Omicron Hakkında Bildiklerimiz
Aşılar, insanları COVID-19'dan korumak, bulaşmayı yavaşlatmak ve yeni varyantların ortaya çıkma olasılığını azaltmak için en iyi halk sağlığı önlemi olmaya devam ediyor. COVID-19 aşılarının bağışıklığı zamanla azalır, ancak veriler güçlendiricilerin daha bulaşıcı Omicron da dahil olmak üzere tüm varyantlara karşı daha iyi koruma sağladığını gösteriyor.
Enfeksiyon ve Yayılma
- Omicron ne kadar kolay yayılır?
Omicron varyantı muhtemelen orijinal SARS-CoV-2 virüsünden daha kolay yayılacak ve Omicron'un Delta'ya kıyasla ne kadar kolay yayıldığı bilinmiyor. CDC, Omicron enfeksiyonu olan herkesin, aşılanmış olsalar veya semptomları olmasa bile virüsü başkalarına bulaştırabileceğini umuyor.
- Omicron daha ciddi hastalığa neden olur mu?
Omicron enfeksiyonlarının ve özellikle tam aşılanmış kişilerde yeniden enfeksiyon ve çığır açan enfeksiyonların diğer varyantlarla enfeksiyondan daha ciddi hastalığa veya ölüme neden olup olmadığını bilmek için daha fazla veriye ihtiyaç vardır.
- Aşılar Omicron'a karşı işe yarar mı?
Mevcut aşıların ağır hastalıklara, hastaneye yatışlara ve Omicron varyantı ile enfeksiyona bağlı ölümlere karşı koruma sağlaması bekleniyor. Bununla birlikte, tam olarak aşılanmış kişilerde çığır açan enfeksiyonların ortaya çıkması muhtemeldir. Delta gibi diğer varyantlarla birlikte aşılar, ciddi hastalıkları, hastaneye yatışları ve ölümü önlemede etkili olmaya devam etti. Omicron'un yakın zamanda ortaya çıkması, aşılamanın ve güçlendiricilerin önemini daha da vurgulamaktadır.
- Tedaviler Omicron'a karşı işe yarar mı?
Bilim adamları, COVID-19 için mevcut tedavilerin ne kadar iyi çalıştığını belirlemek için çalışıyorlar. Omicron'un değişen genetik yapısına bağlı olarak, bazı tedavilerin etkili kalması muhtemelken, diğerleri daha az etkili olabilir.
Henüz emsal incelemesi yapılmamış bir Birleşik Krallık çalışmasında, iki doz Pfizer veya AstraZeneca aşısının Omicron'dan COVID-19 semptomlarını önlemedeki etkinliği, ikinci dozdan sonraki 15 hafta içinde yüzde 40'ın altına düştü. Pfizer aşısının Delta'ya karşı etkinliğinde daha az bir düşüş oldu, ancak aşı etkinliği 25 hafta sonra yüzde 60'a düştü.
Takviye dozu şu anda ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC) tarafından 18 yaş ve üzeri herkes için tavsiye edilmektedir. CDC, insanların ikinci doz Pfizer veya Moderna mRNA aşılarından altı ay sonra veya J&J aşısından iki ay sonra takviye almaları gerektiğini söylüyor. CDC ayrıca iki Pfizer aşısı ile tam olarak aşılanmış olan 16 ve 17 yaşındakiler için güçlendiriciler önerdi.
Bilim adamları, güçlendiriciden bağışıklığın ne kadar sürdüğüne ve hatta daha fazlasına ihtiyaç duyulup duyulmayacağına dair hala kanıt topluyorlar.
Kaynak: