SOFIA Gözlemleriyle Yıldız Tozuna Yeni Bir Işık Tutuyor

10 Haziran 2022 22:04 Bilim
resimler-haber/sofia_moren_haber_O6RJ0yN.webp
google news

Stratosferik Kızılötesi Astronomi Gözlemevi (SOFIA), hayatlarının özel bir anında özel bir çift yıldızla ilgili gözlemleriyle yıldız tozuna yeni bir ışık tutuyor.

387 günlük bir aralıkta, Kova takımyıldızındaki dev bir yıldızın parlaklığında periyodik olarak çarpıcı bir değişiklik olur. Bunun nedeni, yıldızın, uzun süreler boyunca titreşen ve kendilerini bir toz kabuğuyla saran Mira değişkenleri adı verilen bir kategoriye girmesidir.

Ancak bu herhangi bir Mira değişkeni değildir. Yıldız, bir beyaz cücenin eşlik ettiği R Aquarii olarak bilinen ikili yıldız sistemindeki iki yıldızdan biridir. İkisi birbirinin yörüngesinde dönüyor ve beyaz cüce her 43.6 yılda bir Mira değişkeninin önünden geçerek Dünya'daki bir izleyicinin bakış açısından bir tutulmaya neden oluyor.

 R Aquarii'yi özel kılan bir başka özellik de, periastronun veya yörüngede iki yıldızın birbirine en yakın olduğu noktanın tutulma sırasında gerçekleşmesidir. Bu, tutulma meydana geldikçe - ve çift genel olarak daha da karardıkça - beyaz cüce ve Mira değişkeninin birbirine daha da yakınlaştığı anlamına gelir. Beyaz cüce, Mira değişkenini çevreleyen tozu giderek daha fazla biriktiriyor ve bu optimal geometri nedeniyle, bu işlemin gerçekleştiğini izliyoruz.

Foto: NASA/CSC/SAO/STScI/Palomar Gözlemevi/DSS/NSF/ NRAO/VLA/LCO/IMACS/MMTF/Sankrit ve ark.

R Aquarii'nin bu birleşik görüntüsü, içinden parlayan mor bir "S" akan siyah bir alanın üzerindeki bir ateş çemberini andırıyor. Resmin merkezine yakın, halkanın ortasında ve “S” dalgası, R Aquarii'deki Mira değişkeni olan parlak beyaz bir pırıltıdır. Beyaz cüce çok soluktur ve optik emisyona çok az katkıda bulunur. Bununla birlikte, mor dalga, Mira değişkeni tarafından üretilen beyaz cüce biriken tozun güç verdiği bir jetin sonucudur. Dumanlı kırmızı daireler, birkaç yüz yıl önce meydana gelen patlayıcı olayların kanıtıdır. 

R Aquarii'nin bileşik görüntüsünün üzerine yerleştirilmiş, sistem tarafından yayılan enerjiyi gösteren beş grafik kümesidir. SOFIA, veri setlerinden dördünü aldı, güçlü mor çizim ise R Aquarii'nin emisyonunun en güçlü olduğu 1996 tarihli Kızılötesi Uzay Gözlemevi'nden alınan veriler. Güç ayrıca ikili yıldız sisteminin tutulma evresine de bağlıdır, bu nedenle birbirini izleyen her yıl tam olarak artmaz: akı 2018 ile 2019 arasında düştü.

Kaynak
USRA