Geleceğin Hava Araçları; Elektrikli Uçan Taksiler

09 Mayıs 2022 22:18 Bilim
resimler-haber/havataksi_morenhaber.webp
google news

Uçan taksiler, gelecekte taksi hizmeti verecek elektrikli uçaklar olarak bilinmektedir. Elektrikli dikey kalkış ve iniş yapan araçlar veya "eV-TOL" olarak bilinen bu arabalar yerden dikey olarak kalkabiliyor, inebiliyor ve havada kalabiliyor.

Dünyanın dört bir yanında 400 civarında şirket hava taksi için çalışırken projeleriyle ön plana çıkan yaklaşık 150 şirket bulunmaktadır. Bu yarıştan Türk Hava Yolları’nın ‘Esinti’, Bayraktar’ın Cezeri, MEF Üniversitesi’nin Kumru ve diğer benzer şirketlerin çalışmaları devam etmektedir.  

Halihazırda dünyada çok sayıda şirket, hava taksilerin değişik versiyonlarını geliştiriyorlar. Firmalara göre tasarımlar farklılık gösterse de çoğu helikopter gibi dikey olarak inip kalkan elektrikli araçlar şeklinde dizayn ediliyor.

Bazı elektrikli hava taksilerin teknik özellikleri şöyledir.

CityAirbus NextGen

CityAirbus dağıtılmış tahrik sisteminin bir parçası olarak sabit kanatlar, V şeklinde bir kuyruk ve sekiz elektrikle çalışan pervane ile donatılmış elektrikli bir hava aracı. Birden fazla uygulama için sıfır emisyonlu uçuşlarda bir pilot dahil olmak üzere dört yolcu taşımak üzere tasarlanmıştır. 80 km menzile sahip CityAirbus NextGen, 80 km’lik bir operasyonel menzile uçmak ve saatte 120 km’lik seyir hızına ulaşmak için geliştiriliyor.

Uçan Araba Cezeri

Kentsel hava taşımacılığında köklü bir değişiklik yapacak olan Uçan Araba Cezeri, sağlık sektörü ve askeri alanda lojistik destek faaliyetlerine yeni bir çehre kazandırmak için geliştirilmektedir. Bunun yanı sıra Cezeri, yolcu ve kargo taşımacılığında aktif olarak rol alacak şekilde tasarlanmaktadır.

Dikey kalkış-iniş yapabilen Cezeri, azami uçuş irtifası 2000 metre ve havada kalma süresi yaklaşık bir saattir. Seyir hızı saatte 100 km ve azami menzili 70-80 km olup bataryaların tam dolumu için gereken süre 1 saattir. Cezeri’nin azami kalkış ağırlığı 241 kg’dır.

AirCar

AirCar, tamamen elektrikli, otonom ve akıllı bir uçan arabadır. AirCar’ın azami hızı 120 km/saat, menzil: 72 km, yolcu taşıma kapasitesi: 2, yük kapasitesi: 500 kg’dır. Bataryası 15 dakikada %80 oranında şarj olmaktadır. 

AirCarkarbon fiber yapı, 8 adet kompakt elektrik motoru ile aerodinamik gövde tasarımına, 230kg altındaki iki yolcu için geniş koltuklara sahip. İki arabalık bir otoparka sığabilir.

Elektrikli Uçan Otomabil: Kumuru

Adını önemli bir kuş olan “Kumuru” dan alan “Kumru” iki kişilik, kent içi taşımacılığında kullanılacak otonom bir uçan otomobil olarak tasarlandı. İki yolcu ve kabin bagajları ile 50 km altı menzilde görev yapması planlanıyor.

Esinti

THY’nin yeni hava aracı Esinti, kargo ve hava taksi taşımacılığına uygun şekilde tasarlandı. Yakında test uçuşlarına başlayacak olan Esinti, gelecekteki hava araçlarına öncül olması bekleniyor. Esinti’nin maksimum hızı: 115km/saat, Menzili 48,4 km ve maksimum kalkış ağırlığı 407 kg’dır.

 

Joby

Firmanın “S4” isimli uçan taksi modelinin azami hızı 330 km/saattir. Joby’nin S4 aracı tek şarj ile 77 dakikalık bir uçuş ile 249 km uçabilmektedir. Bünyesinde altı adet pervane yer alan elektrikli uçan taksi, modern bir tasarıma sahip ve normal bir hava aracından tam 100 kat daha sessiz çalışıyor.

Vertical

Vertical VX4 modeli, beş kişiyi (bir pilot ve dört yolcu) tutan çok şık ve modern bir tasarıma sahiptir, 241 km/saat seyir hızına, 161 km menzile, ayrı bir bagaj bölmesi olan boş alana sahiptir. %100 elektrikli 12 pervaneli, yüksek kanatlı, V kuyruklu, geri çekilebilir üç tekerlekli iniş takımına sahiptir.

Maker

Hava taksi Maker 1 pilot ve 4 yolcu taşıyacak, saate 240 km hız yapacak ve 100 km menzile uçacak şekilde planlanmıştır.

VoloCity

VoloCity 2 kişi kapasiteli olacak saatte 110 km hızla 35 km menzile uçacak. Bünyesinde 18 adet pervaneli elektrik motoru taşıyan hava aracı VoloCity, motor sayısı çok olduğu için en güvenli modeller arasında yer alıyor. Teknik olarak 110 km/s hıza çıkabildiği söylenen hava aracı, değiştirilebilir pil modülleriyle sürekli olarak görevde kalabiliyor. Tek şarj ile 35 km kadar yol yapabileceği aktarılan uçan taksi, iki kişi taşıyabiliyor ve 200 kg’lık bir valiz alanına sahip. Dokuz farklı lityum-iyon pil paketine sahip olan araç, pil değişimine izin veriyor.

Embraer

Embraer firmasının ürettiği Eve modeli 4 yolcu kapasiteli olacak ve 900 kg ağırlıkla havalanacak. Eve’in tasarımında dikine iniş/kalkışı sağlayan sekiz adet pervanenin yanı sıra, ileri doğru harekete destek verecek iki büyük pervane dikkat çekiyor.

Kaynak
Baykar
AirBus
AirCar