Avrupa'nın Tarımsal Ekosistemlerini Restore Etmeye Yönelik Çözümler
Avrupa Çevre Ajansı'nın (EEA) bugün yayınladığı bildiriye göre, biyolojik çeşitliliğe duyarlı tarım uygulamalarının yaygınlaştırılması, tarım sektöründe sürdürülebilirlik ve dayanıklılığın artırılmasına yardımcı olabilir.
EEA'nın yeni brifingi “Avrupa'nın tarımsal ekosistemlerinin onarılmasına yönelik çözümler”, çiftçilerin Avrupa'nın ekosistemlerini onarmasına ve tarım sektörünün kuraklık ve sel gibi artan iklim değişikliği etkileriyle başa çıkma ve üretkenliği artırma becerisini geliştirmesine yardımcı olmak için kullanılabilecek temel seçeneklere ilişkin kanıta dayalı örnekler sunuyor.
Çalışmada, bazı temel tarım uygulamalarının tanıtılmasının hem çiftçiler hem de yerel doğa için kazan-kazan durumu yaratabileceği, daha iyi dayanıklılık sağlayabileceği ve otlaklar, çitler veya dereler gibi yerel ekosistemleri eski haline getirebileceği belirtiliyor.
Bu uygulamalar yarı doğal yaşam alanlarının koşullarını iyileştirebilir, çok işlevli ve biyolojik çeşitliliğe sahip tarım alanlarını yeniden tesis edebilir ve toprak ve suyu sürdürülebilir bir şekilde yönetirken biyolojik çeşitlilik üzerindeki baskıları azaltabilir. Tüm bu eylemler polinatörler, türler ve yaşam alanları için faydalı olabileceği gibi iklim değişikliği etkilerine karşı yerel dayanıklılığı güçlendirmeye de yardımcı olabilir.
Avrupa Ekonomik Alanı brifinginde, AB Üye Devletlerinin Ortak Tarım Politikası kapsamındaki stratejik planlarının biyolojik çeşitlilik dostu uygulamaları destekleyici tedbirleri içerdiği belirtilirken, gıda üretimini ve güçlü kırsal toplulukları destekleyen ekosistemlerin etkin bir şekilde yeniden tesis edilmesi için yeterli finansmanla birlikte geliştirilmiş ve tutarlı politika teşviklerine ihtiyaç duyulduğu ifade edildi.
Tarım için biyolojik çeşitliliğin önemi
Gıda üretimi, doğayla en doğrudan etkileşimde bulunan ve onu etkileyen hayati insan faaliyetlerinden biridir. Tarım, tozlaşma ve toprak oluşumu gibi temel doğal süreçlere dayanır. Biyoçeşitlilik, tarımın dayanıklılığını ve gıda güvenliğini destekler. İşleyen, sağlıklı ekosistemler de iklim değişikliğinin azaltılması ve adaptasyonuna önemli katkıda bulunur.
Kaynak
Resim: Veton Kurteshi, Well with Nature /EEA