Nobel Edebiyat Ödülü Abdulrazak Gurnah'a Verildi

07 Ekim 2021 18:39 Kültür/Sanat
resimler-haber/nobel_edebiyat_ödülü_2021.jpg
google news

2021 Nobel Edebiyat Ödülü bu yıl roman yazarı Abdulrazak Gurnah'a verildi. 1948'de, Hint Okyanusu'ndaki Zanzibar adasında doğan ve büyüyen yazar, 1960'ların sonunda İngiltere'ye mülteci olarak geldi. Yazarın mülteci sorunlarını konu aldığı on roman ve bir dizi kısa öyküsü yayınladı. 

Nobel Komitesi'nden  yapılan açıklamada Gurnah'nın gerçeğe olan bağlılığının ve basitleştirmeden kaçınmasının dikkat çekici olduğu vurgulandı. 

"Romanları, basmakalıp betimlemelerden uzak ve bize dünyanın diğer yerlerindeki pek çok kişinin aşina olmadığı, kültürel olarak çeşitlendirilmiş bir Doğu Afrika'ya açıyor." ifadesine yer verildi.

Yazarın Deniz Kenarında, Kumdan Yürek, Sessizliğe Hayranlık, Son Hediye, Terkediş, Cennet adlı kitapları İletişim Yayınları tarafından Türkçe'ye çevrilerek yayımlanmıştır. 

Abdulrazak Gurnah'ın Öyküsü

1948'de doğdu ve Hint Okyanusu'ndaki Zanzibar adasında büyüdü, ancak 1960'ların sonunda mülteci olarak İngiltere'ye geldi. Aralık 1963'te İngiliz sömürge yönetiminden barışçıl kurtuluşun ardından Zanzibar, Başkan Abeid Karume'nin rejimi altında Arap kökenli vatandaşlara yönelik baskı ve zulme yol açan bir devrim yaşadı; katliamlar yaşandı. Gurnah, mağdur etnik gruba mensuptu ve okulu bitirdikten sonra ailesini terk etmek ve o zamana kadar yeni kurulan Tanzanya Cumhuriyeti olan ülkeden kaçmak zorunda kaldı. On sekiz yaşındaydı. Babasının ölümünden kısa bir süre önce babasını görmesine izin vererek, 1984'e kadar Zanzibar'a dönmesi mümkün olmadı. Gurnah, yakın zamanda emekli olana kadar Canterbury'deki Kent Üniversitesi'nde İngiliz ve Sömürge Sonrası Edebiyatlar Profesörlüğü yapmıştır.