Kadın İyi Niyet Elçisi Anne Hathaway’in Çağrısı

06 Aralık 2022 20:37 Yaşam
resimler-haber/Anne_Hathaway.webp
google news

Birleşmiş Milletler Kadın İyi Niyet Elçisi Anne Hathaway, dünya çapındaki iş dünyasının liderlerini kadınları ekonomik büyümenin merkezine koymaya çağırdı.

Konuşmasında Hathaway şunları söyledi: "Küresel olarak yakıt ve gıda fiyatları arttıkça, İklim acil durumu ve devam eden askeri çatışmaların ortasında, kadınların gelirlerinin yanı sıra işletmelerin başarısına ve pazarların toparlanmasına yaptıkları katkılar her zamankinden daha önemli. Bu yıl 169 ülke ve bölgede, yani dünyanın çoğu yerinde, kadınların işgücüne katılımının salgın öncesi seviyelerin altında kalması bekleniyor.”

Birleşmiş Milletler Kadın Araştırması, 2020'de pandemi nedeniyle erkeklerden daha fazla kadının evde kalma zorunluluklarının getirdiği ek bakım yüküyle yüzleşmek için iş gücünden ayrıldığını ve ayrıca daha uzun süre iş piyasasının dışında kaldığını gösteriyor. Kadınlar aynı zamanda evde bakım işlerinin daha büyük bir kısmını üstleniyor- erkeklere göre en az üç kat daha fazla, bu da kadınların evde 512 milyar saat daha ücretsiz bakım yapmasına yol açtı.

 Birlemiş Milletler Kadın Birimi'nin son verilerine göre, kadınların hükümetlerde daha iyi temsil edildiği ve feminist hareketlerin daha güçlü olduğu yerlerde, kriz müdahalesi toplumsal cinsiyete daha duyarlı ve herkes için etkiliydi. Konuyla ilgili olarak Birleşmiş M illetler Kadın Birimi İcra Direktörü Sima Bahous, "Sistemik, toplumsal cinsiyete dayalı krizler, sistemik, toplumsal cinsiyete dayalı çözümler gerektirir" diye açıklama yaparak, ekonomi liderlerini hayati katkılarını sağlamak için kadın grupları ve örgütlerine yatırım yapmaya ve onlarla istişare etmeye çağırdı.

Anne Hathaway, “Kadınlar ve kız çocukları için ilerleme birçok ülkede dramatik bir şekilde tersine döndü. Kadınların ve kızların normal olarak deneyimledikleri hak ve özgürlükler -çalışma, öğrenme, bedenleri hakkında seçim yapma- birdenbire ellerinden alındı. Bu kayıpların bir kısmı, cesur direnişe karşı hükümet yetkilileri tarafından yasalaştırıldı veya dayatıldı. Diğerleri, Covid-19 salgını gibi benzeri görülmemiş küresel krizler tarafından gün ışığına çıkarıldı ve keskinleştirildi” dedi.

Kaynak
UNWOMEN