Gıda Denetim Haftası Sürüyor: 81 İlde Denetimler Yapılıyor

27 Ekim 2021 12:42 Gündem
resimler-haber/gıda_denetim_haftası_tarım_veorman_bakanlığı_akan_pakdemirli.jpg
google news

Bakan Pakdemirli, 25-28 Ekim tarihleri arasında yapacakları gıda denetim seferberliğine ilişkin Ankara'da bir basın toplantısı düzenledi. Basın toplantısında;

Türkiye'de gıda üretim, gıda satış ve toplu tüketim yeri olmak üzere 720 binin üzerinde gıda işletmesinin bulunduğunu, bakanlık olarak bütün gıda işletmelerini kayıt altına almak ve denetlemekte tek yetkili bakanlık olduklarını, gerekli kayıt ve denetimlerin her gün yapılmaya devam ettiğini belirtti. Açıklanan verilere göre 2019 yılında 1 milyon 216 bin olan gıda denetim sayısı pandemiye rağmen 2020 yılında 1 milyon 357 bine ulaştı. 

Pakdemirli, yurt içi gıda denetimlerini risk esasına göre, önceden haber verilmeksizin yapıldığını belirtti. Ayrıca yıllık olağan denetim programlarının yanı sıra şüphe, şikâyet, ihbar, inceleme amaçlı da denetimler gerçekleştirdiklerini hatırlattı.

tezgahta balık(gıda) görseli

Pakdemirli, 2020 yılında gıdada sahteciliğe dair getirilen yeni düzenlemeye dair: "Bu kapsamda, taklit ve tağşiş yapan gıda işletmecilerine gayri safi gelirlerine bağlı olarak 50 Bin TL'den 2 Milyon TL'ye kadar idari para cezası, hapis cezası, adli para cezası ve gıda sektörü faaliyetinden men cezası getirilmiştir. Yapmış olduğumuz mevzuat düzenlemeleri ve almış olduğumuz tedbirler neticesinde denetimlerde olumsuzluk sayısında azalma sağlanmıştır." değerlendirmesinde bulundu.

GIDA İŞLETMELERİ 4 GÜN BOYUNCA  DENETLENECEK

Bakanlık; 25-28 Ekim tarihleri arasında 4 gün boyunca 81 İl Müdürlüğünde görevli 7300 kontrol görevli ile Türkiye genelinde gıda üretim, gıda satış ve toplu tüketim işletmelerini yoğun bir şekilde denetleyerek, denetim sonuçlarını en kısa sürede kamuoyu ile paylaşacak. 

Gıda denetimlerinde en önemli paydaşlarının tüketiciler olduğunu ifade eden Pakdemirli, tüketicilerin her türlü şikayetlerini ALO 174 ve Whatsapp İhbar Hattına (0 501 174 0174) yapabileceklerini, gelen bu şikayetleri değerlendirerek gerekli işlemleri yaptıklarını ve vatandaşları sonucu ilişkin mutlaka bilgilendirdiklerini dile getirdi.