BM Raporu, Kritik Cinsiyet Eşitsizliklerini Kapatmak İçin Küresel Çapta Acil Eylem Çağrısında Bulunuyor
Kadınlara ve kız çocuklarına yatırım yapmak ve ayrımcılığa son vermek, Sürdürülebilir Kalkınma için 2030 Gündemi'nin vaadini yerine getirmenin anahtarıdır.
Birleşmiş Milletler (BM) Kadın Birimi ve Birleşmiş Milletler Ekonomik ve Sosyal İşler Bakanlığı tarafından bugün başlatılan Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri'nde İlerleme: Cinsiyet Anlık Görüntüsü 2024'ün son baskısı, cinsiyet eşitliği ve kadınların ve kız çocuklarının güçlendirilmesi konusunda dünya çapında ilerleme kaydedildiğini ortaya koyuyor. Kadınlar, on yıl öncesine göre önemli bir artışla her dört parlamento koltuğundan birine sahip. Aşırı yoksulluk içinde yaşayan kadın ve kız çocuklarının oranı, COVID-19 salgını yıllarındaki büyük artışların ardından nihayet yüzde 10'un altına düştü. İlk Cinsiyet Anlık Görüntüsü'nden bu yana dünya çapında cinsiyet farkını kapatmayı amaçlayan 56'ya kadar yasal reform yürürlüğe girdi.
Ancak raporda sunulan veriler, Sürdürülebilir Kalkınma Hedefi 5'in (cinsiyet eşitliği hedefi) göstergelerinden ve alt göstergelerinden hiçbirinin karşılanmadığını gösteriyor. Mevcut oranlarda, parlamentolarda cinsiyet eşitliği uzak bir hayal olmaya devam ediyor ve potansiyel olarak 2063'ten önce elde edilemiyor. Tüm kadınları ve kız çocuklarını yoksulluktan kurtarmak için hâlâ 137 yıl gibi şaşırtıcı bir süre gerekecek. Ve her 4 kızdan 1'i çocukken evlendirilmeye devam ediyor.
Dünya liderleri 22-23 Eylül'de düzenlenecek Geleceğin Zirvesi'ne hazırlanırken, cinsiyet farkını kapatmak, cinsiyet eşitliğini sağlamak ve tüm kadınların ve kızların güçlendirilmesini ve haklarını ilerletmek için yeni bir uluslararası mutabakat oluşturmaya çağırılıyorlar - uzak ama ulaşılabilir bir hedef.
"Bugünün raporu yadsınamaz gerçeği ortaya koyuyor: ilerleme sağlanabilir, ancak yeterince hızlı değil," dedi BM Kadın Yöneticisi Sima Bahous. "Yaklaşık 30 yıl önce Pekin'de düzenlenen Dördüncü Dünya Kadın Konferansı'nda ve 2030 Gündemi'nde dünya liderlerinin verdiği taahhüdü yerine getirmek için cinsiyet eşitliğini ilerletmeye devam etmeliyiz. Kadınların ve kızların karşılaştığı engelleri ortadan kaldırmaya devam etmek ve cinsiyet eşitliğinin sadece bir özlem değil, bir gerçeklik olduğu bir gelecek inşa etmek için birleşelim."
Raporda, cinsiyet eşitsizliğinin şaşırtıcı maliyeti vurgulanıyor. Örneğin, ülkelerin genç nüfuslarını yeterince eğitememelerinin yıllık küresel maliyeti 10 trilyon ABD dolarının üzerinde. Düşük ve orta gelirli ülkeler, dijital cinsiyet farkını kapatmayarak önümüzdeki beş yılda 500 milyar ABD doları daha kaybedebilir. Birleşmiş Milletler Ekonomik ve Sosyal İşler Genel Sekreter Yardımcısı Li Junhua,
"Cinsiyet eşitliği konusunda eylemsizliğin maliyeti çok büyük ve bunu başarmanın ödülleri görmezden gelinemeyecek kadar büyük. 2030 Gündemi'ne ancak toplumun her kesiminde kadınların ve kızların tam ve eşit katılımıyla ulaşabiliriz" dedi.
Raporda, yasal reform gibi 17 Sürdürülebilir Kalkınma Hedefi'nin tamamında cinsiyet eşitsizliğini ortadan kaldırmaya yönelik bir dizi öneri yer alıyor ve aile içi şiddet mevzuatı olan ülkelerde, olmayanlara kıyasla %16,1'e kıyasla %9,5 oranında daha düşük yakın partner şiddeti oranlarının bulunduğunu vurguluyor.
Raporda, 22-23 Eylül tarihlerinde düzenlenecek Geleceğin Zirvesi'nde ve 2025'te Pekin Deklarasyonu ve Eylem Platformu'nun 30. yıldönümünde kararlı adımlar atılması, yatırımların artırılması ve kadınlara ve kız çocuklarına yönelik ayrımcılığa son verilmesi ve 2030 Gündemi'nin vaadinin yerine getirilmesi çağrısı yapılıyor.
Kaynak
Resim: ©UNICEF/Francis Kokoroko Beneficiaries of a UNICEF Livelihood Empowerment against Poverty (LEAP) programme in Ghana.