milyon yıllık) kalma bir kaya oluşumunun parçası olarak bulunan fosilleşmiş bitkileri ifade eder. Bu fosilleşmiş bitkiler, sporlar yerine tohumların dağılmasıyla çoğalan yosunları, ilkel iğne yapraklıları ve tohum eğrelti otlarını içerir. Bu jeoparkın manzarası, doğu tarafındaki ovaları batı tarafındaki yüksek arazilerle birleştirir ve en yüksek zirvesi 33.000 yıl önce büyük bir patlamayla oluşan Masurai Dağı'nda deniz seviyesinden 2 900 m yüksekliğe yükselir. Bölge, tarih öncesi çağlardan beri yerleşim yeri olmuştur ve Orang Batin Lamo kabilesi ve Serampas klanı da dahil olmak üzere farklı yerli gruplara ev sahipliği yapmaktadır. Jeopark, Mezozoik çağda (252–66 milyon yıl önce) oluşan karstik bir manzaraya ev sahipliği yapmaktadır. Karst mağaraları, önemli bir arkeolojik araştırma projesinin parçası olan tarih öncesi eserler içerir.
Endonezya: Raja Ampat UNESCO Küresel Jeoparkı
Bu jeoparkın alanı dört ana ada içerir ve ülkedeki en eski açığa çıkmış kaya birimine (443,8–358,9 milyon yıl öncesine dayanan Silüriyen-Devoniyen) sahip olduğu için özeldir; bu, Dünya'nın neredeyse onda biri yaşındadır. En sıra dışı jeolojik özellik, Kuvaterner Döneminde (2.58 milyon yıl öncesi ile 11.700 yıl öncesi arası) deniz seviyesinin yükselmesi sonucunda ortaya çıkan Tropikal Adalar; burada karstlaşma, su hattının hem üstünde hem de altında çok sayıda mağara oluşturmuştur. Karst, suda çözünen yumuşak ve gözenekli bir kaya olan kireç taşından yapılmıştır. Yağmur suyu zamanla kayaya sızdıkça, bu kaya yavaş yavaş aşınarak bu mağaraları oluşturdu.Tüplü dalgıçlar, su altı mağaralarının güzelliği ve olağanüstü deniz mega biyolojik çeşitliliği tarafından çekilen bölgeye akın ediyor. Burada, bölgede birkaç bin yıl önce yaşamış tarihöncesi insanların ürettiği kaya sanatını gözlemleyebilirler.
Iran: Aras UNESCO Global Geopark
Aras Nehri, İran'ın kuzeybatısında, Küçük Kafkas sıradağlarının güney ucunda yer alan bu jeoparkın kuzey sınırını belirler. Bu sıradağlar doğal bir bariyer görevi görür. Bir dizi iklimin yanı sıra zengin jeolojik çeşitlilik ve biyolojik çeşitlilik yaratmıştır; aynı zamanda sıradağların kuzey ve güney taraflarındaki farklı kültürleri birbirine bağlar. Bu jeoparkta uluslararası öneme sahip en önemli jeolojik özellik, Dünya tarihinin en önemli olaylarından biri olan Permiyen-Triyas Sınırını belirleyen 252 milyon yıl önce meydana gelen yok oluş olayının izleridir. Jeopark ayrıca üç korunan alanda yaşayan Kafkas Kara Orman Tavuğu, Kızıl Geyik, Ermeni Koçu ve Kafkas Leoparı gibi nesli tükenmekte olan hayvanlara da ev sahipliği yapmaktadır.
İran: Tabas UNESCO Küresel Jeoparkı
Pek çok düşünür, bu jeoparkın bulunduğu Güney Horasan Eyaletinin kuzeybatısındaki 22 771 km2'lik çölden 'İran'ın jeolojik cenneti' olarak söz etmiştir. Bunun nedeni, gezegenin evriminin 4,6 milyar yıl önceki Dünya tarihinin en erken döneminden (Kambriyen Öncesi) yaklaşık 145 milyon yıl önceki Erken Kretase'ye kadar en ufak bir kesinti olmadan takip edilebilmesidir. Jeopark, 1,5 milyon hektarlık bir alanı kaplayan ve Asya çitalarının en önemli yaşam alanı olan, İran'ın en büyüğü olan Naybandan Yaban Hayatı Sığınağı'na ev sahipliği yapmaktadır. Tabas UNESCO Küresel Jeoparkı, endemik bitki Ferula assa-foetida'nın küresel yaşam alanının yarısını sağlıyor., tıbbi amaçlar için yaygın olarak kullanılır. Tarih boyunca bölge, güney ve batıyı İran'ın doğu ve kuzeydoğusuna bağlayan bir otoyol görevi gördü. Sonuç olarak hem değerli doğal hem de kültürel mirası nedeniyle ekoturistleri cezbetmektedir.
