Özgür Demirtaş'tan Kripto Para Yatırımcılarına Uyarı

19 Nisan 2021 22:45 Ekonomi
resimler-haber/özgür_demirtaşhaberi.jpg
google news

Prof. Dr. Özgür Demirtaş, kripto para piyasasına ilişkin uyarılarda bulundu. Demirtaş, sosyal medya platformu Twitter üzerinden yaptığı paylaşımında " Unutmayın bu coin ve tokenların %90'ı batacak." ifadesini kullandı. 

Özgür Demirtaş; son günlerde gündemdeki yerini arttıran kripto para piyasasının tartışıldığı Fatih Altaylı'nın moderatörlüğünü yaptığı Teke Tek Bilim programına konuk oldu. Programda kripto para piyasasına yönelik çarpıcı açıklamalarda bulundu.

“Kripto paralar varlığınızı park etme yeridir. Bunun bu kadar büyümesinin ana sebeplerinden biri de dünya devletlerinin hırsızlığa girişmesidir. Bu hırsızların en büyüğü de ABD’dir. ABD’nin şu anda bastığı para 7.7-7.8 trilyon dolar. Bunu basmaya da devam ediyorlar. Devletler para basarak insanların cebindeki alım gücünü çalmış oluyor. Bitcoin ve türevlerinin arzı ise sabittir.”

“Şu anda dünyada 9 binin üzerinde ‘token’ ve ‘coin’ var. Öncelikle bu bir devrim. İnternet nasıl bir devrimse bu da onun gibi bir devrim. Ancak 9 bin tane coin içerisinde yüzde 90’ı da batacaktır. Bunların batacak olmasının nedenleri başka, diğerlerinin gelecek vaat edecek olmasının nedenleri başka. Toplamda bu teknolojinin bir devrim olmasının nedenleri başka.”

Fatih Altaylı'nın her yüz kişiden 20-30'unun sorduğunu belirterek yönelttiği " Kripto paralar için yatırılan paralar nerde tutuluyor? Bu paraların sahibi kim?" sorusu üzerine Demirtaş Leğen benzetmesinde bulunarak sistemin çalışma prensiplerini ve  piyasa aktörlerini anlattı. Bu sorunun konuya yöneltilmiş temel soru olduğunu söyleyerek öncelikle" Paralar nereye gidiyor?" sorusunun cevaplanması gerektiğini belirtti. 

"Blockchain piyasasında her şey anlık olarak oluyor ve kaydediliyor. Bitcion'i satmak isteyen bir kişi var. Almak isteyen var. Para verdim bitcoini aldım. Parayı satan kişi aldı. Merkezi bir otoriteden bu işlem geçmedi. Ancak eğer Türkiye veya ABD borsasından hisse senedi alsaydım o bir merkezi yapıdan geçerek gidecekti. Burda merkeziyetsiz borsalarda bu işlem yok."

Merkeziyetsiz borsaların çalışma prensibini leğen benzetmesiyle anlatan Demirtaş;

"Elinizde hisse var. Satmak istiyorsunuz. Borsaya girdiğinizde almak ve satmak isteyenler var. A hissenizi satıp dolarınızı alıyorsunuz. A'yı almak isteyenler de doları veriyor hisseyi alıyor. Borsada bu işlemleri gerçekleştiren yapıcılar var arada. Peki bu yoksa ne olur? 

Bir leğen var. Leğenin içinde 5 milyon dolar para ve 5 milyon dolarlık  A hissesi var. Leğenin içine A hissesi atan kişi değerince dolar çekiyor. A hissesi almak isteyen de doları atıp hisseyi çekiyor. Peki leğeni ve doları oraya kim koydu? Bunlara da likitide sağlayıcısı diyoruz. Borsalar nasıl alım satım ücreti alıyorsa bu adamlar da bundan kazanıyor. Bu sayede banka, sigorta şirketi, fon şirketi yani her şey siz oluyorsunuz. Her şeyden siz sorumlusunuz." sözleriyle izleyenlere açıklamalarda bulundu.

Dünyada ve ülkemizde en yaygın kripto para birimi olan bitcoin geçtiğimiz günlerde %14 değer kaybederek 51 bin 541 dolara kadar geriledikten sonra bugün kayıplarını kısmen telafi ederek 57 bin dolar seviyesinin üzerine çıktmıştı. Akşam saatlerine doğru 55.600'e geriledi. Kripto para borsalarının sürekli canlı değişim ve dalgalanmalarla insanların heyecanını canlı tuttuğu bir gerçek.

Microsoft’un kurucusu Bill Gates Bitcoin konusunda “Parası olmayıp bu işe girmeye çalışanlar beni endişelendiriyor” ifadesinde bulunmuştu.

Bir süre önce Gates konuşmasında Elon Musk'dan bahsederek: “Elon’un çok parası var ve kripto para işini biliyor. Bitcoin’in yükselip alçalmasıyla ilgilenmiyorum. Fakat çok parası olmayıp bu işe girmeye çalışanlar beni endişelendiriyor. Bitcoin Elon için uygun. Bitcoin konusuna çok üstten bakmıyorum ama eğer Elon kadar paranız yoksa dikkatli olmakta fayda var” diyerek alım satım yapan kimseleri uyarmıştı.