Rachid Karameh Uluslararası Trablus Fuarı (Lübnan) UNESCO'nun Dünya Mirası Listesi'ne Girdi

25 Ocak 2023 21:16 Kültür/Sanat
resimler-haber/Trablus_Fuarı_Lübnan.webp
google news

Olağanüstü bir oturumda toplanan Dünya Mirası Komitesi, Çarşamba günü Rachid Karameh Uluslararası Trablus Fuarı'nı (Lübnan) Tehlike Altındaki Dünya Mirası Listesi'ne kaydetmeye karar verdi.

Kuzey Lübnan'da bulunan Rachid Karameh Uluslararası Trablus Fuarı, 1962 yılında Brezilyalı mimar Oscar Niemeyer tarafından Trablus'un tarihi merkezi ile Al Mina limanı arasında yer alan 70 hektarlık bir alanda tasarlandı. Fuarın ana binası, ülkelerin sergiler kurması için esnek bir alan olan 750 metreye 70 metrelik bumerang şeklinde devasa bir kapalı salondan oluşuyor.

Fuar, Lübnan'ın 1960'lardaki modernizasyon politikasının amiral gemisi projesiydi. Projenin mimarı Oscar Niemeyer ile Lübnanlı mühendislerin yakın işbirliği, farklı kıtalar arasında dikkate değer bir mübadele örneğini doğurdu. Ölçek ve biçimsel ifade zenginliği açısından, Arap Yakın Doğu'sunda 20. yüzyıl modern mimarisinin başlıca temsili eserlerinden biridir.

Dünya Mirası Komitesi, endişe verici koruma durumu, bakımı için mali kaynakların eksikliği ve kompleksin bütünlüğünü etkileyebilecek geliştirme önerilerinin gizli riski nedeniyle alanı kaydetmek için bir acil durum prosedürü kullandı.

Bu nedenle site, hem teknik hem de mali gelişmiş uluslararası yardıma erişim sağlayan Tehlike Altındaki Dünya Mirası Listesi'ne yazılmıştır.

Kaynak
UNESCO
Photo: Vassim Nagi