İlk Cemre 19-20 Şubat Tarihlerinde Havaya Düşecek

16 Şubat 2022 19:22 Yaşam
resimler-haber/2_cemre_ana_ekrenIMG_4186.webp
google news

Cemre, ilkbaharın gelişi ile birlikte önce havada, sonra suda, en son olarak da toprakta yaşanması beklenen sıcaklık artışlarını belirtmek için kullanılan bir tabirdir. Bir başka ifade ile halkımızın arasında yaygın olarak baharın müjdecisi olarak bilinen sıcaklığın artması olayına cemre denir.

Arapça kökenli bir kelime olan “Cemre”, “Kor Ateş” anlamına geldiğinden bir kor ateşin sıcaklığının hava, su ve toprağa etki etmesiyle ısınmanın gerçekleşmesi kastedilir.

İlk cemre 19-20 Şubat tarihlerinde havaya düşecek.

İkinci cemre 26-27 Şubat'ta suya düşecek.

Üçüncü ve son cemre ise 5-6 Mart tarihlerinde toprağa düşecek.

Fars ve Arap kaynaklarında her cemre düşüşüne farklı isim verildiği görülmektedir.  Buna göre birinci cemreye “cebhe”, ikinci cemreye zübre ve üçüncü cemreye ise surfe adı verilmektedir.

Cemrelerin düşmesi, Kasım günlerinden Hızır günlerine, başka bir ifadeyle kıştan. Cemrelerin düşme tarihleri halk arasında “Kasım günleri” veya “karakış” olarak tabir edilen 21 Aralık’ta başlayan Astrolojik kışın bittiği ve “Hızır” günlerine yani bahara geçişin sembolleri olarak gösteriliyor.

cemreye “cebhe”, ikinci cemreye zübre ve üçüncü cemreye ise surfe adı verilmektedir.

Cemre düşmesi Türk kültüründe de önemli bir yere sahiptir. Kültür ve edebiyat alanında kendine yer bulmuştur. Osmanlı zamanında Divan şairleri cemre zamanlarında önemli kişilere övgü şiirleri yazarlardı. Bu şiirlere 'cemreviye' denilmektedir.

Cemrenin zeminden yerden geldiğine dair bilgiler Osmanlı Tarih Deyimleri ve Terimleri Sözlüğü’nde de Burhân-ı Katı’dan nakledilmektedir. Burhân-ı Katı’da verilen bilgilere göre kışın sonunda şubat ayında üç defa yerden heyecan eden buhar ve hararete cemre denir. Şubatın ilk haftasında ilk cemre kalkar ve zemine hararet gelir. İkinci haftasında kalktığında suda hararet meydana gelir, üçüncü haftasında dalgalandığında ise ağaç ve bitkilerde etkisi görülür.

"Cemre düşmesi" ayrıca hayvancılıkla uğraşanlar için soğuk nedeniyle dışarıya çıkartamadıkları hayvanların otlaklara kavuşma zamanının yaklaştığını, tarımla uğraşanlar için de toprağın işlenme dönemine gelindiğini ifade ediyor.