Japonya: Hakusan Tedorigawa UNESCO Küresel Jeoparkı
Orta Japonya'da, Hakusan Dağı'ndan Tedori Nehri'ni izleyerek denize kadar uzanan Hakusan Tedorigawa Jeoparkı, yaklaşık 300 milyon yıllık bir geçmişe sahiptir. Kıtaların çarpışmasıyla oluşan kayaları içerir. Ayrıca Japonya'nın Avrasya kıtasına bağlı olduğu dönemde karadaki nehir ve göllerde biriken dinozor fosillerini içeren tabakalara da sahiptir. Yaklaşık 15 milyon yıl önce Japonya'yı Avrasya kıtasından ayıran riftleşme sürecinde, dalan levhaların Japonya'yı doğuya doğru çekmesiyle oluşan volkanik tortular. Daha yeni volkanik tortular, Japonya'nın 'Üç Kutsal Dağı'ndan biri olan ve hala aktif olan Hakusan Dağı'nın patlamasından kaynaklanmaktadır. Deniz seviyesinden 2.702 m yükseklikte, Ekvator'a bu kadar yakın bir dağ için dünyadaki en yüksek kar yağışı seviyelerinden bazılarını kaydediyor. Bu yoğun kar yağışı, araziyi sürekli olarak şekillendiren bir su ve erozyon döngüsüne neden olur.
Malezya: Kinabalu UNESCO Küresel Jeoparkı
Kinabalu Dağı, Borneo adasının kuzey ucundaki Sabah Eyaletindeki bu jeoparka hakimdir. Himalayalar ile Yeni Gine arasında uzanan en yüksek dağ olan Mount Kinabalu, bir asırdan fazla bir süredir kaşifleri cezbetmektedir. 4 750 km2 alan kaplıyor, jeopark, sadece Kinabalu Dağı'nda bulunan 90 orkide türü ve Dünya'nın başka hiçbir yerinde bulunmayan kızıl başlı keklik kuşu da dahil olmak üzere birçok endemik bitki ve hayvana ev sahipliği yapmaktadır. Jeopark, milyarlarca yıllık ultramafik kayaçlar dahil olmak üzere inanılmaz bir jeoçeşitliliğe sahiptir; Ultramafik kayaçlar Dünya'nın mantosunu oluşturur, ancak bazen volkanik bir patlama sırasında yüzeye çıkar. Yüzeyde granit müdahaleleri de görülebilir: volkanik bir patlama sırasında, çoğu magma asla yüzeye yükselmez, bunun yerine, granit gibi müdahaleci magmatik kayalara katılaştığı kabuğun içinde saklı kalır. Jeopark ayrıca Poring Kaplıcaları ve kıvrımlı ve faylı tortul kayalardan oluşan Ranau-Tambunan bölgesini içeren benzersiz yer şekillerine de sahiptir.
Yeni Zelanda: Waitaki Whitestone UNESCO Küresel Jeoparkı
Yeni Zelanda'nın ilk UNESCO Küresel Jeoparkı, Güney Adası'nın doğu kıyısında, 7.214 km2'lik bir alana yayılıyor. Waitaki Vadisi'nden Güney Alpler'in eteklerine kadar. Bu jeoparkın manzaraları, nehirleri ve gelgitleri, yerel yerli halk olan Ngāi Tahu whānui için muazzam bir kültürel öneme sahiptir. Jeopark, Dünyanın sekizinci kıtası, Zealandia veya Maori'deki Te Riu-a-Māui'nin tarihine dair olağanüstü bilgiler sunuyor. Jeopark, yaklaşık 80 milyon yıl önce eski süper kıta Gondwana'dan kopan Zealandia'nın oluşumuna dair kanıtlar sunuyor. Daha sonra kıta, tektonik güçler Yeni Zelanda'yı dalgaların üzerine itmeden ve ülkenin mevcut dağ inşası aşaması başlamadan önce milyonlarca yıl boyunca okyanusun altında kaldı. Bugün, Yeni Zelanda'nın doğusundan kuzeye, Yeni Kaledonya'ya kadar uzanan Zelanda'nın yaklaşık %94'ü sular altında kalmaya devam ediyor.
