Akdeniz'i Korumaya Yönelik Cop22 Konferansı Antalya'da Düzenlenecek

05 Aralık 2021 17:15 Gündem
resimler-haber/_barselona_sözleşmesi.jpg
google news

Çevre ve Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre Türkiye'nin taraf olduğu "Barselona Sözleşmesi" olarak bilinen Akdeniz'in Çevre Kirliliğine Karşı Korunması Sözleşmesi'nin 22. Taraflar Konferansı (COP22) bu yıl önümüzdeki günlerde Antalya'da gerçekleştirilecek. 

Pandemi sonrası ilk kez yüz yüze gerçekleştirilecek olan konferanstan sonra Türkiye, Barselona Sözleşmesi Sekretaryası Büro Başkanlığı görevini İtalya'dan devralacak ve 2 yıl süreyle bu görevin sorumluluğunu üstlenecek. 

COP21’in, 2-5 Aralık 2019 tarihleri arasında, İtalya’nın ev sahipliğinde, Napoli’de düzenlenmiş olup, toplantı neticesinde kabul edilen Napoli Bildirisi’nde, Akdeniz’de deniz çöpleri, mavi ekonomi, biyoçeşitlilik, deniz koruma alanları ve iklim değişikliğine yer verilmiştir. 

Barselona Sözleşmesi

BM Çevre Programı’nın (UNEP) 1974 yılında kurduğu “Bölgesel Denizler Programı” kapsamında Akdeniz'in korunmasını öncelikli hedefleri arasına dâhil edilmesi kararı, Akdeniz’e kıyıdaş ülkelerin ve AB’nin katılımıyla, Akdeniz Eylem Planı’nın (MAP) 1975 yılında oluşturulmasıyla sonuçlanmıştır. MAP çerçevesinde yürütülecek faaliyetlerin hukuki temelini oluşturmak üzere hazırlanan “Akdeniz’in Kirliliğe Karşı Korunması Sözleşmesi” (Barselona Sözleşmesi) 1976 yılında Barselona'da kabul edilmiş olup, 1978 yılında yürürlüğe girmiştir.

Barselona Sözleşmesi, 1995 yılında, deniz çevresinin yanısıra, kıyı alanlarını da kapsayacak biçimde genişletilmiş, ayrıca, sürdürülebilir kalkınma hedefi, halkın katılımı, çevresel etki değerlendirmesi gibi unsurlar getirilmiştir. Bu çerçevede, yenilenen Sözleşme’nin adı “Akdeniz’in Deniz Ortamı ve Kıyı Bölgesinin Korunması Sözleşmesi” olarak değiştirilmiş olup, 2004 yılında yürürlüğe girmiştir. Ülkemiz, yeniden düzenlenen Barselona Sözleşmesi’ni 2002 yılında onaylamıştır. Sözleşmeye 21 ülke ve AB taraftır.