ChatGPT’nin Oluşturduğu Eğitimle İlgili Örnekler

06 Mayıs 2023 19:54 Bilim
resimler-haber/chatgpt_metin_örnekleri.webp
google news

ChatGPT’nin oluşturduğu metnin yapay zekâ tarafından mı oluşturulduğu ya da insanlar tarafından mı üretildiğini belirlemeye yarayan çeşitli yöntemler var.

ChatGPT’nin oluşturduğu içerikler mantıklı görünse de her zaman doğru olmayabiliyor. Bu nedenle ChatGPT’nin verdiği cevapların doğruluğunu başka güvenilir bir kaynak kullanarak değerlendirmek hayli önemli. OpenAI şirketi eğitimciler için ChatGPT’yi kullanırken dikkat edilmesi gerekenlerle ilgili bir bilgilendirme yayınladı.

Eğitimle ilgili örnekler

Bu teknolojinin nasıl kullanılacağını ve insanların onu kullanarak ne tür uygulamaları keşfedebileceğini anlamanın henüz ilk günlerindeyiz. Üretken yapay zekanın eğitim bağlamlarındaki pek çok uygulamasından heyecan duysak da, herhangi bir teknoloji gibi bunun da eğitimcilerin gözetimi altında sınıfa sunulmasının önemli olduğunu düşünüyoruz. Ayrıca birçok eğitimcinin teknolojinin neler yapabileceği ve sınırlamalarının neler olduğu hakkında soruları olduğunu anlıyoruz.

Aşağıda geniş bir genel bakış sunuyoruz. Bu liste kapsamlı olmasa da, bu teknolojiyi kullanırken nelerin dikkate alınması gerektiği konusunda daha fazla tartışma ve girdi sağlamasını umuyoruz. Ekteki giriş formunda bu hususlarla ilgili geri bildirimde bulunmaya davet ediyoruz.

Kolaylaştırılmış ve kişiselleştirilmiş öğretim

Eğitimcilerin ChatGPT gibi araçlarla nasıl öğreteceklerini ve öğreneceklerini keşfettiklerine dair bazı örnekler:

  • Ders planları ve diğer etkinlikler için taslak hazırlama ve beyin fırtınası yapma
  • Kısa sınav sorularının veya diğer alıştırmaların tasarımında yardım
  • Özel ders araçlarıyla denemeler
  • Materyalleri farklı tercihler için özelleştirme (dili basitleştirme, farklı okuma seviyelerine uyum sağlama, farklı ilgi alanlarına yönelik özel etkinlikler oluşturma)
  • Yazının bazı bölümleri hakkında gramer veya yapısal geri bildirim sağlama
  • Yazma ve kodlama (kodda hata ayıklama, yazıyı gözden geçirme, açıklama isteme) gibi alanlarda beceri kazandırma faaliyetlerinde kullanım

AI tarafından oluşturulan metni eleştirin

Yukarıdakilerden birçoğu, ChatGPT'nin bir kişiselleştirme aracı olarak keşfedilme potansiyelinden yararlanırken, bu tür kişiselleştirmeyle ilişkili, öğrenci mahremiyeti, önyargılı muamele ve sağlıksız alışkanlıkların geliştirilmesi gibi riskler de vardır. Öğrenciler, doğrudan denetim olmadan bu hizmetleri sunan araçları kullanmadan önce, onlar ve eğitimcileri, aşağıda belirtilen araçların sınırlamalarını anlamalıdır.

Benzer şekilde, öğretmenler, modelin ödev oluşturmaya yardımcı olması veya öğrenci denemeleri hakkında yorum sağlaması konusunda başarılı olduğunu bildirirken, ChatGPT'ye kendi başına bir değerlendirme aracı olarak güvenilmemelidir. Bunun yerine, öğretmenler hem girdileri hem de çıktıları dikkatli bir şekilde incelemeli ve Kullanım politikalarımızda ana hatlarıyla belirtildiği gibi bir yapay zeka sistemini nerede kullandıklarını veya ona güvendiklerini açıklamalıdır.

Kaynak
OpenAI