Alp Er Tunga'nın Mezarı Bulundu Mu?

02 Ekim 2021 16:44 Gündem
resimler-haber/alp_er_tunga_mezarı_bulundu.jpg
google news

Gazi Üniversitesi Eğitim Fakültesi Türkçe ve Sosyal Bilimler Bölümünde görev almakta olan Prof. Dr. Necati Demir, MÖ Orta Asya'da yaşamış bilinen ilk Türk kavimlerinden biri olan İskitler/Sakalar'ın efsanevi hükümdarlarından biri olan Alp Er Tunga'nın mezarını bulduğunu iddia etti. Sosyal paylaşım sitesinde gelişmeleri paylaşan Demir şu ifadeleri kullandı:

"Türk dünyasına saygı ile duyurumuzdur... Türklüğün ortak atası Alp Er Tunga'nın mezarı Buhara'da tarafımca bulunmuştur. Ayrıntılı bilgiler önümüzdeki günlerde... Türk dünyasına selam olsun..."

Alp Er Tunga'nın mezarı yıllardır aranıyor ancak henüz buluntulardan kesin bir sonuca varılamadı. Alp Er Tunga'nın, Firdevsi'nin Şehname'sinde adı geçen Aprasiyap olduğu da düşünülüyor. Afrasiyap, İranlıların mücadele ettiği büyük Türk komutanlarından biridir. Bu eser Gazneli Mahmut'a sunulmuştur ve İran coğrafyasında yaşayanların Türklerle yaptıkları mücadeleleri anlatır. 

Yusuf Has Hacib'in Karahanlı hükümdarı Tabgaç Buğra Han'a armağan olarak sunduğu Kutadgu Bilig adlı eserinde de dünya hükümdarları içinde en adaletli olanların Türk hükümdarları olduğunu ve onların içinde adı meşhur olanın Taciklerin (İranlıların) Efrasiyab dedikleri Alp Er Tunga olduğunu belirtir.