İlk Kadın Hükümdar Tomris Hatun'u Anlatan Film Vizyonda

03 Eylül 2021 21:25 Kültür/Sanat
resimler-haber/Tomris_filmi_tomris_hatun_filmi.jpg
google news

Bilinen ilk Türk kadın hükümdar Tomris'i anlatan film 3 Eylül'de vizyona girdi. Merakla beklenen Özbekistan menşeili filmin yönetmenliğini Akan Satayev üstleniyor. Tomris Hatun'u ise 15 Bin kişinin arasından seçilen ve psikolog olan Almira Tursyn canlandırıyor. 

Tomris filmi, 6. yüzyılda Türklerin ilk yurdu Orta Asya'da hüküm süren, Bozkırın Kuyumcuları olarak da bilinen İskitler'in (Sakalar) başına geçerek Türk tarihinin ilk kadın hükümdarı olan Tomris Hatun'un hayatını konu ediniyor. 

TOMRİS FİLMİ KONUSU

M.Ö 6. yüzyılda, kocasının ölümüyle tahta geçmek zorunda kalan Tomris Hatun, askeri dehası, kıvrak zekası, taktiksel ve politik becerileriyle dağılmakta olan İskit-Saka İmparatorluğu’nu yeniden Orta Asya’nın hakimi yapar. Ordusuna komutanlık ettiği savaşta, devrinin en güçlü devleti Pers İmparatorluğu’nu yenerek Türk ve dünya tarihine adını altın harflerle yazdırır. 

İSKİTLER

İran kaynaklarında Sakalar olarak geçen, MÖ 6. yy'da yaşayan çoğunluğu atlı göçebeden oluşan bilinen ilk Türk topluluğudur. Bilinen en önemli hükümdarları Alp Er Tunga'dır. Torunlarından biri olan, bilinen ilk Türk kadın hükümdar S"akaların Anası" savaşçı Tomris Hatundur. Persler, Medler, Asurlular ve Urartularla savaşmışlardır. Yaptıkları mücadeleler Alp Er Tunga destanında  anlatılır. Altın ve gümüş işlemeciliğinde çok usta oldukları için Bozkırın Kuyumcuları olarak adlandırılmışlardır. Bugün Sibirya'da yaşayan Yakut Türkleri İskitlerin soyundandır. 

Film'de Yunan tarihçi Herodot'un yazınlarından yararlanılmış. Heredot tarihinde Alp Er Tunga Modova adıyla anılmakta ve İskit- Yunan etkileşimiyle Amozon Kadınları efsanesinin ortaya çıktığı düşünülüyor. 

tomris vizyon yerleri