Audrey Azoulay, Mirası Koruma Çabalarının Her Zaman Yerel Halkın Çıkarına Da Olması Gerektiğini Vurguluyor

03 Aralık 2023 22:29 Yaşam
resimler-haber/r.webp
google news

UNESCO, İtalya ile ortaklaşa düzenlediği uluslararası bir konferansta ilk kez hem somut hem de yaşayan miras konusunda uzman uzmanları bir araya getirdi. Konferans, UNESCO Üye Devletlerini miras alanı yönetimi politikalarının geliştirilmesinde yerel ve yerli halklarla yakın çalışmaya teşvik eden Napoli Çağrısının kabul edilmesiyle sonuçlandı.

Bu hafta Napoli, uluslararası bir UNESCO konferansına ev sahipliği yapan kültür başkentiydi. İlk defa, dünyanın farklı bölgelerinden yaklaşık yüze yakın somut ve yaşayan miras uzmanı, alanları korumak ve somut olmayan kültürel uygulamaları güvence altına almak için uygulanan politikaları uyumlu hale getirmek için işbirliği yaptı.

"Dünya Mirası alanları da çoğu zaman yaşayan alanlardır ve öyle kalmaları gerekir. 21. yüzyılda miras alanlarını, içinde veya yakınında yaşayan insanlar ve çevre açısından doğuracağı sonuçları da dikkate almadan yönetmek artık mümkün değil. UNESCO Genel Direktörü Audrey Azoulay, bu insanların haklarının ve isteklerinin dikkate alınmasının kültürel politikaların merkezine konulması gerektiğinin altını çizdi.

Bu, UNESCO'nun Irak'ta Musul'un Ruhunu Canlandırma girişiminin temel amacıdır ; burada örgüt yalnızca anıtları yeniden inşa etmekle kalmaz, aynı zamanda kültürel ve entelektüel yaşamı, sanat ve zanaatları da destekler. Aynı zamanda UNESCO'nun, gençlerin kültürel mirasın rehabilitasyonu konusunda eğitim aldığı Yemen ve acil durum önlemlerinin alanları güvenli hale getirme, sanatçıları destekleme ve kültürel uygulamaları korumayı bir araya getirdiği Ukrayna gibi kriz durumlarına yaptığı müdahalelerin ardındaki motivasyon da budur.

UNESCO'nun 194 Üye Devletine yönelik 11 taahhüt

Konferans, UNESCO'nun 194 Üye Devletine yönelik bir Eylem Çağrısının kabul edilmesiyle sonuçlandı. Çağrı, mirasın uzun vadeli korunmasını ve aktarımını sağlamak için on bir ana taahhüdü ortaya koyuyor. İklim bozulmasına uyum sağlamayı, kitle turizminin aksine sürdürülebilir turizm politikalarının başlatılmasını ve miras alanları içinde ve çevresinde yaşayan yerel toplulukların ve yerli halkların katılımı ve refahının sağlanması ihtiyacını vurguluyor.

"Günümüzde mirasa yönelik en büyük tehdit iklimin bozulmasıdır. Bu durum özellikle UNESCO Dünya Mirası alanlarının neredeyse tamamının yüzyılın sonuna kadar deniz tarafından yutulabileceği Akdeniz kıyıları için geçerlidir. Çabalarımızı hızlandırmalıyız. Genel Direktör, COP28'in bu Perşembe günü Dubai'de açılışı sırasında biyoçeşitliliği koruyun" diye vurguladı.

Audrey Azoulay, "Fakat iklimin bozulması tek tehdit değil" diye uyardı. "Kitle turizmi ve kentsel baskılar aynı zamanda hem miras alanlarını hem de biyolojik çeşitliliği tehlikeye atıyor, bazen yerel nüfusu haklarından ve hatta kimliklerinden mahrum bırakıyor".

UNESCO Sözleşmelerinin Bir Araya Getirilmesi

Bu zorluğun üstesinden gelmek için UNESCO, son on yılda, yerel ve yerli halkların alan yönetimine dahil edilmesi ve geçim kaynaklarının iyileştirilmesinin sağlanması ihtiyacını belirten Dünya Mirası Sözleşmesinin yönergelerini güncelledi.

