“Mavi Anlaşma” Rotası Çizilecek

06 Nisan 2022 18:20 Ekonomi
resimler-haber/4ocean_885x498.webp
google news

BM okyanuslar forumu, ekonomik iyileşme ve sürdürülebilir büyüme üzerine 'Mavi Anlaşma' rotasını çizecek

6-8 Nisan 2022 tarihleri ​​arasındaki etkinliğin odak noktası balıkçılık, okyanus ekonomisi ve korumadır.

Okyanusumuzu korumak ve ekonomik faydalarını artırmak, herkese fayda sağlayan sürdürülebilir ve esnek bir okyanus ekonomisi yaratmak için küresel bir ticaret, yatırım ve inovasyon "Mavi Anlaşma" gerektiriyor.

UNCTAD liderliğindeki bir koalisyon, 6-8 Nisan tarihlerinde Cenevre'de ve çevrimiçi olarak düzenlenen Okyanuslar Forumu'nun dördüncü toplantısında bu hayati girişimin rotasını çizecek.

UNCTAD Genel Sekreteri Rebeca Grynspan, “Sürdürülebilir okyanus temelli ekonomilere yatırım yaparak yeni bir yön belirlemek için mükemmel bir zaman” dedi.

“Okyanusun ekonomik, sosyal ve çevresel değeri, pandemiden daha iyi kurtulmamıza ve gelecekteki krizlere karşı bizi desteklememize yardımcı olabilir” dedi. "Ancak okyanustan yararlanmak ve kaynaklarını korumak arasında doğru dengeyi bulmalıyız."

Forumu düzenleyen koalisyon, Gıda ve Tarım Örgütü, BM Çevre Programı, İngiliz Milletler Topluluğu Sekreterliği, Afrika, Karayipler ve Pasifik Devletleri Örgütü, Latin Amerika Kalkınma Bankası ve Uluslararası Okyanus Enstitüsü'nü içeriyor. 

Yaklaşık 50 ülke ve 60 kuruluştan 300'den fazla katılımcı ve uzman, sürdürülebilir balıkçılık, okyanus ekonomisi ve denizlerin ve geçim kaynaklarının korunmasına odaklanacak. 

 Üç gün boyunca forum, Birleşmiş Milletler ajanslarından, bölgesel kuruluşlardan, hükümetlerden, sivil toplum kuruluşlarından ve araştırma ve bilimsel kurumlardan uzmanlar ve temsilcileri aşağıdaki konuları ele alacak:

•   Deniz yosunu üretimi gibi gelişmekte olan sürdürülebilir okyanus ekonomisi sektörleri

•   Şeffaflık ve balık sübvansiyonları destek mekanizmaları

•   Okyanus ekonomisi piyasaları ve tarife dışı önlemler reformu

•   Balıkçılık ve su ürünleri değer zincirlerinin sosyal sürdürülebilirliği

•   Sürdürülebilir ve esnek denizcilik tedarik zincirleri

•   Deniz çöpü ve plastik kirliliğinin ticaretle ilgili yönleri

Forum halka açıktır, ancak kayıt gereklidir.

27 Haziran - 1 Temmuz 2022 tarihleri ​​arasında Lizbon'da düzenlenecek 2022 BM Okyanus Konferansı öncesinde, Okyanuslar Forumu, ticaretin ülkeleri sürdürülebilir kalkınma için okyanus, deniz ve deniz kaynaklarının korunması ve sürdürülebilir kullanımında nasıl destekleyebileceğini tartışacak.

Okyanus, geçim kaynaklarını sürdürmek, ticaret yapmak ve iklim değişikliğini azaltmak için bir fırsat kaynağıdır.

Çoğu gelişmekte olan ülkelerde olmak üzere 3 milyardan fazla insanın geçim kaynağını desteklemektedir. Okyanus temelli mal ve hizmetlerin ihracat değeri 2,5 trilyon dolar olarak tahmin ediliyor .

