Serada Toprak Yerine Volkanik Cüruf Kullanımı

31 Ağustos 2023 21:12 Ekonomi
resimler-haber/volkanik_cüruf.webp
google news

Tarıma elverişsiz alanları üretime açan topraksız tarım serasında volkanik cüruf kullanılarak tescil edilen ata domatesleri başarıyla üretildi.

Gebze Teknik Üniversitesi (GTÜ) tarafından yapılan bilgilendirmede, “Tarımsal üretimde çözüm ortağı olmaya devam eden Gebze Teknik Üniversitesi (GTÜ)’nin bilimsel danışmanlığında, “Darıca Yeni Nesil Teknolojik Sistem Organomineral Topraksız Tarım AR-GE Serası” projesi kapsamında ilk ürün hasadının yapıldığı” bildirildi.

Gebze Teknik Üniversitesi Akıllı Tarım Araştırma ve Uygulama Merkezi (GTÜ ATAM) Müdürü ve Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yelda Özden Çiftçi’nin bilimsel danışmanlığında yürütülen topraksız tarım, dikey tarım ve biyoteknolojik tarım çalışmalarının sonuçları yapılan bir tören ile kamuoyu ile paylaşıldı.

Proje kapsamında, 1 dönümlük seraya kurulan sistem ile tarıma elverişsiz alanları üretime açan topraksız tarım seralarında toprak yerine ülkemizden elde edilen volkanik cüruf kullanıldı ve organik besleme yapıldı.

Bu yeni sistemin kullanımı ile serada hem 4 farklı ticari çeşidi hem de tescil edilmiş domates ata tohumlarının üretimi başarıyla gerçekleştirildi.

Açıklamada, “Serada kullanılan volkanik cürufun GTÜ Yer ve Deniz Bilimleri Enstitüsü tarafından incelendiği ve insan veya bitki sağlığına toksik etkilerinin olmadığı belirlendiği” belirtilmiştir.

Üretimde kullanılan seranın bir başka özelliği, su ve gübre kullanımı azaltmak için toplanan yağmur sularının kullanılması ve kullanılan suların elektriksel iletkenlik ve pH değerleri kontrol edilip uygun değerlere ayarlandıktan sonra tekrar bitki beslemesinde kullanılmasıdır.

Ayrıca bildirimde, “Bu çalışmanın, birçok sektörde atık olarak ortaya çıkan ve bertaraf edilmesi zor olan cürufun tarımsal üretimde kullanılması çalışmalarına öncülük edeceği” değerlendirmesinde bulunuldu.

Kaynak

GTÜ