21 Haziran Yaz Gündönümünde En Uzun Gündüz

21 Haziran 2021 12:00 Yaşam
resimler-haber/Moren_21yaz_21haziran_gündönümü.jpg
google news

dünya güneş ışınları görsel

Ülkemizde gündüz süreleri 4 önemli tarihe göre farklılık gösterir. Bu tarihler:

21 Haziran

23 Eylül

21 Aralık

21 Mart

Gündönümleri yılda iki kez tekrarlanan ve Güneş'in yarımkürelerde en büyük açılarla düştüğü günlerdir. Bulunulan yarımküreye göre gündüzlerin veya gecelerin, kısalmaya veya uzamaya başladığı tarihlerdir.  

Dünyamız hayali olarak 90 tanesi kuzeyde, 90 tanesi güneyde olmak üzere 180 daireye- paralele bölünmüştür. Sıfır derece paraleli dünyayı yatay olarak bölen en büyük paraleldir ve “ekvator” olarak isimlendirilir. Kutup noktalarına doğru dairelerin çevresi küçülürken derecesi artar. 23 derece kuzey paraleli Yengeç, 23 derece güney paraleli Oğlak Dönencesini ifade eder. 21 Haziran tarihinde güneş ışınları kuzey yarım küredeki yengeç dönencesine dik açıyla düşer ve kuzey yarım küre için yaz mevsimi başlar. 21 Aralık tarihinde ise güneş ışınları güney yarım küredeki Oğlak Dönencesi’ne dik açıyla gelir ve kuzey yarım küre için yaz mevsiminin zamanıdır. Bir yarım kürede yaz mevsimi başlarken, diğer yarım küre için kış mevsiminin başlangıcıdır. Bu sebeple 21 Haziran’da ülkemizde yaz gündönümü olduğu gibi 21 Aralık’ta da kış gündönümü vardır.

21 Haziran tarihi kuzey yarım küredeki pek çok ülke için yaz mevsiminin başlangıcı anlamına gelir. Güneş ışınları kuzey yarım kürede olan yengeç dönencesine bu tarihte dik gelir. Bu günde en uzun gündüz yaşanırken en kısa gece yaşanır. Bu süre Türkiye’nin en güneyi için 15 saat gündüz, 9 saat gecedir. Güneyden kuzeye gidildikçe gündüz süresi artarken gece saati daha da kısalır. Türkiye’nin en güneyi olan 36 Derece Kuzey paraleli ile en kuzeyi olan 42 Derece Kuzey paraleli arasında yaklaşık yarım saatlik fark olduğu söylenebilir.

21 Haziran tarihinden sonra gündüzler kısalmaya, geceler uzamaya başlar. 23 Eylül tarihine kadar bu devam eder. 23 Eylül’de gece gündüz süreleri eşitlenir ve 12 saat olur. 23 Eylül’den sonra ise gündüzler kısalmaya, geceler uzamaya başlar.

Google’dan 21 Haziran Gündömü için Doodle

googel doodle'ı yaz gündönümü için

Önemli ve özel günler için logosunu özel bir tasarımla kullanıcılarına sunan Google, 21 Haziran yaz gün dönümüne özel yeni tasarımını kullanıcıların beğenisine sundu. Bu tasarıma tıkladığınızda "yaz 2021" etiketiyle başta yaz gün dönümü olmak üzere yaz mevsimiyle ilgili arama moturunda bulduğu tüm içerikleri size sıralıyor.


Kaynaklar:
Coğrafya Notları, Benim Hocam, Bayram Meral
Gündönümü ve görsel kaynağı