Selda Salman Acar’ın Bodrum’un Artemis’leri Adlı Sergisi Açıldı

06 Temmuz 2023 23:24 Kültür/Sanat
resimler-haber/bodrum_artemisler_sgSOV3X.webp
google news

Sanatçı Selda Salman Acar’ın “Bodrum’un Artemis’leri” adlı kişisel sergisi, Bodrum Sanat Fuarı kapsamında 6 Temmuz 2023 Perşembe günü Heredot Kültür Merkezi/Bodrum’da açıldı.

Selda Salman Acar’ın “Dionysos’un Yolculuğu” ile başlayan serisi Bodrum Sanat Fuarı için özel olarak hazırladığı “Bodrum’un Artemis’leri” ile devam ediyor. Ülkemizden Boston Güzel Sanatlar Müzesi’ne götürülen “Dionysos’un Zafer Alayı” isimli lahitten esinlenerek yapılan seride, “Dionysos’un Özlemi”, “Apollon’a Karşı Dionysos-İsyan” ‘Dionysos ve Sonsuzluk” ve “Dionysos ve Tiyatro” adlı eserleri yer almaktadır. Bu çalışmalarla felsefede ve sanatta özel bir yeri olan Dionysos karakteri ile katmanlı bir yapıya ulaşılmıştır.

“Bodrum’un Artemis’leri” serisinde de Bodrum’un 3 ünlü Artemis’i konu edinilmiştir. Adına tapınak yapılan “Tanrıça Artemis”, Dünyanın ilk kadın Amirali “1. Artemis” ve ikinci kadın Amirali “Aşkın Mabedi-2. Artemis” adlı çalışmalar sergide yer almaktadır.

Bolluk, bereket Tanrıçası olan ve halen Selçuk Müzesi’nde bulunan “Güzel Artemis’in olduğu çalışmada, kente ismini veren ve heykelin detayları arasında bulunan “Arı” kavramından yola çıkılmıştır. Arıların doğanın döngüsü içerindeki önemi bu muazzam heykel ile gösterilmiştir. Bu çalışmada da heykelin muhteşemliği ile arıların önemi vurgulanmaktadır.

Heredot Tarihinde ve Halikarnas balıkçısının kitaplarında bahsedilen, Salamis savaşlarına katılan Dünyanın ilk kadın Amirali 1. Artemis cesareti ile bu çalışmada yer almıştır. Esere gizlenmiş Heredot ve Halikarnas Balıkçısı da adeta Artemis’i izlemektedir.

Ülkemizden British Museum’a götürülmüş olan Mauseleum’dan detayların yer aldığı “Aşkın Mabedi-2. Artemis” adlı çalışmada Halikarnas Balıkçısı’nın İngiltere Kraliçesi’ne yazdığı mektupta yer alan “O eserlerin Bodrum’un mavisinde daha iyi teşhir edileceğine” gönderme yapılmaktadır.

Bu eserlerde yaratılan atmosfer, su altında yapılan özel çekimlerle sağlanmıştır. Bu çalışmalarla denizlerimizde artan kirliliğe dikkat çekilmektedir.

Sanatı, tarihi, arkeolojiyi buluşturan eserler Heredot Kültür Merkezi’nde Amedus Galeri’de görülebilir.

Sergi, 9 Temmuz 2023 tarihine kadar açık kalacak.