5.5 Milyon Parmak İzi Milli Biyometrik Sistemde

11 Ekim 2021 17:19 Gündem
resimler-haber/milli_parmak_izi_kayıt_sistemi_.jpg
google news

Göç Kayıt Sistemi ile entegre edilen Milli Biyometrik Parmak İzi Sistemi ile Türkiye’de bulunan çoğunluğu Suriyeli mülteci 5.5 milyon yabancının verisi sistemde muhafaza ediliyor. Bu sistemle oluşturulan ortak havuzdaki verilere diğer kurumlar da erişebilecek. Sistemde üzerindeki tarama 2,5 saniye sürmekte. Böylelikle sınırdan kaçak yollarla giren, sınır dışı edilmesi gereken kişilerle yapılan işlemlerde kolaylık ve hız sağlanmış olacak. 

Türkiye’de 30 Eylül 2021 tarihi itibariyle; 5 milyon 79 bin 921 yabancı bulunuyor. Hukuki statülerine göre;

1 milyon 222 bin 674 ikamet izinli statüde
3 milyon 715 bin 913 geçici koruma kapsamında
31 bin 334’ü koruma başvurusu yapılmış Suriyeli var. 

292 insan ticareti mağduru yabancı ve 109 bin 708 kişi bu yıl yakalanan düzensiz göçmen olarak kaydedilmiş.

Biyometrik kayıtları tamamlanan bu kişilerin yanı sıra belli bir statü ve izinle yaşamayan düzensiz göçmen olarak yakalanan tüm yabancıların da biyometrik parmak izleri alınarak kaydediliyor. Halen GöçNet kayıtlarında yaklaşık 5.5 milyon yabancı kaydı bulunuyor.

dijital infografik

Türkiye’nin dünyada kendi biyometrik veri algoritmasını geliştiren 7. ülke konumunda. Göç İdaresi, Milli Biyometrik Parmak İzi Sistemi'ne 26 Mart 2021 tarihinde geçti. Sistemde bu zamana kadar yaklaşık 610 bin parmak izi sorgusu yapıldı, sahada daha önce yapılmamış yaklaşık 126 bin  yeni kayıt oluşturuldu. Özellikle düzensiz göçmenlerle ilgili bildirim yükümlülüğü olan yaklaşık 367 bin kişi ile yeni sistemde kayıtlar kusursuzca tamamlandı.

Mobil Kontroller

Göç İdaresi’nin sınır bölgelerinde görev yapan mobil hizmet araçlarında on line veya off line olarak sınır dışı, sınırdan giren kitlesel göçlerde de kayıt işlemleri hızla gerçekleştirilebiliyor. El terminallerinin de yaygın kullanımıyla son dönemde sınırlardan geçen Afgan ve Suriyeli mülteciler ülkeye girdikleri ve yakalandıkları anda milli biyometrik parmak izi sistemiyle sorgulanıyor, haklarında gerekli işlemler yapılabiliyor ve kayıtlar oluşturuluyor.