Kök Hücreler Hatırlar

06 Aralık 2021 20:45
resimler-makale/kökhücre_MORENHABER_885.jpg
google news

Doku kök hücreleri çevrelerini algılar ve bu algı geleceğini ve işlevi etkiler. Kök hücreler, çeşitli epigenetik hatıraları biriktirerek gücünü arttırır ve doku uygunluğunu değiştirir.

Yakın zamanda Gonzales ve ekibi tarafından Rockefeller Üniversitesi Memeli Gelişimi ve Hücre Biyolojisi Laboratuvarında yapılan bir araştırmada kök hücrelerin çeşitli çevresel olayların epigenetik hatıralarını biriktirdiği gözlemlendi. Yazarlar, cildi yaralayarak, epidermisi onarmak için kıl folikülünün kök hücrelerini harekete geçirmeyle ilgili zamansal adımları izleyerek, kök hücrelerin orijinal nişlerinin, göçlerinin, iltihaplanma ile karşılaşmalarının ve yeni kader ve görevlere adaptasyonun anılarını taşıdığını buldular. Homeostaz sırasında, göçmen kök hücreler işlevsel ve transkripsiyonel olarak yerel hücrelere benzer, ancak gelecekteki saldırılar üzerine, fizyolojik yanıtı artırmak ve doku uygunluğunu etkilemek için ayrı epigenetik hatıraları serbest bırakırlar.

Yaralanma, kök hücrelerin orijinal nişlerinden ayrılmayı, bir yara yatağına göç etmeyi, iltihabın üstesinden gelmeyi, dokuda novo üretmeyi ve yeni bölgede ikamet etmeyi içeren çok sayıda koreografiye tabi tutulmuş deneyimlerden geçmesini tetikleyen mikro-çevrede radikal değişikliklere neden olur. Yaralar ayrıca kök hücreleri harekete geçirerek plastisiteyi tetikleyebilir ve farklı dokuları onarabilir. Kök hücrelerin, yaralanma onarımında mekansal ve zamansal olarak tanımlanmış bu deneyimlerin anılarını biriktirip biriktirmediği ve eğer öyleyse, bunun nasıl olduğu ve sonuçlarının ne olduğu belirsizliğini koruyor.

kök hücre

Epigenetik bellek kavramı ilk olarak inflamatuar bağlamlarda rapor edilmiştir. Gonzales ve ekibi bu çalışmada, doku kök hücrelerinin kromatininde ek hatıraların kazanıldığını ve korunduğunu buldu; bu, kök hücrelerin karşılaştıkları farklı deneyimlerden epigenetik hatıraları depolayabildiğini gösteriyor. Bir kök hücrenin gelecekteki saldırılara tepkilerini etkileyerek, bu tür anılar, bağlama bağlı olarak yararlı veya zararlı şekillerde uzun vadeli doku uygunluğu üzerinde bir etkiye sahip olabilir.

Bağışıklık ve doku kök hücreleri, gelecekteki karşılaşmalara karşı duyarlılığı yoğunlaştıran epigenetik bir iltihaplanma hafızasını korur.

Bu sonuçlar, kök hücrelerin karşılaştıkları farklı deneyimlerden epigenetik hatıraları depolayabildiğini gösteriyor. Araştırmacılar bu tür anıların, bir kök hücrenin gelecekteki saldırılara tepkilerini etkileyerek, bağlama bağlı olarak yararlı veya zararlı şekillerde uzun vadeli doku uygunluğu üzerinde bir etkiye sahip olabileceğini belirttiler.

Kaynak: https://www.science.org