Alkol Yasağı Süreci: Alkol Yasağı Kalktı mı?

30 Nisan 2021 22:22 Gündem
resimler-haber/alkolyasağıkapak.jpg
google news

Alkol Yasağında Tüm Süreç ve Son Durum. Tam Kapanmada Alkol Yasağı Neden Tartışılıyor?

26.04.2021

1-81 İl Valiliğine Tam Kapanma Tedbirleri Genelgesi Gönderildi

26.04.2021 tarihinde Sayın Cumhurbaşkanımızın başkanlığında toplanan Cumhurbaşkanlığı Kabinesi'nde alınan kararlar doğrultusunda; halihazırda uygulanmakta olan kısmi kapanma tedbirlerine yeni önlemler eklenerek tam kapanma dönemine geçileceği duyuruldu.

Genelgede alkol satışı yapan Tekel bayileri ve büfeler belli saatlerde hizmet verecek zincir marketler gibi açık olan iş yerleri arasında gösterilmedi. Bunun yanında marketlerde 17 gün boyunca alkol satışı yapılamayacağına yönelik bir ifade de yer almıyor. Bu sebeple alkol yasağının devam edip etmediği konusu kafaları karıştırdı.

27.04.2021

2-Tekel Bayileri Yardımlaşma Derneği Başkanı Erol Dündar, sosyal medya hesabından tekel bayilerinin de tıpkı diğer marketler gibi 10.00 ile 17.00 saatleri arasında açık olacağını, yasak kapsamında olmadığını duyurdu. Ancak onun bu duyurusunu İçişleri Bakanı Süleyman Soylu doğrudan yalanladı. Bakan Soylu, 81 ilin valisiyle yaptığı video konferans toplantısında tam kapanma boyunca Tekel bayilerinin kapalı olacağını söyledi.

3-Türkiye Tekel Bayiler Platformu Başkanı Twiter’da Açıklama Yaptı

Tepkisini “Genelgede alkol satışı yasak diye bir ibare madde dahi yok. Malesef üzülerek söylüyorum 17 mayısa kadar ülke genelinde pandemi ve Ramazan ayı bahanesi  ile alkol satışı yasaklanmıştır. Bu yapılan özel yaşama, yeme içme kültürüne karşı açıkça darbedir. Corona bahane yasaklar şahane.” İfadeleriyle ortaya koydu.

4-Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu (TESK) Başkanı Bendevi Palandöken, tam kapanmada uygulanacak olan alkol yasağıyla ilgili olarak, İçişleri Bakanlığı genelgesinde herhangi bir yasak olmadığı için alkollü içki satışına devam edileceğini söyledi.

29.04.2021

5- Hukukçular genelgede yer almayan yasağın hukuk devletinde geçerli olmadığını kanunsuz emir niteliğinde olduğunu belirterek yasağın yaşam tarzına müdahaleye girdiğini söyleyerek tepki gösterdiler. Genelgede var olması halinde zaten durdurulup iptal edileceğini bu sebeple yer almadığını, siyasi aktörlerin ağzından kural devşirme yöntemiyle özel yaşama müdahalede bulunulduğunu söylerek yasağı reddettiklerini ifade ettiler. Ankara Barosu İçişleri Bakanlığı’nın genelgesinde yer almamakla birlikte fiili olarak uygulanan alkollü içki satışı yasağına ilişkin uygulamanın yürütmesinin durdurulması ve iptali istemli olarak Danıştay’da dava açıldığını bildirdi.

30.04.2021

6-Türkiye Tekel Bayileri Platformu Başkanı Özgür Aybaş, kişisel Twitter hesabında "Alkol satışı yasağı kalkmıştır, herkese hayırlı olsun" paylaşımında bulundu.

7- Kütahya Valiliği, tam kapanma döneminde alkol satışı yasağına ilişkin yazılı açıklama yaptı.

Kütahya Valiliği'nden yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:"Bazı- basın yayın organlarında, kentte faaliyet gösteren marketlerde alkol satışına izin verildiği yönünde haberler yer almaktadır. Bu nedenle aşağıdaki açıklamanın gereği duyulmuştur. Kamuoyunun malumu olduğu üzere 17 Mayıs'a kadar sürecek sokağa çıkma kısıtlaması 29 Nisan Perşembe günü saat 19.00 itibarıyla başlamıştır.
Bu kapsamda İl Hıfzıssıhha Kurulunun 08.12.2020 tarihinde almış olduğu karar uyarınca bu tarihten itibaren kısıtlama günlerinde marketlerde alkol satışı kısıtlaması tüm 81 ilde olduğu gibi ilimizde de uygulanmaya devam etmektedir. Ayrıca yine haberde bahsedilen tekel büfelerinin faaliyetleri de İçişleri Bakanlığımız tarafından yayımlanan genelgede belirtilen istisna kapsamında olmadığından yine 81 ilde olduğu gibi il Hıfzıssıhha Kurulumuzun almış olduğu karar gereğince kısıtlama süresince sınırlandırılmıştır. Belirtilen sınırlandırmalara aykırı hareket edenler hakkında Umumi Hıfzıssıhha Kanunu'nun ilgili maddelerince adli ve idari işlemler uygulanacaktır"

8- Süleyman Soylu Kütahya Valiliğinin Açıklamasını Twitter Hesabında Yeniden Paylaştı.

İçişleri Bakanlığı Tekrar Açıklama Yaptı: Açıklamada “Kısıtlamalar ile ilgili açıklamalarımız, resmi olarak Bakanlığımızca; İl Hıfzıssıhha Kurulu Kararları, Valilikler tarafından ilgili kurumlarla ve kamuoyu ile paylaşılmaktadır. Bunun dışında yapılan açıklamalara itibar edilmemelidir. Milletimizin büyük fedakarlık gösterdiği Tam Kapanma Döneminde, yanlış bilgilendirmeye yönelik kasıtlı tutumlarla ilgili gerekli hukuki müracaatların başlatılacağı da kamuoyuna saygıyla duyurulur " ifadelerine yer verildi.

9- Sosyal Medyada Çok Konuşuldu

Günlerce sosyal medyada en çok konuşulan mesele haline gelen yasak var mı yok mu tartışması halen devam etmekte dursun, sosyal medya kullanıcıları tarafından gelen yorumlar yasağın genelgede yer almadığı için temel hak ve özgürlüklerin kısıtlandırılması olarak görüldüğü yönündeydi. Kapanmaya girmeden içki satışlarının rekor satışlara ulaştığı bilgisi sosyal medyada dolaşmaya başladı.

10- Eskişehir ve Bursa İl Hıfzıssıhha Kurulları Alkol Satışlarını Yasaklayan Kararlar Aldığını Duyurdu. Diğer illerden de kurul kararlarının geleceği bekleniyor.
--Kararlarda“Umumi Hıfzıssıhha Kanununun ilgili maddeleri gereğince idari işlem tesis edilmesi ve konusu suç teşkil eden davranışlara ilişkin Türk Ceza Kanununun 195 inci maddesi kapsamında gerekli adli işlemlerin başlatılmasına karar verilmiştir.” Şeklinde kurul kararlarına aykırı davranılması durumunda idari para cezasına hükmedileceği belirtildi.

Ödenecek idari para cezasının 63.000 Tl’ ye kadar çıkabildiği belirtiliyor.