Solunum Sinsityal Virüs Enfeksiyonu

16 Ekim 2023 18:33 Sağlık
resimler-haber/Solunum_Sinsityal_Virüs_Enfeksiyonu.webp
google news

Solunum sinsityal (sin-SISH-uhl) virüsü veya RSV, genellikle hafif, soğuk algınlığı benzeri semptomlara neden olan yaygın bir solunum virüsüdür. Çoğu kişi bir veya iki hafta içinde iyileşir ancak RSV ciddi olabilir. Bebeklerde ve yaşlı yetişkinlerde ciddi RSV gelişme olasılığı daha yüksektir ve hastaneye kaldırılmaları gerekir. Yaşlı yetişkinleri şiddetli RSV'den korumak için aşılar mevcuttur. Bebekleri ve küçük çocukları şiddetli RSV'den korumak için önleyici seçenekler mevcuttur.

Belirtiler

Solunum Sinsityal Virüs Enfeksiyonu (RSV) ile enfekte kişiler genellikle enfekte olduktan sonraki 4 ila 6 gün içinde semptomlar gösterirler. RSV enfeksiyonunun belirtileri genellikle şunları içerir:

Burun akması

İştahta azalma

Öksürme

Hapşırma

Ateş

Hırıltı

Bu belirtiler genellikle bir anda değil, aşamalar halinde ortaya çıkar. RSV'li çok küçük bebeklerde görülen tek belirtiler sinirlilik, azalmış aktivite ve nefes alma güçlükleri olabilir.

Bakım

Enfeksiyonla savaşmak için antiviral ilaç rutin olarak önerilmez. Çoğu RSV enfeksiyonu bir veya iki hafta içinde kendiliğinden geçer. Ancak RSV bazı kişilerde ciddi hastalıklara neden olabilir.

Semptomları hafifletmek için adımlar atın

Ateşi ve ağrıyı, reçetesiz satılan ateş düşürücüler ve asetaminofen veya ibuprofen gibi ağrı kesicilerle yönetin.

Yeterli sıvı tüketin. RSV enfeksiyonu olan kişilerin vücut sıvısı kaybını önlemek için yeterli miktarda sıvı içmeleri önemlidir.

Çocuğunuza reçetesiz soğuk algınlığı ilaçları vermeden önce doktorunuz ile konuşun. Bazı ilaçlar çocuklar için iyi olmayan bileşenler içerir.

Kaynak

CDC