Norveç: Sunnhordland UNESCO Küresel Jeoparkı
Bu jeoparktaki manzaralar, buzullarla kaplı dağlardan kıyı boyunca uzanan düzlüklerde yer alan binlerce adaya sahip takımadalara kadar uzanmaktadır. Jeolojik manzara, 40 buzul çağında meydana gelen buzul erozyonunun ders kitabı örneklerini sergiliyor. Hardangerfjord Fayı, bir milyar yıllık jeolojik evrimi birbirinden ayırır. Jeopark, volkanik sistemlerin kıtaları nasıl oluşturduğunu gösteriyor: iki tektonik plakanın birleştiği yerde, sıkıştırılmış plaka, orojenezi olarak bilinen bir süreçte bir dağ silsilesi oluşturmak üzere yükselmeden önce buruşuyor. Dünya üzerindeki en büyük orojenik kuşaklardan ikisi jeoparkta buluşuyor. Güney tarafında kıtasal bir volkanik yay (1,5 milyar yıl önce) ile ilgili kayalar bulunur ve kuzey tarafında okyanus kabuğundan ve bir ada yayı sisteminden (500-450 milyon yıl önce) gelen ana kaya uzanır.
Filipinler: Bohol Adası UNESCO Küresel Jeoparkı
Filipinler'in ilk UNESCO Küresel Jeoparkı olan Bohol Adası, Visayas adalar grubunda yer almaktadır. Adanın jeolojik kimliği, tektonik türbülans dönemleri adayı okyanusun derinliklerinden yükselttiği için 150 milyon yıl boyunca bir araya getirildi. Adanın yeraltı geçmişinin izleri, karakteristik karstik yapıları oluşturan kireçtaşlarında bulunabilir. Jeopark, jeoparkın merkezindeki ünlü koni şeklindeki Çikolata Tepeleri de dahil olmak üzere mağaralar, düdenler ve koni karst gibi karstik jeositlerle doludur. Kuzey kıyısı boyunca uzanan Danajon Çift Set Resifi, Güneydoğu Asya'da türünün tek örneği ve Dünya'da belgelenmiş altı çift bariyer resifinden biridir; ziyaretçilere 6 000 yıllık mercan büyümesini keşfetme şansı veriyor.
Kore Cumhuriyeti: Jeonbuk West Coast UNESCO Küresel Jeoparkı
Bu jeopark, ülkenin batı kesiminde 2,5 milyar yıllık iyi açığa çıkmış jeolojik tarihi anlatıyor. Volkanlar ve adalarla noktalı geniş gelgit düzlükleri, Dünya tarihinin unsurlarını bir araya getirmek için zamanda yolculuk yapmamızı sağlıyor. Gelgit düzlüklerinin Korece karşılığı 'getbol'dur. Gochang Getbol , gelgit aralığı 5 m'den (makrotidal) fazla olan dünyadaki 19 kıyı sulak alanından biridir . 8500 yıldır 40 m'ye kadar çamur tortusu katmanları oluşuyor ve bu da burayı 12.000-11.500 yıl önce başlayan Holosen'den gelen tortular açısından zengin, dünyanın en kalın gelgit tortusu katmanlarından biri yapıyor.Jeonbuk Batı Kıyısı UNESCO Küresel Jeoparkı, UNESCO tarafından halihazırda doğal ve kültürel bir Dünya Mirası varlığı ve bir biyosfer rezervi olarak kabul edilmiştir. Ayrıca olağanüstü sulak alanları nedeniyle bir Ramsar alanı olarak belirlenmiştir.
