Maymun Çiçeği (Mpox): Geliştirilmiş Hazırlık Önerileri

22 Ağustos 2024 20:15 Sağlık
resimler-haber/Mpox.webp
google news

Afrika'da ölümcül maymun çiçeği (mpox) virüsünde yeni bir salgın var. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) küresel sağlık acil durumu ilan etti. Virüsü kontrol altına almak için acil eylem çağrısında bulundu. İlk örnek Haziran ayının başlarında Kongo'da bulundu. Şimdi 13 Afrika ülkesine yayıldı. Geçtiğimiz hafta sonu, İsveç’de vakaların olduğu doğrulandı.

Avrupa Hastalık Önleme ve Kontrol Merkezi (ECDC)’nin yeni bir risk değerlendirmesinde, AB/AEA'nın şu anda Afrika'da dolaşan klad I virüsünden kaynaklanan daha fazla ithal mpox vakası görmesinin oldukça olası olduğunu söyledi. Ancak, ithal vakaların hızlı bir şekilde teşhis edilmesi ve kontrol önlemlerinin uygulanması koşuluyla Avrupa'da sürekli bulaşma olasılığı çok düşüktür.

AB/AEA ile Afrika arasındaki sık ve yakın seyahat bağlantıları nedeniyle ECDC, AB/AEA Üye Devletlerinin salgından etkilenen bölgeleri ziyaret eden veya bu bölgelerden dönen kişilere seyahat tavsiyesi yayınlamasını öneriyor. Etkilenen topluluklarla yakın temas halinde olan AB/AEA'dan etkilenen bölgelere seyahat eden kişiler için enfeksiyon olasılığı yüksektir. Ayrıca, AB/AEA'ya olası veya doğrulanmış ithal vakaların yakın temasları için orta düzeyde risk vardır.

“Bu salgının Afrika'da hızla yayılması sonucunda ECDC, AB/AEA'daki genel nüfus ve etkilenen bölgelere seyahat edenler için risk seviyesini artırdı. Avrupa ve Afrika arasındaki yakın bağlar nedeniyle, daha fazla ithal klad I vakasına hazırlıklı olmalıyız,” diyor ECDC Direktörü Pamela Rendi-Wagner.

Güçlendirilmiş gözetim ve hazırlık faaliyetleri ile AB/AEA Üye Devletlerindeki güçlü sağlık ve müdahale kapasitesi sayesinde ECDC, MPXV klad I'in AB/AEA üzerindeki etkisinin düşük olacağını öngörüyor.

ECDC, AB/AEA'daki kamu sağlığı yetkililerinin Avrupa'ya ulaşabilecek herhangi bir MPXV Klade I vakasının hızlı bir şekilde tespit edilmesini ve yanıtlanmasını sağlamak için yüksek düzeyde hazırlık planlaması ve farkındalık yaratma faaliyetleri sürdürmelerini önermektedir. Etkili gözetim, laboratuvar testi, epidemiyolojik araştırma ve temas takibi kapasitelerinin sağlanması, kıtada MPXV Klade I vakalarının tespit edilmesi ve herhangi bir yanıtın etkinleştirilmesi için hayati önem taşıyacaktır.

Klinikçiler arasında farkındalığı artırmak ve şüpheli bir vaka tespit edildikten sonra etkili vaka yönetim süreçleri oluşturmak, AB/AEA'da MPXV klad I'in başka vakalarını tespit etmek ve ikincil enfeksiyonları önlemek için çok önemli olacaktır. Bir klad I enfeksiyonu tespit edilirse, olay EpiPulse veya EWRS aracılığıyla AB düzeyinde derhal bildirilmelidir. ECDC, salgın bölgelerine seyahat edenlerin mpox'a karşı aşı olma uygunluğu konusunda sağlık hizmeti sağlayıcılarına veya seyahat sağlık kliniğine danışmalarını önermektedir.

Yeni risk değerlendirmesi, Afrika CDC'nin Kıta Güvenliği Kamu Sağlığı Acil Durumu ilanını ve Dünya Sağlık Örgütü'nün Uluslararası Endişe Kamu Sağlığı Acil Durumu ilanını takip ediyor. ECDC, Afrika kıtasında mpox'un yayılmasını kontrol etmeye yardımcı olmak için yerel ve uluslararası ortaklarla çalışmaya devam ediyor.

Afrika'daki salgın, 2022'de meydana gelen ve Avrupa'da ve küresel olarak düşük seviyelerde dolaşmaya devam eden küresel MPXV klad IIb salgınından farklıdır.

DSÖ, mpox'un Covid-19'dan daha az bulaşıcı olduğunu söylüyor. Bu havadan bulaşan bir virüstü. Mpox ciltten cilde temas ve kirli giysiler veya çarşaflar yoluyla bulaşır. Ayrıca hapşıran, öksüren birinin yakınında olmak veya enfekte bir kişiyle konuşmak yoluyla da yayılabilir. Mpox semptomları arasında döküntü, ateş ve kas ağrıları bulunur. Döküntü yüzlerce irin dolu kabarcıklara dönüşür.

Kaynak

ECDC

Avrupa Hastalık Önleme ve Kontrol Merkezi (ECDC), 2005'ten beri faaliyet gösteren Avrupa Birliği'nin (AB) bir halk sağlığı kuruluşudur. ECDC'nin amacı, 500 milyondan fazla insanı çoğunlukla parazitler ve mikropların (virüsler, bakteriler ve mantarlar gibi) neden olduğu bulaşıcı hastalıklardan korumaktır. ECDC'nin merkezi İsveç'in Stockholm kentindedir ve yaklaşık 300 personel istihdam etmektedir.

ECDC, COVID-19, grip, HIV/AIDS, hepatit, kızamık, tüberküloz, antimikrobiyal direnç ve aşılama gibi 50'den fazla bulaşıcı hastalık konusuyla ilgili verileri toplar, analiz eder ve paylaşır. ECDC uzmanları Avrupa'daki riskleri değerlendirir ve ülkelerin salgınları ve halk sağlığı tehditlerini önlemesine ve bunlara yanıt vermesine yardımcı olmak için rehberlik sağlar.