Maymun Çiçeği Virüsü Uyarısı

21 Mayıs 2022 19:19 Sağlık
resimler-haber/maymunçiçeği_2.webp
google news

Dünya Sağlık Örgütü, Avrupa’da 100’den fazla doğrulanmış maymun çiçeği virüsü vakasının görülmesinin ardından, yaz aylarında düzenlenecek festivaller ve partilerle virüsün Avrupa’da yayılmasının hızlanacağı uyarısında bulundu.

Virüs, bazı ülkelerdeki bazı hayvan popülasyonlarında endemiktir ve yerel halk ve gezginler arasında ara sıra salgınlara yol açar. Şimdiye kadar 11 ülkede rapor edilen son salgınlar, endemik olmayan ülkelerde meydana geldikleri için atipiktir.

Monkeypox, klinik olarak daha az şiddetli olmasına rağmen, geçmişte çiçek hastalarında görülenlere çok benzer semptomları olan viral bir zoonozdur (hayvanlardan insanlara bulaşan bir virüs).

Monkeypox ilk olarak 1958 yılında araştırma için tutulan maymun kolonilerinde çiçek benzeri bir hastalığın iki salgınının ortaya çıkmasıyla keşfedildi, bu nedenle 'maymun çiçeği' adı verildi. İlk insan maymun çiçeği vakası, 1970 yılında, çiçek hastalığını ortadan kaldırmak için yoğun çaba sarf edilen bir dönemde Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nde kaydedildi. O zamandan beri, diğer Orta ve Batı Afrika ülkelerindeki insanlarda maymun çiçeği bildirilmiştir.

Maymun çiçeği virüsünün doğal konağı

Maymun çiçeği virüsüne duyarlı olarak çeşitli hayvan türleri tanımlanmıştır. Hayvan konakları, bir dizi kemirgen ve insan olmayan primatları içerir. Buna ip sincapları, ağaç sincapları, Gambiya keseli sıçanlar, insan olmayan primatlar ve diğer türler dahildir. Maymun çiçeği virüsünün doğal seyri konusunda belirsizlik devam etmektedir. Virüs dolaşımının doğada nasıl sürdürüldüğünü belirlemek için daha fazla çalışmaya ihtiyaç vardır.

Maymun çiçeği yakın temas yoluyla yayıldığından, müdahale etkilenen insanlara ve onların yakın temaslarına odaklanmalıdır. Bulaşıcı biriyle yakın etkileşime giren kişiler enfeksiyon açısından daha büyük risk altındadır: buna sağlık çalışanları, hane halkı üyeleri ve cinsel partnerler dahildir.

Kaynak

DSÖ