Greenpeace'in Raporu Işığında Bakanlığın Yeni Atık Politikası

09 Ekim 2021 18:46 Çevre
resimler-haber/greenpeace-moren-haber-kapak.jpg
google news

Greenpeace (Uluslararası Çevre Örgütü)  Doğu Asya, 2016-2018 yılları arasında en fazla plastik atık ithal ve ihraç eden 21 ülkenin ithalat ve ihracat rakamlarının yer aldığı bir rapor yayımladı. Raporda Türkiye’nin plastik atık meselesindeki durumuna dair dikkat çekilen noktalar şunlardı:

  • Türkiye’nin atık ithalatı 2016 yılının başında aylık 4.000 tondan, 2018’in başında aylık 33.000 tona yükseldi. İthalat, 2018 yılının ortalarında aylık 20.000 tona geriledi ve sabit kaldı.
  • İngiltere’den ithalat Ekim 2018’den itibaren 10.000 tona ulaşarak keskin bir artış gösterdi.
  •  Hükümet, plastik atık ithalatı konusunda herhangi bir kısıtlama getirmedi.
    Türkiye Plastik İthalat Tablosu

Greenpeace Akdeniz, Avrupa İstatistik Ofisi (Eurostat) ve İngiltere Ulusal İstatistik Dairesi’den topladığı verileri yayınladığı bir bildiri yayımladı, buna göre:

  • Türkiye, 2020 yılında Avrupa Birliği ülkeleri ve İngiltere’den toplam 659,960 ton plastik atık ithal etti. 
  • 2019 yılında Avrupa’dan Türkiye’ye gelen plastik atık miktarı 582,296 tondu. 1 yılda plastik atık ithalatı yüzde 13 arttı. 
  • Türkiye 2020 yılında da Avrupa’dan en çok plastik atık alan ülke oldu. Türkiye Avrupa plastik atık ihracatının yüzde %28’ini karşıladı.
  • Plastik atık ithalatı son 16 yılda (2004’ten bu yana) ise 196 kat arttı.  
  • Türkiye’ye 2020 yılında en çok plastik atık gönderen ilk beş ülke: İngiltere (209,642), Belçika (137,071), Almanya (136,083), Hollanda (49,496), Slovenya (24,884)

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı günlük hayatta sıklıkla kullanılan etilen polimer grubundaki plastik ambalaj türü atıkların ithalatını yasakladığını duyurdu.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Bakanlıkta düzenlediği basın toplantısında, son yıllarda yaptıkları çalışmalarla temiz ve sürdürülebilir şehirler için atık yönetiminde önemli düzenlemeleri hayata geçirdiklerini söyledi. 
Bir süre önce Adana'da istenmeyen görüntülerin ortaya çıkması üzerine ekiplerle 152 tesise denetim yaptıklarını anlatan Kurum, 29 işletmenin faaliyetlerinin durdurulduğunu, 32 işletmeye 8 milyon lira para cezası uyguladığını ve çevre kirliliğine sebep olanlar hakkında savcılığa suç duyurusunda bulunduklarını hatırlattı.
Benzer durumlarla tekrar karşılaşmamak, çevrenin ve vatandaşların sağlığını korumak için geri dönüşüm kazanım tesislerine yeni kriterler getirildiğine işaret eden Kurum, şöyle devam etti:
"Plastik atık ithalatının sınırlandırılmasına dair ortak bir çalışmayı Ticaret Bakanlığı ile birlikte yürüttük ve Resmi Gazete'de yayımlanan Çevrenin Korunması Yönünden Kontrol Altında Tutulan Atıkların İthalat Denetimi Tebliği ile bakanlık olarak hazırladığımız geri dönüşüm tesislerine yeni kriterler getiren genelgemizi de 81 il valiliğine göndermiş olduk.
Plastik atık ithalatında en büyük paya sahip olan ve günlük hayatta sıklıkla kullanılan 'etilen polimer' grubunda tarif ettiğimiz plastik ambalaj türü atıklar ithal edilemeyecek. Atıkların gümrükte yapılan denetim ve kontrollerimizde de takiplerini anbean yapacağız.
Yine bu atıklar Mobil Atık Takip Sistemi ile 'MoTAT' dediğimiz sistemimize giriş yapılarak gümrükten çıkarılacak ve online olarak sıkı bir şekilde takibi yapılacak. İthalat kotasını aşan, ithalatı yasak olan atıkları getiren veya atıkların içinde yabancı madde bulunduran, geçici faaliyet belgesi olup süresinde izin ve lisans başvurusu yapmayan firmaların 'atık ithalatçısı kayıt belgeleri'ni iptal edeceğiz."

Greenpeace Akdeniz’in “Türkiye Plastik Çöplüğü Olmasın” projesi ile plastik atık ithalatının yasaklanması için uzun süredir mücadele veriliyordu.

Greenpeace Akdeniz Okyanusları Koru Kampanyası İçin İmza Atabilirsiniz

Greenpeace Akdeniz

Yasal Düzenleme Metni