 UNESCO ayrıca, daha yavaş seyahati, bu alanlar hakkında daha iyi bilgi edinilmesini ve yerel kültürlerin daha iyi anlaşılmasını teşvik ederek turistlerin Dünya Mirası alanlarını deneyimleme biçimini değiştirmek için ortaklarıyla birlikte çalışıyor. Organizasyon ayrıca, İtalya'nın kayda değer desteğiyle, site yöneticilerinin ziyaretçi akışını öngörmesine ve daha iyi yönetmesine olanak tanıyan araçlar ve eğitim programları da geliştirdi.

Örgüt ayrıca Dünya Mirası Sözleşmesi ile Somut Olmayan Kültürel Mirasın Korunmasına İlişkin Sözleşme'yi birbirine yakınlaştırmayı da hedefliyor. Genel Direktör, "Uygulamada halihazırda mevcut olan bu yakınlaşma, UNESCO'nun çalışmalarının merkezi odak noktasıdır ve uluslararası yasal araçların gelişmesine yardımcı olmak için birlikte yürütmemiz gereken bu temel misyondur", şeklinde konuştu. Palazzo Reale.

Napoli'nin tarihi merkezini restore etmek için iddialı bir plan

Konferansa paralel olarak Perşembe günü Audrey Azoulay, güçlü sosyal etkiye sahip kültürel projelere liderlik eden işçi sınıfı bölgesi Rione Sanita'nın sakinleriyle buluşmaya gitti. La Paranza kooperatifinde bir araya gelen ekip, tarihi evleri restore ederek ve kökleri yerel yaşama dayanan bir turizm biçimi geliştirerek bölgenin tarihini belgeliyor. Kooperatif özellikle işsiz gençleri, yerel halkı kutlayan turistik ziyaretler düzenlemeleri ve ziyaretçileri ilçedeki esnaf ve zanaatkârlarla tanıştırmaları için eğitiyor.

Genel Direktör ayrıca, 1995'ten bu yana Dünya Mirası Listesi'nde yer alan Napoli'nin tarihi merkezini de ziyaret etti. Belediye Başkanı Gaetano Manfredi, şu anda şehir tarafından yürütülen sokakları ve anıtları rehabilite etme planını, bölgesel yetkililer ve İtalya Kültür Bakanlığı. Son yıllarda yaklaşık on proje gerçekleştirildi ve 2024 yılına kadar on proje daha tamamlanacak.

UNESCO, Napoli'nin mirasını her türlü şekilde korumak ve tanıtmak için çalışmalarını sürdürüyor. Örgüt, geçtiğimiz mayıs ayında, eski Napoliten kamu bankasının arşivlerini, dünyanın belgesel mirasını kaydeden Dünya Hafızası kayıtlarına dahil etmişti. 2017 yılında Napoliten pizzaiolo sanatı, İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirası Listesi'ne kaydedildi.

Napoli Konferansı Hakkında

 21. Yüzyılda Kültürel Miras Napoli Konferansı, geçen yıl 50. yılını kutlayan 1972 Dünya Mirası Sözleşmesi ile bu yıl 20. yılını kutlayan 2003 Somut Olmayan Kültürel Mirasın Korunması Sözleşmesi arasındaki sinerjiyi araştırıyor.

MONDIACULT'tan sonra Dünya Mirası ve Yaşayan Miras Sözleşmelerini bir araya getiren ilk büyük etkinlik olan bu Konferans, çeşitli biçimlerdeki mirası kutluyor ve toplulukların aktif katılımı yoluyla gelişmiş ve yeni koruma biçimlerini teşvik ediyor. Her iki Sözleşmenin kazanımları üzerine tartışmalar, sürdürülebilir kalkınma, barış ve istikrarın itici gücü olarak mirasın potansiyeli etrafında yoğunlaşıyor.

Bütünsel ve kapsayıcı alışverişi sağlamak için Konferans, çeşitli küresel kültürel paydaşların yanı sıra tanınmış düşünürler ve topluluk liderlerini bir araya getiriyor. Onların bakış açıları, doğa ve kültür, somut ve soyut, miras ve yaratıcılık arasındaki yakın ilişkileri dikkate alan yenilikçi bir miras yaklaşımına ilham veriyor.

Konferans, İtalya'nın ev sahipliğinde ve UNESCO tarafından, İtalya Dışişleri ve Uluslararası İşbirliği Bakanlığı ve İtalya Kültür Bakanlığı işbirliğiyle, Napoli şehrinin desteğiyle düzenleniyor.

Kaynak

UNESCO