İspanya: Cabo Ortegal UNESCO Küresel Jeoparkı
Şu anda Cabo Ortegal UNESCO Küresel Jeoparkı olan yerde, yaklaşık 400 milyon yıl önce Dünya'nın derinliklerinden çıkan kayaları keşfederek gezegenimizin iç kısmına doğru bir yolculuğa çıkın. Bu jeopark, bazıVariskan Orojenezi olarak bilinen bir süreç olan Pangea'ya neden olan çarpışmanın Avrupa'daki en eksiksiz kanıtlarından biri. Bu jeoparktaki kayaların çoğu, yaklaşık 350 milyon yıl önce süper kıta Pangea'ya katılacak olan iki kıtanın, Laurussia ve Gondwana'nın çarpışmasıyla yüzeye getirildi. Bu çarpışma meydana geldiğinde, bu kayalar Dünya'nın üst mantosunda, 70 km'den daha derinde bulunuyordu. Jeopark madenlerinde kullanılan bakır, fumarol adı verilen volkanik bacaların yüksek sıcaklıkta gaz ve mineral saldığı ve ardından su ile temas ettiğinde soğuduğu deniz tabanındaki yoğun termal aktiviteden kaynaklanmaktadır.
Tayland: Horat UNESCO Küresel Jeoparkı
Bu jeopark çoğunlukla kuzeydoğu Tayland'daki Nakhon Ratchasima Eyaletindeki Khorat Platosu'nun güneybatı kenarındaki LamTakhong nehri havzasında yer almaktadır. Dyaprak döken dipterokarp ormanları, bölgedeki baskın orman tipidir. Bölgenin eşsiz jeolojik özelliği, yaşları 16 milyon ila 10 000 yıl arasında değişen fosillerin çeşitliliği ve bolluğudur. Mueang Bölgesi'nde çok çeşitli dinozorlar ve antik filler gibi diğer hayvan fosilleri bulundu. Nakhon Ratchasima'nın hem Chaloem Phra Kiat hem de Mueang bölgelerindeki kum ve çakıl birikintilerinde taşlaşmış ağaç da keşfedilmiştir. Bu, Khorat UNESCO Global Geopark'ı kendisini dünyanın Paleontopolis'i (Antik Yaşam Şehri) olarak görmeye sevk etti. Bölgenin eşsiz kültürüne Thai Khorat Cultura denir. Horat, Horat dili, insanları ve müziği ile tanınır; Khorat, jeoparkta keşfedilen yeni omurgalı fosil türlerinin bilimsel adlarında da uluslararası alanda tanınmıştır.Khoratosuchus jintasakuli (bir timsah) ve Sirindhorna khoratensis (bir dinozor).
Büyük Britanya ve Kuzey İrlanda Birleşik Krallığı: Morne Gullion Strangford UNESCO Küresel Jeoparkı
Bu jeopark, iki okyanusun 400 milyon yıllık jeolojik tarihin üzerinde nasıl evrimleştiğinin hikayesini anlatıyor. Iapetus Okyanusu'nun kapanmasını ve hem yerkabuğunda hem de yüzeyde büyük miktarlarda erimiş kaya (veya magma) üreten Kuzey Atlantik Okyanusu'nun doğuşunu gösterir. Sonraki kayalar ve manzaralar, o zamandan beri çok sayıda Dünya süreci tarafından şekillendirildi, ancak en son Buzul Çağı'ndakiler hakim oldu. Dağ ve kıyı ortamlarının birleşimi, bu kadar küçük bir alanda yaygın olarak görülmeyen çok çeşitli buzul özelliklerinin gelişmesine yol açmıştır. Bunlar, Morne Dağları'nda ve Strangford Lough'da buz gelişimi ve hareketinin birden fazla aşamasına dair kanıt sağlar. Jeopark, Kuzey İrlanda'nın güneydoğusunda, İrlanda Cumhuriyeti sınırına bitişik olarak yer almaktadır ve 1932 km2'lik bir alanı kaplamaktadır. İnsanlar, son buzullaşmanın sona ermesinden hemen sonra bu bölgede yaşadılar.
Kaynak
Foto:Yunanistan Lavreotici UNESCO Küresel Jeoparkı