Hacimce mal ticaretinin %80'inden fazlasının deniz yoluyla taşınması, COVID-19 salgını ve Ukrayna'daki savaş tarafından kesintiye uğrayan tedarik zincirlerinin güçlendirilmesinin öneminin altını çiziyor.

Ancak okyanusun sağlığı bozuluyor ve insan faaliyetleri deniz ekosistemini aşındırdığı için desteklediği ekonomiler tehdit altında. Küresel olarak, balık stoklarının %34'ü biyolojik olarak sürdürülemez seviyelere düştü.

Mavi Anlaşma

Okyanuslar Forumu, dayanıklı bir okyanus ekonomisi inşa etmek için bir “Mavi Anlaşma”nın ticareti, geçim kaynaklarını ve gıda güvenliğini nasıl artıracağını ve artan plastik kirliliği ve karbon emisyonları karşısında okyanusun sağlığını nasıl iyileştireceğini inceleyecek.

Okyanus ekonomisinin 2030 yılına kadar iki katına çıkması bekleniyor. Bununla birlikte, birçok ada ve kıyı ülkesine fayda sağlayabilecek gıda, kozmetik ve biyoyakıt için deniz yosunu yetiştiriciliği de dahil olmak üzere yeni sektörleri yönlendirmek için daha fazla yatırıma ihtiyaç var.

2013'ten 2018'e kadar, toplam Resmi Kalkınma Yardımının yalnızca %1.6'sı - yılda yaklaşık 2,9 milyar dolar - okyanus ekonomisine yönlendirildi. Yılda sadece 1,5 milyar dolar, sürdürülebilir bir okyanus ekonomisi oluşturmaya odaklandı.

Okyanusun %2'sinde çiftçilik yapmak, 12 milyarlık bir dünya nüfusunu beslemek için yeterli protein sağlayabilir . Alüminyum, doğal lifler, kağıt ve deniz yosunu biyokütle malzemeleri gibi plastik ikameler de büyük umut vaat ediyor.

Son on yılda sanayileşmiş ülkeler arasında ortalama 10 milyar dolar olan ve dünya çapında 35 milyar dolara kadar çıkabilen balıkçılık sübvansiyonlarını düzenleme çabaları da dahil olmak üzere okyanus yönetişimindeki boşlukların doldurulması gerekiyor. Bunun 20 milyar doları doğrudan aşırı avlanmaya katkıda bulunuyor.

Balıkçılık sübvansiyonlarına ilişkin 20 yıllık müzakerelerin ardından ülkeler ileri bir aşamadadır, ancak küresel bir anlaşmayı sonuçlandırmak ve uygulamak için daha fazla çabaya ihtiyaç vardır.

Küresel bir anlaşma olmadan, Sürdürülebilir Kalkınma Hedefi 14 ve onun dayanıklı ve faydalı bir okyanus ekonomisi vaadi gerçekleştirilemez.

UNCTAD'ın okyanus ekonomisi üzerindeki çalışmaları

UNCTAD, okyanus ekosisteminin sağlığını korurken, ekonomik büyüme için okyanusların, denizlerin ve kıyıların sürdürülebilir kullanımını sağlamak ve geçim kaynaklarını ve işleri iyileştirmek için ticaret politikalarını iyileştirmeleri için gelişmekte olan ülkeleri desteklemektedir.

UNCTAD hakkında

UNCTAD, Birleşmiş Milletler Ticaret ve Kalkınma Konferansıdır. Gelişmekte olan ülkeleri küreselleşmiş bir ekonominin faydalarına daha adil ve etkin bir şekilde erişmeleri için destekler ve onları daha büyük ekonomik entegrasyonun potansiyel dezavantajlarıyla başa çıkmak için donatır.

Analiz sağlar, fikir birliği oluşturmayı kolaylaştırır ve gelişmekte olan ülkelerin kapsayıcı ve sürdürülebilir kalkınma için ticaret, yatırım, finans ve teknolojiyi kullanmalarına yardımcı olmak için teknik yardım sunar.

Kaynak

UNCTAD

Marta Lucia Ramírez, Başkan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı, Kolombiya