Avrupa’da Balıkçılık Ve Su Ürünleri Yetiştiriciliği Temiz Enerjiye Ve Ekosistem Korumasına Geçiyor
AB Komisyonu, balıkçılık ve su ürünleri sektörünün sürdürülebilirliğini ve dayanıklılığını artırmak için bir önlemler paketi sunuyor.
Bu paket dört unsur içerir: AB Balıkçılık ve Su Ürünleri Sektörünün Enerji Geçişine İlişkin Tebliğ; sürdürülebilir ve dayanıklı balıkçılık için deniz ekosistemlerini korumaya ve eski haline getirmeye yönelik bir Eylem Planı; Bugünün ve yarının ortak balıkçılık politikasına ilişkin Tebliğ ve balıkçılık ve su ürünleri için Ortak Pazar Düzeni Raporu.
Tedbirlerin temel amacı, daha temiz enerji kaynaklarının kullanımını teşvik etmek ve fosil yakıtlara bağımlılığı azaltmanın yanı sıra sektörün deniz ekosistemleri üzerindeki etkisini azaltmaktır. Önerilen eylemler, sektörün uyum sağlamasına yardımcı olmak için kademeli olarak gerçekleştirilecektir. Bir 'Balıkçılık ve Okyanuslar Anlaşması', Üye Devletler ve balıkçılar, üretici örgütleri, bölgesel danışma kurulları, sivil toplum ve bilim adamları dahil olmak üzere balıkçılık paydaşları ile koordinasyon içinde Ortak Balıkçılık Politikasının (CFP) tam olarak uygulanmasını da destekleyecektir. Tekliflerin özünde, sektörü genç nesiller için çekici bir iş yeri haline getirmek de var.
2050 yılına kadar net sıfır emisyonlu balıkçılık ve su ürünleri sektörü
Sektörün mevcut fosil yakıtlara bağımlılığı, yalnızca çevresel açıdan sürdürülemez olmakla kalmıyor, aynı zamanda sektörü enerji fiyatlarındaki artışlara karşı savunmasız hale getiriyor. 2021 ve 2022'de akaryakıt fiyatları arttığında birçok gemi limanda kaldı ve AB balıkçı filosunun büyük bir kısmı işletme maliyetlerini karşılayamadığı için sektör mali desteğe ihtiyaç duydu. Su ürünleri yetiştiriciliği benzer şekilde hem yakıt hem de yem için daha yüksek fiyatlara maruz kaldı. Sektör, AB mali desteğinden yararlandı.
Komisyon bugün, Avrupa Yeşil Mutabakatı'nın 2050 yılına kadar AB'de iklim nötrlüğüne ulaşma hedeflerinden biri doğrultusunda, fosil yakıtlara bağımlılığı azaltmayı ve iklim nötr balıkçılık ve su ürünleri sektörünü hedeflemeyi teklif ediyor. yakıt verimliliğini iyileştirerek ve yenilenebilir, düşük karbonlu güç kaynaklarına geçerek sektörün enerji geçişini hızlandırmasında
Kilit eylemlerden biri, AB Balıkçılık ve Su Ürünleri Yetiştiriciliği için bir Enerji Geçiş Ortaklığıdır. Balıkçılık, su ürünleri yetiştiriciliği, gemi yapımı, limanlar, enerji, STK'lar, ulusal ve bölgesel makamlar da dahil olmak üzere tüm paydaşları sektörün enerji geçişinin zorluklarını toplu olarak ele almak için bir araya getirecektir.
Komisyon ayrıca araştırma ve inovasyondan uygulamaya teknoloji transferindeki boşlukları kapatmak için çalışacak; işgücü arasında becerilerin gelişimini teşvik etmek; ve finansman fırsatları ve farkındalık da dahil olmak üzere iş ortamını iyileştirmek.
Sürdürülebilir balıkçılık için deniz ekosistemlerini korumak
İklim değişikliği, biyolojik çeşitlilik kaybı ve okyanus kirliliği, balıkçılık ve su ürünleri kaynaklarının sürdürülebilirliğini tehdit ediyor. Komisyon, CFP'nin AB'nin çevresel hedeflerine katkısını güçlendirmek ve balıkçılık faaliyetlerinin deniz ekosistemleri üzerindeki olumsuz etkisini , özellikle deniz dibinin bozulması, hassas türlerin yanlışlıkla yakalanması ve deniz besin ağları üzerindeki etkileri yoluyla azaltmak için bir deniz eylem planı sunuyor. Sağlıklı balık stoklarına ve zengin biyolojik çeşitliliğe sahip sağlıklı bir deniz ortamı, orta ve uzun vadede AB balıkçılık toplulukları için müreffeh bir gelecek sağlamanın tek yoludur.
Eylem planı, 2030 AB Biyoçeşitlilik Stratejisinin ve denizlerimizin %30'unu yasal ve etkili bir şekilde koruma taahhüdünün gerçekleştirilmesine ve üçte birinin sıkı bir şekilde korunmasına katkıda bulunuyor. Bu hedefi gerçekleştirmek için Komisyon, Üye Devletleri deniz koruma alanlarını (DKA'ları) etkin bir şekilde ve net bir zaman çizelgesiyle korumak ve yönetmek için balıkçılık koruma önlemleri almaya çağırmaktadır. Bu çabalar, balık yumurtlama ve yetiştirme alanlarının korunmasını, balık ölüm oranlarının azaltılmasını ve hassas türler ve habitatlar için çekirdek alanların restorasyonunu içermelidir.
