2020 Yılı E-Ticaret Verileri Açıklandı

06 Nisan 2021 17:13 Ekonomi
resimler-haber/Haber_1_eticaret.JPG
google news

Pandemi döneminde hepimizin ihtiyaç duyduğu ve sıklıkla kullandığı e ticaret verileri açıklandı. Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan 2020 yılı e-ticaret verilerini açıkladı. E-ticaret bilgi sistemi ve e-ticaret.gov.tr portalı hakkında bilgi verdi. 

2020 yılına ait küresel parekende e-ticaret hacminin bir önceki yılın gündelik %23 artış ile 4.03 trilyon dolara yükseldiği tahmin edilmektedir. Önümüzdeki 3 senede, küresel e-ticaret hacminin %50 artış ile 6.5 trilyon dolara kadar çıkabileceği belirtilmektedir.

Bakan Pekcan bakanlık olarak  ücretsiz e-ticaret eğitimler vermekteyiz. Ayrıca, ikili anlaşmalarda da e-ticaret konusuna ayrı bir yer ayırıyoruz. Böylece küresel pazarlara erişimimizi kolaylaştıracak adımlar atmış oluyoruz.

Türkiye,  Dünya e-ticaretinde vardır ve  güçlü bir şekilde olmaya devam edecektir.

E ticaret, Türkiye'nin  geleceğini planlayabilmesi açısından büyük önem taşımaktadır. E ticaret çalışmalarına  ülkemizde planlı bir şekilde devam etmekteyiz.  Bugün açıklayacağımız verilerin,  sektörümüzün aktörlerine yol gösterici olacağına inanıyoruz.

Digital okur yazarlılığın artırılmasına yönelik faaliyetlerimizle  son teknolojileri adım adım takip ederek geliştirmeyi sürdürdüğümüz lojistik ve tedarik alt yapımız  ve benzeri faktörler ülkemizin e-ticarette güçlü bir şekilde yer almasında belirleyici faktörler ve avantajlarıdır.

Ticaret Bakanlığı olarak tüm paydaşlarımızla birlikte çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Ekonominin itici güçlerinden biri olan e-ticaretin ülkemizde sağlam temeller üzerinde gelişimini sürdürmesi için gerekli adımları atmaya devam edeceğiz.

Bakan Pekcan,  e-ticaret bilgi platformunun kullanılmasıyla ilgili bilgileri paylaştı.

Bilgi platformunu kullanan kişi sayısı 1 milyon 100 bini aşmış durumdadır. Bu rakamın %3’ni 25-34 yaş arası kullanıcılar oluşturmaktadır.

Bilgi platformu üzerinde e-ticaret akademisi bulunmaktadır. E-ticaret akademisi üzerinden vatandaşlarımıza ücretsiz e-ticaret ve e-ihracat eğitimleri verilmektedir.

E-ticaret akademisi üzerinde e-ihracat 33 adet eğitim videosu ve 74 adet eğitim dokümanı vatandaşlarımızın hizmetine sunulmuş durumdadır.

Bakan Pekcan, tüm vatandaşları ve işletmeleri e-ticaret.gov.tr üzerinden e-ticaret ile ilgili bilgi ve kaynaklara ulaşmaya ve e-ticaret işletmelerini siteme kayıt yaptırmaya davet etmiştir.

Pekcan, Türkiye'de e-ticaret yapan işletme sayılarını da aktararak, "Ülkemizde halihazırda e-ticaret faaliyetinde bulunan 256 bin 861 işletme bulunmaktadır. 2019'da bu rakam 68 bin 457 idi. Bunların %72’si yalnızca bir pazarda, %14’ü iki Pazar yerinde, %8’i 3 Pazar ve %2 işletme 4 pazar yerini tercih ederek satış gerçekleştirmektedirler. Burada yüzde 275 gibi muazzam artış, e-ticaretin ülkemizde ne kadar dinamik bir şekilde geliştiğinin göstergelerinden birisidir." diye konuştu.

Pekcan, Türkiye'nin küresel ticaretin önemli bir aktörü olduğu gibi, küresel ekonomi içinde ağırlığını her geçen gün artıran e-ticaret faaliyetleri bakımından da öne çıktığını söyledi.

2020 yılında ülkemizde gerçekleşen e-ticaret hacmini 2019 yılına göre %66 artış göstererek 136 milyar TL’ den 226 milyar 200 milyon TL yükselmiştir.

Dünya e-ticaret hacmi 4.3 trilyon dolar. Dünyada e-ticaretin yıllık bazda artış oranı ise %18 olarak tahmin edilmektedir.

Bugün paylaştıkları verilerin öngörülebilirlik ve planlama açısından Türkiye'deki e-ticaret sektörüne önemli katkı sağlayacağını ve yol gösterici olacağını belirten Pekcan, "İnanıyorum ki önümüzdeki dönemlerde de e-ticaret hacminin, işletme sayılarımızın, e-ihracatımızın, hızla gelişmeye devam ettiğine, ülkemiz e-ticaret piyasasının hızla derinleştiğine ve kapsama alanını genişlettiğine hep birlikte şahit olacağız." dedi.