2022 Dünya Snooker Turnuvası Başlıyor

15 Nisan 2022 20:38 Spor
resimler-haber/Mark_Selbys_World_Championship_Winning_Clearance___Betfred_World_Champio_e1PopEO.webp
google news

2022 Betfred Dünya Şampiyonası 16 Nisan’da başlayacak. Snooker Dünya şampiyonasının finali ise 2 Mayıs 2022 günü yapılacak. Turnuvada Dünya şampiyonluğunu kazanan oyuncu 500.000 pound (£) ve ikinci ise 200.000 pound (£) alacak. Yarıfinalde kaybedenler 100.000 pound ve çeyrek finalde kaybedenler ise 50.000 pound alacak.

Dünya snooker turnuvasının İngiltere’nin Sheffield şehrindeki Crucible Tiyatrosu’da 16 Nisan - 2 May 2022 tarihlerinde yapılacak. Turnuvanın final karşılaşmasının hakemliğini Belçikalı profesyonel bir snooker olan Olivier Marteel yapacak.

Geçen yılın şampiyonu Mark Anthony Selby 2014, 2016, 2017 ve 2021 yıllarında olmak üzere dört kez Dünya Snooker Şampiyonası'nı kazanmıştır.

‘Roket’ lakaplı İngiliz profesyonel snooker oyuncusu Ronnie O'Sullivan, snooker tarihinin en yetenekli ve başarılı oyuncularından biri olarak tanınmaktadır. Altı kez dünya şampiyonluğu, yedi kez rekor Masters şampiyonluğu ve yedi kez rekor UK Championship şampiyonluğu kazanarak Stephen Hendry'nin önceki 18 rekorunu geride bırakarak 20 rekor ile Triple Crown şampiyonluğu kazandı.

Snooker Nasıl Oynanır

Snooker, 19. yüzyılın sonlarında oynanmaya başlan ve 22 topla oynanan bir bilardo türüdür. Oyunun amacı çuha kaplı masadaki topları isteka kullanarak masanın her köşesinde dört tane ve uzun kenarın ortasında iki tane olmak üzere 6 tane deliğe belli kurallara ve sıralamaya bağlı kalarak sokmaktır.

Oyunun açılışında; bir adet "isteka topu" olarak anılan beyaz top, 15 tane kırmızı top ve bunlara ilaveten birer tane 6 farklı renkte top vardır.

Masa temizlendiğinde topların puanlarına ve cezalara göre rakibinden çok puan alan oyuncu o frame (eli) kazanır. Oyun, önceden kararlaştırılan set sayısı kadar oynanır ve en çok seti kazanan oyuncu galip gelir.

Snooker maçları 3.6 m x 1.8 m alanında üzeri çuha kaplı ve altı delikli bir masada oynanır. Masa diğer bilardo oyunlarından daha geniştir. Ayrıca bantlar ve deliklerin köşeleri daha sivridir.

Açılışta masada 15 kırmızı top ve 6 farklı renkte top (sarı, yeşil, kahverengi, mavi, pembe ve siyah) yerlerindedir. Beyaz top masanın üzerinde yarım daire şeklindeki bölgenin içinde herhangi bir yerdedir.[8]

Oyunun amacı beyaz topu kullanarak bütün topları veya rakibinden daha çok topu kurallara uygun olarak ceplere (deliklere) sokmak ve daha yüksek puan yapmaktır. 15 adet kırmızı topun her biri, birer puandır. Renkliler de ise; sarı-2, yeşil-3, kahverengi-4, mavi-5, pembe-6, siyah-7 puan değerindedir. Oyunun kuralına göre önce bir kırmızı topu hemen ardından bir renkli topu ceplerden herhangi birine gönderme zorunluluğu vardır. Kırmızı topun hemen ardından ceplerden herhangi birine atılan renkli top tekrar yerine konur. Ceplere gönderilebilecek herhangi Kırmızı top kalmadığı zaman ise; puan sıralamasına göre (sarı-yeşil-kahverengi-mavi-pembe-siyah) renkli toplar birer birer deliklere atılır ve bu toplar bir daha yerlerine konulmaz. Set sonunda daha çok puan alan oyuncu (veya takım) oyunu kazanır. Kaç set üzerinden oyun oynanacağı, oyuna başlamadan önce belirlenir.

Eğer oyun sırasında oyuncu beyaz topu deliğe sokar ise 4 puan kaybeder. Ancak beyaz top yanlış topa vurmuşsa, en az 4 puandan başlamak şartıyla o topun değeri kadar; yanlış top ilk deliğe sokulursa o topun değeri kadar puan kaybeder. Örneğin bir oyuncu vurmaması gerekirken sarı topa vurursa, değeri 2 puan olmasına rağmen karşı tarafa 4 puan vermiş olur. Ancak, siyah topa vurursa, siyah topun değeri kadar yani 7 puan karşı tarafın hanesine yazılır.

Oyuncu topa ulaşmakta zorluk çekmesi durumunda wrest, spider, swan neck adı verilen yardımcı uzatma aparatları kullanabilir.

Bir oyuncunun karşı tarafa oynama fırsatı vermeden sürekli oynaması durumuna da 'brake' (seri) adı verilir. Bu durumu yaratabilmek için hiçbir topu kaçırmamak ve hiçbir faul yapmamak gerekir. Snooker'da yapılabilecek en yüksek seri 147'lik seridir. 147'lik seriyi yapabilmek için hiç top kaçırmadan bir kırmızı ve bir siyah şeklinde oynanmalıdır. Turnuvalarda 147'lik seri yapan oyunculara ayrı para ödülü verilir.

Richard Fountain snooker oyuncularına verdiği öneride denge konusuna vurgu yapmaktadır. Fountain “denge, herhangi bir sporun anahtarıdır ve bilardo da bir istisna değildir. Bilardo oynamak istiyorsanız yapmanız gereken ilk şey dengenizi bulmaktır. Eğer atışta sağlamsanız, o zaman daha tutarlı bir şekilde pot atabileceksiniz. Oyuncuların ayaklarını nereye koyduklarını izleyin. Ön bacağın nasıl büküldüğünü ve arka bacağın nasıl düz tutulduğunu görün”.

Bilardo efsanesi Semih Saygıner “snooker’in sürate, tempoya ve iyi bir vuruşa dayanan bir oyun olduğunu”  ve ayrıca  “snooker’da fee ball denen istisnayı bir durum olduğunu, free ball alan bir oyuncu herhangi bir topu kırmızı bir top muş gibi deliğe atıp kendine pozisyon ayarlayabileceğini”  belirtmektedir. Free ball kazanmak elbette çok sevindirici bir şeydir.

Kaynaklar
Word Snooker
The rules of snooker
Eurosport