Artemis I Ay Görevinde Uçaçak İlk “Astronot” Seçildi

05 Ağustos 2022 10:02 Bilim
resimler-haber/Shaun_the_Sheep_with_Orion_and_European_Service_Module_article.webp
google news

Özel olarak eğitilmiş yünlü astronot Koyun Shaun'a Artemis I'in Ay görevinde bir koltuk verildi. Shaun'un ataması, Avrupa Uzay Ajansı (ESA)'nın İnsan ve Robotik Keşif Direktörü Dr David Parker tarafından açıklandı.

David Parker, “Shaun'un görev ataması, astronot birliklerimizin en son üyeleri için ilk aşamayı tamamlıyor, İtalyan ESA astronotu Samantha Cristoforetti şu anda Uluslararası Uzay İstasyonunda ikinci uzay uçuşunda, Danimarkalı ESA astronotu Andreas Mogensen ikinci uçuşunu seçti”

"Bu, Shaun ve bizim için ESA'da heyecan verici bir zaman. Görev için seçildiği için çok mutluyuz ve bunun bir insan için küçük bir adım olsa da kuzu türü için dev bir adım olduğunu anlıyoruz,” diye ekledi David Parker.

Shaun, NASA'nın Orion uzay aracının bir ESA Avrupa Servis Modülü ile ilk uçuşu olacak olan Artemis I görevinde uçacak ve Ay'ın çevresini dolaşması ve geri dönmesi planlanıyor. Bu görev bir insan mürettebat taşımamaktadır, bunun yerine yünlü uzmanı yolcu olarak yerden kontrol edilecektir.

Orion ve Avrupa Servis Modülü, ABD Florida'daki Kennedy Uzay Merkezi'nden Uzay Fırlatma Sistemi tarafından fırlatılacak. Uzay aracı, roketin üst aşaması onu ay-ötesi bir yörüngeye sokmak için ateşlenmeden önce bir alçak Dünya yörüngesine girecek. 

Uzay aracı, hız kazanmak ve kendisini Ay'ın 70.000 km ötesine, Dünya'dan neredeyse yarım milyon km uzağa itmek için ay yerçekimini kullanarak Ay'ın yanından geçecek ve bu, herhangi bir insan veya koyunun şimdiye kadar seyahat etmediği kadar uzağa gidecek.

Bu uçuşa hazırlık olarak Shaun, 2020'de Orion uzay aracı ve Avrupa Servis Modülü ile bir astronot eğitimi ve alıştırma programı başlattı ve misyonun farklı yönlerini görmek için Avrupa ve ABD'deki çeşitli yerlere seyahat etti. Bu eğitim belgelenmiştir ve lansmana kadar bir dizi ESA blog gönderisinde sunulacaktır.

Keşfetmeye karşı büyük bir tutkuyla Shaun, uzayda yaşananlara benzer 'ağırlıksız' koşulları yeniden yaratan parabolik uçuşlarından biri sırasında özel Airbus 'Zero G' A310 uçağıyla uçtu.

Bir ESA ekibinin gözetiminde gerçekleştirilen bu uçuş, Shaun'u 2019'da vizyona giren 'A Shaun the Sheep Movie: Farmageddon' filmindeki bir uzay gezgini rolüne hazırladı. Tüm astronotların hazırlanmak için üstlendikleri zorlu eğitim hakkında fikir verdi. şimdi gerçek olarak deneyimleyeceği uzay uçuşu.

Aardman Pazarlama Direktörü Lucy Wendover, “Aardman, ilk 'koyunları' uzaya göndererek tarih yazmak için ESA'ya katılmaktan heyecan duyuyor. Artemis misyonunu uçuran ilk astronotlardan biri olan Shaun, ay keşiflerinde öncülük ediyor, yünlü maceracımız için büyük bir onur! 2022, Shaun'un ilk TV dizisinin 15. yıl dönümü, bu yüzden kutlamak için daha önce herhangi bir koyunun gitmediği kadar uzağa seyahat etmekten daha iyi bir yol var mı?

Kaynak
EAS