UNESCO 2022'de Süleyman Çelebi'yi, 2023'te Aşık Veysel'i Anacak

15 Kasım 2021 13:43 Kültür/Sanat
resimler-haber/aşık_veyselsivasvaliliği.jpg
google news

Kültür ve Turizm Bakanlığından yapılan açıklamaya göre Âşık Veysel’in 50'nci, Süleyman Çelebi’nin 600’üncü vefat yıl dönümleri UNESCO anma programına alındı. UNESCO’nun 41'inci Genel Konferansı’nda alınan kararla 2022'de Süleyman Çelebi, 2023 yılında ise Âşık Veysel anılacak.

Haberin Detaylarını Bakanlık Açıkladı

Yaşama sevinciyle hüznün, iyimserlikle umutsuzluğun iç içe olduğu şiirleriyle, aşıklık geleneğinin son büyük temsilcileri arasında yer alan Âşık Veysel’in vefatının 50’nci yıl dönümü UNESCO anma ve kutlama yıl dönümleri programına alındı. 

UNESCO’nun Paris’te düzenlenen 41. Genel Konferansı’nda alınan kararla anma ve kutlama yıl dönümlerine Türkiye’den dahil edilen bir diğer değer ise Süleyman Çelebi oldu. 

süleyman çelebi mevlid

Kültür ve Turizm Bakanlığı, Dışişleri Bakanlığı ve UNESCO Türkiye Millî Komisyonunun girişimleriyle alınan karar ile halk arasında Mevlit olarak anılan Vesîletü’n-Necât’ın yazarı Süleyman Çelebi’nin vefatının 600’üncü yıl dönümü 2022 yılında anılacak. 

UNESCO’nun 2023 yılı anma programında ise duru ve arı bir dille yazdığı şiirlerinde yansıttığı vatanseverlik, hoşgörü, yaşama sevinci ve sevgi mesajlarıyla hem kendi dünyasını aydınlatan hem de bugünlere ışık tutan dünya çapında bir halk ozanı olan Âşık Veysel’in vefatının 50’nci yıl dönümü olacak.