İyi Hissettiren Doğal Besinler: Mutluluk Veren Gıdalar

31 Temmuz 2021 01:26
resimler-makale/iyi_hissettiren_yiyecekler.jpg
google news

COVID-19 hiçbir yere gidiyor gibi görünmüyor. Pandemi şartları devam ederken milyonlarca insanın evden çalışma modeline geçmesiyle birlikte işletmeler de çalışma modellerini değiştirmek zorunda kaldı. Bazılarıysa o kadar şanslı değildi ve kendilerini işsiz buldular. Sonuç olarak  akıl hastalığı, depresyon, istismar ve intihar seviyeleri yükseldi. Açıkçası, bu konuda büyük semptomlarınız olduğunda bir psikiyatriste başvurmalısınız. Ne var ki her insanın iniş ve çıkışları vardır ve bazen klinik düzeyde olmadığında önce doğal tedavilere yöneliriz.

Kötü hissettiğinizde yapmanız gereken ilk şey alışkanlıklarınızı incelemektir. Bu durumda öğünlerinize ruh halinizi iyi yönde etkileyen ve enerjinizi arttıran yiyecekler eklemeye başlayabilirsiniz.

    

Kakao kendinizi iyi hissetmenize etkili olacak besinlerden biridir. Bitter çikolataların içinde kakaonun en saf hali bulunur. Diğer çikolataların aksine içinde daha az şeker bulunan bitter çikolata zengin mineral ve oksidan kaynağıdır. Yapılan bilimsel çalışmalarda eskiden medikal ilaç tedavisinde de kullanılan kakaonun günümüzde kan basıncı, insülin direnci ve trombosit(Kırmızı kan hücreleri) fonksiyonu üzerinde olumlu etkileri olduğunun tespit edildiği belirtilmiştir. İçinde bulunan flanovol maddesi sayesinde kandaki zararlı maddelerin etkisini azaltarak beyne giden damarların sağlığını koruduğundan stres ve depresyonla mücadelede başvurulan yollardan biri olduğu kabul ediliyor. Sizler de başınız ağrıdığında o gün normalinizin altında su tüketmediğinizden emin olmakla birlikte bir miktar bitter çikolata tüketirseniz, rahatlamanıza nasıl yardımcı olduğunu deneyimleyebilirsiniz.

Muz da güçlü bir seçimdir. Amino asit ve triptofan içerir ve mutluluk hormonu olarak bilinen serotoninin üretimi için gereklidir. Pek çok doktor pms (adet öncesi) dönemlerinde kadınlara zengin mineral kaynağı olması sebebiyle 2 muz yemesini salık veriyor.

   

Diğer ruh halini artıran yiyecekler arasında meyveler, yulaf, kuruyemişler, tohumlar ve yağlı balıklar bulunur. Diyetinize orta miktarda kahve ve yeşil çay gibi diğer kafein kaynaklarını da dahil edebilirsiniz. Sadece ne kadar tükettiğinize dikkat edin ve günün geç saatlerinde kafein gibi uyarıcılardan uzak durmaya çalışın çünkü kafein uzun süre yemeklerle birlikte çok fazla kullanıldığında bazı yararlı besinlerin vücudunuza alımını azaltabilir ve çarpıntıya sebep olabilir.

Ayrıca uyku düzeninizi göz önünde bulundurarak yeterli miktarda  güneş ışığı aldığınızdan emin olun. Güneş ışığı, D vitamini üretimine yardımcı olur. COVID-19’a yakalanma olasılığınızı etkileyebilir ve daha iyi hissetmenize de yardımcı olabilir. 

Ayrıca Bakınız:
Anatomik Alışkanlıklar, James Clear, Pegasus Yayınları

Photo by OhTilly on Unsplash, Photo by Wyron A on Unsplash