Plan aynı zamanda balıkçılığın deniz tabanı üzerindeki etkisini azaltmayı da hedefliyor. AB deniz biyoçeşitliliğinin sıcak noktaları olarak önemleri ve iklim değişikliğiyle mücadelede deniz habitatlarındaki mavi karbonun önemi göz önüne alındığında, DKA'lardaki deniz dibi habitatlarının acilen korunması ve restorasyonu kritik öneme sahiptir. Bu nedenle Komisyon, Üye Devletleri ortak tavsiyeler önermeye ve mobil dip balıkçılığını tüm DKA'larda en geç 2030 yılına kadar aşamalı olarak sona erdirmek ve yeni kurulan DKA'larda buna izin vermemek için ulusal önlemler almaya çağırmaktadır. Deniz dibini ve deniz canlılarını koruyan Habitat Direktifi kapsamındaki Natura 2000 alanları için ilk önlemler Mart 2024'e kadar alınmalıdır.
Eylem planı ayrıca, Üye Devletlerin en fazla korumaya ihtiyaç duyan türlere öncelik vermesine yardımcı olacak bir zaman çizelgesi belirleyerek, av araçlarının ve uygulamalarının seçiciliğini artırmaya ve tehdit altındaki türlerin tesadüfi avlanmalarını azaltmaya yönelik eylemler önermektedir.
Okyanuslar ve denizler Dünya yüzeyinin %71'ini ve AB topraklarının %65'inden fazlasını kapladığından, bugünkü eylem planı aynı zamanda AB'nin yakın zamanda kabul edilen Kunming-Montréal biyolojik çeşitlilik anlaşmasının uygulanmasına katkısının bir parçası olacaktır.
Ortak balıkçılık politikasının uygulanmasına yardımcı olmak için 'Balıkçılık ve Okyanuslar Anlaşması'
Ortak balıkçılık politikası, AB balıkçılığının ve bağlı oldukları denizlerin karşı karşıya olduğu zorlukların üstesinden gelmek için yeterli yasal çerçeve olmaya devam etmekte, balıkçılık sektörüne gerekli istikrarı sağlamakta ve AB'nin dünya çapında sürdürülebilir balıkçılığın sürdürülmesinde örnek teşkil etmesine izin vermektedir. Politikanın dayandığı üç ana ilke bugün hala geçerlidir: çevresel, sosyal ve ekonomik sürdürülebilirlik; etkili bölgesel işbirliği; ve bilime dayalı karar verme. Ancak, CFP'nin tam olarak uygulanması için bazı zorluklar devam etmektedir ve balıkçılık ve su ürünleri yetiştiriciliğinin çevresel ve iklimsel etkilerini azaltmak için daha hızlı ve daha fazla yapısal dönüşüme ihtiyaç duyulmaktadır. Bu, sağlıklı bir deniz ortamını eski haline getirmek ve gıda güvenliğini sağlamak kadar sektörün daha dirençli hale gelmesine yardımcı olmak için gereklidir. enerji verimliliğini artırın ve iklim nötrlüğüne hızla katkıda bulunun. Bu, yakıt maliyetlerinden tasarruf etmeye ve yeşil enerjide gelişmeye yardımcı olacaktır.
Komisyon, balıkçılık ve su ürünleri sektörünün geleceği için birleşik bir vizyon oluşturmak amacıyla, hem sosyal hem de çevresel dayanıklılık açısından politikanın geleceğe hazır hale getirilmesi konusunda balıkçılık yöneticileri ve paydaşlar arasında tartışmalar başlatmak için CFP'yi tam olarak uygulamaya yönelik ortak taahhüdü yeniden teyit etmek, tüm paydaşları bir araya getiren bir 'Balıkçılık ve Okyanuslar Anlaşması ' önerir. 'Balıkçılık ve Okyanuslar Anlaşması', Komisyon ile tüm balıkçılık paydaşları arasında yeni bir diyalog ve işbirliği aşaması başlatıyor. Ulaşılacak hedeflere ilişkin ortak bir anlayış oluşturacak ve gerektiğinde politikanın uyarlanmasına yardımcı olacaktır.
Geçmiş
2020'de AB ticari balıkçılığında 124.630, su ürünleri yetiştiriciliğinde 57.000 kişi istihdam edildi. Ortak balıkçılık politikası (CFP), balıkçılık ve su ürünleri yetiştiriciliği için uzun vadeli çevresel, ekonomik ve sosyal sürdürülebilirliği sağlamayı amaçlar.
Ortak balıkçılık politikası reformundan on yıl sonra, Komisyon, ortak pazar organizasyonunun yanı sıra politikanın işleyişi hakkında rapor veriyor. Aynı zamanda, geleceğin sürdürülebilir balıkçılığına yönelik vizyonunu belirleme fırsatını da değerlendiriyor.
Kaynak
AB