Aktivizm - Kadınlara Yönelik Şiddete Son

19 Şubat 2022 18:17 Gündem
resimler-haber/kadına_sidet.webp
google news

Birleşmiş Milletler (BM) Kadın Birimi 16 Günlük Aktivizm - Kadınlara Yönelik Şiddete Son Kampanyası kapsamında kamuoyunu, şiddete tanık olduklarında harekete geçmeye ve kayıtsız kalmamaya çağırıyor.

25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Gününden başlayarak, 10 Aralık İnsan Hakları Gününe kadar devam eden 16 Günlük Aktivizm Kadınlara Yönelik Şiddete Son Kampanyası bu sene #KayıtsızKalmayın çağrısında bulundu.

Kampanya, kadınlara yönelik şiddete dikkat çekerken, herkesi şiddete tanık olduklarında neler yapabilecekleri hakkında bilgilenmeye, şiddete kayıtsız kalmayarak şiddete maruz bırakılan kadınların sesi ve gücü olmaya davet ediyor. Restoranda, üniversitede, iş ortamında, sokakta, apartmanda, sosyal medyada ve sporda gerçekleşebilecek şiddet vakaları ve bu vakalara tanıklık halinde neler yapılabileceği hakkında bilgilendirme yapan kampanyaya ünlü isimler destek oluyor.

Demet Evgar, Pınar Deniz, Ceyda Düvenci, Gupse Özay, Deniz Bayramoğlu ve Emre Sakçı gibi isimlerin sesleriyle destek verdiği kampanya herkesi önce bilgilenmeye, sonra seslerini kaydederek “ben de kayıtsız kalmıyorum” demeye çağırıyor.

Konuyla ilgili konuşan BM Kadın Birimi Ülke Direktörü Asya Varbanova, “Kadınlara ve kız çocuklarına yönelik şiddet toplumsal ve küresel bir sorun. Dünyada her 3 kadından 1’i fiziksel veya cinsel şiddete maruz bırakıyor. Covid-19 pandemisiyle kadınlara yönelik şiddet dünya genelinde artarken, şiddete maruz bırakılan kadınların çoğu utanç, korku ve önyargılar yüzünden şiddeti raporlamıyorlar. Dünya genelinde şiddete maruz bırakılan kadınların sadece %40’ından azı durumu ilgili mercilere bildiriyor. Kadınlara yönelik şiddetin özel ve ailevi bir mesele olduğu algısı, şiddetin nereye ve nasıl raporlanması gerektiği hakkında bilgi eksikliği şiddete tanık olanların sessiz kalmasına neden oluyor. Kadınlara yönelik şiddete engel olmak için hepimizin haklarımızı ve mevcut şiddet ihbar mekanizmalarını bilmemiz gerekiyor. Kampanyamız herkesi kadınlara yönelik şiddete kayıtsız kalmamaya ve tanıklık durumunda neler yapabileceğimiz hakkında bilgi sahibi olmaya çağırıyor. Eşit, adil ve şiddetsiz bir gelecek ancak hepimizin ortak hareket etmesiyle mümkün.” dedi.

Kadınlara yönelik şiddetle ilgili veriler

Son tahminlere göre, dünyada 15 yaş ve üstü neredeyse 3 kadından 1’i hayatları boyunca en az bir kez yakın partnerleri veya partnerleri olmayan biri tarafından fiziksel veya cinsel şiddete maruz bırakılıyor.

Son yapılan araştırmaya göre, Türkiye’de 10 kadından 4’ü hayatlarının bir noktasında kocaları veya yakın partnerleri tarafından fiziksel ve/veya cinsel şiddete maruz bırakılıyor.

Yapılan araştırmalara göre dünya çapında şiddete maruz bırakılan kadınların sadece %40’ı şiddeti raporluyor. Konuyla ilgili mevcut verilere sahip ülkelerin büyük kısmında yardım isteyen kadınların çoğu aileleri ve arkadaşlarına ulaşırken, çok azı polis ve sağlık hizmetleri gibi resmî kurumlara başvuruyor. Yardım isteyenlerin sadece yüzde 10’undan azı polise başvuruyor.

Şiddete tankık olanlar tarafından yapılan bildirimlerin sayısı da oldukça düşük. Şiddete tanık olanlar, yetkililere bizzat başvurarak, şiddete maruz bırakılan kadını bildirimde bulunması için cesaretlendirerek ve/veya ona eşlik ederek ona destek olabilir. Ancak Eurobarometer’in anketi, ankete cevap verenlerden -ister bir arkadaş veya aile üyesi, ister bir komşu veya iş yerinden bir meslektaş olsun- ev içi şiddet hakkında bilgisi olanların yalnızca yüzde 12’sinin durumu polise bildirdiğini gösteriyor.

Türkiye’de fiziksel ve/veya cinsel şiddete maruz bırakılan kadınların yarısından çoğu bu durumu yakın sosyal çevrelerine anlatırken, yalnızca yüzde 11’i yardım almak için resmi bir kuruma veya bir sivil toplum kuruluşuna başvuruyor. Bu durum, kadınların yaş grubuna, eğitim ve refah seviyesine, yaşadıkları bölgeye ve ikamet türüne göre değişiklik göstermiyor.

Kaynak

BM Kadın Birimi

BM Women­ Facts and figures