Mars'ta Astronot Atıklarını Yakıta Dönüştürme Projesi

01 Nisan 2022 19:05 Bilim
resimler-haber/Turning_astronaut_waste_into_fuel_on_Mars.webp
google news

Mars'ta hayatta kalmak, mevcut tüm kaynakların kullanımını en üst düzeye çıkarmak anlamına gelecektir. İspanyol teknoloji merkezi Tekniker'den  bir  ekip, astronot atık sularından yakıt üretmek için güneş ışığını kullanan bir sistem üzerinde çalışıyor. Tekniker'den Borja Pozo projeyi şöyle açıklıyor: "Gezegenin %95'i karbondioksitten oluşan havasını kullanarak Mars'ta uzay yakıtı üreten ilk reaktörü yapmayı hedefliyoruz. Reaktöre güneş ışığı ile güç verilecek ve itici gazın üretiminde astronotların atık suyu da yardımcı olmak için kullanılacak.”

“Fotoelektrokimyasal” atmosferik CO2 ve atık sudan metan gibi hidrokarbonların yanı sıra karbon monoksit veya alkoller üretmek için yüksek verimli katalitik malzemelere dayanan sistemdir.  Bu süreçte aynı zamanda kullanılan suyu detoksifiye edecek ve bir geri dönüşüm yöntemi olarak hizmet edecektir.

ESA'nın projeden sorumlu teknik sorumlusu Jean-Christophe Berton şunları ekliyor: "Bu faaliyetin sonucu, ESA'ya Mars'ta itici gaz üretimine veya Dünya'daki yer istasyonları gibi uzak yerlere güç sağlamak için değerli girdiler sağlayabilir. Ayrıca potansiyel olarak kendi atmosferimizi nasıl karbondan arındıracağımıza dair girdi sağlayabilir.”

ESA'nın Temel Faaliyetlerinin Keşif unsuruyla desteklenen proje, ESA'nın Açık Alan İnovasyon Platformu aracılığıyla başlatıldı ve uzay için umut vadeden yeni fikirler arandı. 

Kaynak

ESA