Tianwen-1 Görev Aracı Mars'ta 1. Yılını Kutladı

18 Temmuz 2022 18:45 Bilim
resimler-haber/tainwen-2.webp
google news

Tianwen-1 görevi, Çin Ulusal Uzay İdaresi (CNSA) tarafından Mars'a robotik bir uzay aracı göndermek için planlanmıştır.

Uzay aracı, 23 Temmuz 2020'de Çin’in Long March 5 ağır kaldırma roketinin beşinci uçuşunda, güney Çin'in Hainan adasındaki Wenchang Uzay Aracı Fırlatma Sahasından fırlatıldı.

Tianwen-1 görev aracının bilimsel hedefleri şunları içerir: Mars yüzey jeolojisinin ve iç yapısının incelenmesi, mevcut ve geçmiş su varlığının göstergelerinin araştırılması ve uzay ortamı ve Mars atmosferinin karakterizasyonu.

Tianwen-1 sondası bir yörünge aracı, bir iniş aracı ve bir geziciden oluşur. 15 Mayıs 2021'de, uçsuz bucaksız bir Mars ovası olan Utopia Planitia'da önceden seçilmiş iniş alanına indi.

Bir hafta sonra 22 Mayıs 2021'de, bir kelebeğe benzeyen Mars gezgini Zhurong, iniş platformundan Mars yüzeyine indi. 11 Haziran'da Çin Ulusal Uzay İdaresi, Zhurong tarafından çekilen ve ülkenin ilk Mars keşif görevinde tam bir başarıyı gösteren ilk fotoğrafları yayınladı.

Zhurong, inişinden bu yana güneye doğru ilerlemeye devam etti ve verileri Dünya'ya geri iletti. Mars yüzeyinin keşiflerini tamamladı, çok sayıda karmaşık araziden geçti ve Mars kayalarını, kum tepelerini ve çarpma kraterlerini tespit ederek, yerleşik bilimsel ekipmanını kullanarak büyük miktarda veri elde etti.

15 Ağustos 2021'e kadar Zhurong, gezegenin yüzeyinde 90 Mars günü veya Dünya'da yaklaşık 92 gün çalışmış ve planlandığı gibi tüm keşif ve tespit görevlerini yerine getirmişti. Planlanan 90 günlük çalışma hedefine ulaşmasına rağmen iyi durumdaydı ve hizmete devam etti.

2021 yılın eylül ayının ortasından ekim ayının sonlarına kadar, Mars yörünge aracı ve Zhurong, keşiflerini askıya aldı ve ilk güneş kesintilerinden kurtulmak için kendi otonom sistemlerine güvendi, bu süre zarfında güneş elektromanyetik radyasyonu arttı ve sonda ile Dünya arasındaki iletişimi bozdu.

Kasım 2021'de Zhurong ve Avrupa Uzay Ajansı'nın Mars Express uzay aracı bir yörünge içi röle iletişim testi gerçekleştirdi.

2022 yılı Mayıs ayında, Çinli bilim adamları, Zhurong tarafından iniş alanında toplanan verileri kullanarak, kırmızı gezegende sıvı su aktivitesinin ve hidratlı minerallerin varlığına dair yeni kanıtlar buldular.

5 Mayıs 2022'ye kadar, Tianwen-1 yörünge aracı, Dünya'dan 240 milyon kilometre uzaklıkta 651 gündür çalışıyordu. Zhurong, 347 Mars günü boyunca çalışıyor ve 1.921 metre yol kat ediyordu. Normal çalışan yörünge aracı ve gezici, yaklaşık 940 gigabayt veri elde etmişti.

"Çin'in Uzay Programı: 2021 Perspektifi"’na göre ülke, gelecekteki Chang'e-6, Chang'e-7 ve Chang'e-8 misyonları ile ay keşiflerine devam edecek. Gelecek planları arasında ayrıca bir asteroid sondası fırlatmak, Dünya'ya yakın asteroitlerden örnekler almak ve Mars'tan örnekler almak yer alıyor.

Kaynak
CNSA