Kadın İstihdamı Erkeklerinkinden En Az Üç Kat Daha Hızlı Artmalı

06 Ocak 2022 09:22 Gündem
resimler-haber/kadın_istihdam_12.webp
google news

Avrupa Komisyonu'nun bilgi servisinden yapılan açıklamada “Avrupa Birliği'nin toplam %78 istihdam oranı ve cinsiyet istihdam açığını yarıya indirme hedeflerini tutturmak için, kadın istihdamının on yılın sonuna kadar erkeklerinkinden en az üç kat daha hızlı artması gerekecek” dendi. Açıklamada;

“Cinsiyet istihdam açığının 2014'ten bu yana yüzde 12'nin biraz altında büyük ölçüde istikrarlı olduğu düşünüldüğünde, bu önemli bir zorluktur. 

Bu bulgular, Eurofound ve Avrupa Komisyonu Ortak Araştırma Merkezi tarafından bugün yayınlanan ortak bir rapor olan Avrupa İş İzleme 2021'de detaylandırılmıştır.

Ortak araştırma, Avrupa'da son çeyrek yüzyılda değişen işgücü arzı hatlarının istihdam yapısı üzerindeki etkilerini COVID-19 pandemisinin etkilerine ilişkin ek analizlerle birlikte incelemektedir. Araştırmanın birincil odak noktası cinsiyet, ikincil odak ise yaşlanmadır.

Ortak rapor, Avrupa'daki cinsiyetler arası ücret farkını analiz eden bir politika özetiyle birlikte yayınlandı.

Kadın istihdamındaki büyük artış, son yirmi yılda Avrupa'daki işgücü piyasası değişikliğinin ayırt edici bir özelliği olmuştur ve AB'deki üç net yeni işten ikisinin kadınlar tarafından üstlenilmesidir.

Bununla birlikte, araştırma, özellikle işgücü piyasası ayrımıyla ilgili olarak, bu işgücü piyasası değişikliğindeki bir dizi eğilimi tespit etmektedir: kadınların artan istihdamı, büyük ölçüde kadınların halihazırda baskın olduğu işlerde görülmüştür ve bu ayrım, Orta ve Doğu Üye Devletler'de özellikle Orta ve Doğu Üye Devletlerde belirgin şekilde artmaktadır. Son 20 yıl – diğer Üye Devletlere göre daha düşük bir karşılaştırmalı taban seviyesinden olsa da.

İstihdamda AB hedeflerine ulaşmak ve cinsiyet istihdam açığını azaltmak zor olsa da, talebin önümüzdeki yıllarda artmaya devam etmesi muhtemel sektörlerde kadın istihdamı yüksektir. Buna karşılık, tarım ve imalat gibi yapısal olarak azalan sektörler, erkeklerin egemenliğine girme eğilimindedir.

Kadınlar ayrıca iyi ücretli işlerde istihdam artışından erkeklerden daha fazla yararlandı: ağırlıklı olarak devlet tarafından finanse edilen üç sektör – kamu yönetimi, sağlık ve eğitim – kadınlar arasında iyi ücretli işlerde son zamanlardaki istihdam artışının çoğunluğunu oluşturuyor.

Eurofound İcra Müdürü Ivailo Kalfin, ortak raporun yayınlanmasıyla ilgili olarak şunları söyledi: “Toplumsal cinsiyet ayrımı, yalnızca AB hedeflerine ulaşmak için değil, aynı zamanda Avrupa'da her iki taraf için de çalışan bir işgücü piyasasına sahip olmak için istihdam politikası ve uygulamasında ele alınması gereken bir konudur. Kadınlar ve erkekler. Eurofound ve Avrupa Komisyonu Ortak Araştırma Merkezi arasındaki bu ortak araştırma, bu yönde pratik adımlar sağlıyor.”

Avrupa Komisyonu Ortak Araştırma Merkezi Genel Müdürü Stephen Quest, “Eurofound ile çalışmaya devam etmekten ve bu yılki Avrupa İş Monitörü baskısı için uzmanlığımızı bir araya getirmekten çok mutluyuz. Cinsiyet farkını kapatmak büyük bir zorluk olmaya devam etse de, gelecekte büyümeye devam etmesi muhtemel sektörlerde kadın istihdamının yüksek olması gibi olumlu işaretler var. Bunlar, diğer bulgularla birlikte özellikle politika yapıcılar için faydalıdır. Politikalarımızın Avrupa'nın işgücü piyasaları üzerinde istenen etkiye sahip olup olmadığını değerlendirmemize ve gelecekteki çabalara nereye odaklanacağımızı belirlememize yardımcı olur.””

Kaynak
Avrupa Komisyonu'nun bilim ve bilgi servisi
Avrupa İş İzleme