Rüzgarların Bekçisi Aeolus Parlıyor

27 Nisan 2022 20:09 Bilim
resimler-haber/Understanding_Earth_s_winds_article.webp
google news

2018'de fırlatılan Aeolus, 36 aylık yörüngedeki tasarım ömrünü doldurdu. Avrupa Uzay Ajansı (ESA) Aeolus’un kullanım ömrünü tamamlamasına rağmaen veri almaya edevam ettiğinini bildirdi. Bu nedenle Aeolus’un görevinin bir yıl daha rüzgara ışık tutmaya devam etmesi bekleniyor. Adını Yunan mitolojisinde Tanrılar tarafından “Rüzgarların Bekçisi” olarak atanan Aeolus'tan alan Aeolus, uzaydan gelen rüzgarı ölçen türünün tek örneği bir uydudur. ESA'nın, Dünya'nın doğal süreçleri ve insan faaliyetinin yarattığı etki hakkındaki kritik soruları yanıtlamak için gelişmiş uzay teknolojilerini kullanan Dünya Kaşifleri görevlerinden biridir.

Aeolus'un ALADIN lazerinden Dünya'ya doğru ateşlenen ultraviyole ışık darbeleri, atmosferdeki hava moleküllerinden ve parçacıklardan yansır. İki optik analiz cihazı, moleküler saçılmanın, “Rayleigh” ve aerosollerden ve su damlacıklarından saçılmanın, “Mie” Doppler kaymasını ölçer. Bu Doppler kaymalarını analiz ederek, dünya çapındaki çeşitli irtifalarda rüzgar hızını ve yönünü tahmin etmek mümkündür. Bu da Aeolus'u Dünya'nın rüzgar profillerini küresel ölçekte sunan ilk uydu görevi haline getirir.

Aeolus rüzgar verilerinin kullanım alanları, hava durumunu tahmin etmekten ve iklim modellerini iyileştirmekten, yakın zamandaki Hunga Tonga volkanik patlaması gibi olayları gerçek zamanlı olarak izlemeye kadar çok çeşitlidir.

Taormina konferansındaki meteoroloji uzmanları, ilk kullanım ömrünü aşmasına rağmen, Aeolus’un veri temin etmeye devam ettiği dile getirildi.

Aeolus, Hunga Tonga patlamasının izlenmesine yardımcı oldu

Aeolus, Aeolus Sanal Araştırma Ortamı aracılığıyla kullanıcıya üç saat içinde ulaşan neredeyse gerçek zamanlı veriler sayesinde, volkanik patlamalar gibi olayları izlemek için de yardımcı oluyor. Bu yılın başlarında, Aeolus Veri Bilimi İnovasyon Kümesi üzerinde çalışan bilim adamları, Hunga Tonga volkanik patlamasını izlemek için çevrimiçi görselleştirme aracını kullandılar.

Kaynak
ESA