NA62

25 Eylül 2024 21:13
resimler-makale/NA62.webp
google news

NA62 deneyinin temel amacı nadir kaon bozunmalarını incelemektir. NA62 deneyi, üst kuarkların nasıl bozunduğuna dair fikir verebilecek ve Standart Model'in tutarlılığını kontrol etmeye yardımcı olabilecek nadir kaon bozunmalarını incelemeyi amaçlıyor.

Bu bozunmaları anlamak fizikçilerin Standart Model'in kısa mesafeli etkileşimler hakkında yaptığı bazı tahminleri kontrol etmelerine yardımcı olacaktır. Özellikle NA62, yüklü kaonun yüklü bir piyona ve bir nötrino-antinötrino çiftine bozunma hızını ölçecektir.

Kaonlar açısından zengin ışınlar yapmak için NA62 ekibi, Süper Proton Senkrotronu'ndan (SPS) sabit bir berilyum hedefine yüksek enerjili protonlar ateşler. Çarpışma, saniyede yaklaşık bir milyar parçacık ileten bir ışın yaratır ve bunların yaklaşık %6'sı kaondur.

Büyük bir vakum tankına girmeden önce, ışındaki her parçacık bir silikon piksel dedektörü tarafından ölçülür. CEDAR adlı bir dedektör, Cherenkov radyasyonundan parçacık türlerini belirler. Tankın içindeki diğer dedektörler bozunma parçacıklarını arar: manyetik bir spektrometre, kaon bozunmalarından gelen yüklü izleri ölçer ve bir halka görüntüleme Cherenkov (RICH) dedektörü, ekibe her bozunma parçacığının doğasını söyler. Büyük bir foton ve müon dedektör sistemi, istenmeyen bozunmaları reddeder.

İki yıllık veri toplamada, Standart Model'in yüklü kaon bozunma oranına ilişkin öngörüsü doğruysa, deneyin yaklaşık 80 bozunma adayı tespit etmesi bekleniyor. Bu veriler, NA62 ekibinin |Vtd| adı verilen ve üst kuarkların alt kuarklara bozunma olasılığını tanımlayan bir niceliğin değerini belirlemesini sağlayacak.

Kuarklar arasındaki ilişkileri kesin bir şekilde anlamak, Standart Model'in tutarlılığını kontrol etmenin yapıcı bir yoludur.

Kaynak

CERN