Fotoğrafçılıkta Unvan Veren Kuruluşlar

21 Ocak 2022 22:00 Kültür/Sanat
resimler-haber/fiap.webp
google news

Her fotoğrafçının hayalidir, fotoğraflarının bir yerlerden ödül alması, aldıkları ödüllerin karşılığı unvanların verilmesi.

Birçok federasyon ve dernek düzenledikleri yarışmalarda dereceye girenlere aldıkları puanları karşılığında fotoğrafçılara çeşitli unvanlar vermekteler.

Bu federasyonlardan bazıları şunlardır.

Fotoğraf Sanatı Uluslararası Federasyonu (FIAP)

FIAP yani Fotoğraf Sanatı Uluslararası Federasyonu 1946 yılında İsveç’te kurulmuştur. Bugün 85 ülke bu federasyonun üyesidir. Bu federasyonda Türkiye’yi temsil etmesi için Türkiye Fotoğraf Sanatı Dernekleri Birliği (TFDB) tarafından FOTOGEN Fotoğraf Sanatı Derneği önerilmiş ve bu üyelik Bakanlar Kurulu’nca onaylanmıştır. FIAP uluslararası yarışmaları destekler. Bu yarışmalardaki başarılar FIAP unvanları için puan kazandırır. Dört dalda FIAP biyenalleri düzenlenir. Bunlar Siyahbeyaz Bası, Renkli Baskı, Saydam ve Doğa dır.  Her ülke kendi içinde ön eleme yaparak biyenale katılır. Yarışmalarda altın, gümüş ve bronz FIAP madalyaları verilmektedir.

FIAP çalışmalarından yararlanmak için ülke içinde derneklere üye olunması ve derneklerin bir federasyon veya TFDB gibi bir birlik oluşturmaları gerekir.

FIAP unvanları yönetim ve sanatsal olmak üzere iki gruba ayrılır. Yönetici, örgütleyici olarak sürekli emek sarf edenlere ESFIAP unvanı verilir. Yönetim çabasını uluslararası ölçekte yürütenlere HonEFIAP unvanı verilir. Yarışmalarda kazanılan başarılarla AFIAP ve MFIAP verilir.  Unvanların değişik renkte rozetleri vardır. Üye ülkelerde dernek üyeleri de FIAP kimliği edinebilir ve FIAP rozeti takabilir.

Amerika Fotoğraf Derneği (PSA)

Bu dernek birçok unvan vermektedir. Bunlar; PSA* – 1-5 Yıldız, Galaxy 1- 10, Elmas- 10, QPSA – Kalifiye, PPSA – Yeterlilik, EPSA – Mükemmellik, MPSA – Usta, MPSA2 – Ana Seviye 2, GMPSA – Büyük Usta, GMPSA/B – Büyük Usta Bronz, GMPSA/S – Büyük Usta Gümüş, GMPSA/G – Büyük Usta Altın, GMPSA/P – Grand Master Platinum, BPSA – 1. Seviye, SPSA – 2. Seviye ve GPSA – 3. Seviye dir.

Çok Kültürlü Fotoğraf Sanatı Federasyonu (FMPA)

Bu federasyon, Hon.E.FMPA - Onursal Mükemmellik, EFMPA – Mükemmellik ve MFMPA – Usta unvanları vermektedir.

Kuğu Uluslararası Fotoğraf Kulübü (SWAN)

Bu kulübün verdiği unvanlar: Hon.FSWAN - Fahri Burs, ASWAN – Ortaklık, FSWAN – Burs, MSWAN – Usta

Güney Afrika Fotoğraf Derneği

Hint Fotoğrafçılığı Federasyonu (FIP)

Hint Görsel Sanatlar Vakfı (TEPAS)

Hindistan Yaban Hayatı Fotoğrafçılığı Derneği (WPAI)

Çevik Fotoğraf Topluluğu (APS)

Avrupa Fotoğrafçılar Federasyonu

Küresel Fotoğrafçılar Birliği (GPU)

Uluslararası Fotoğrafçılar Birliği (IUP)

Amerika Birleşik Devletleri Fotoğraf İttifakı (USPA)

Galler Fotoğraf Federasyonu