ANAFOD 2023 Sezon Sergisi

25 Nisan 2023 22:06 Kültür/Sanat
resimler-haber/anafod2023.webp
google news

ANAFOD - İstanbul Anadolu Yakası Fotoğraf Sanatı Derneği, 2009 yılında bir avuç fotoğraf severin Maltepe – İstanbul’da bir araya gelmesiyle faaliyetlerine başlamış, 2013 yılında ise resmi kuruluşunu tamamlamıştır.

2020 Mart ayı itibariyle tüm dünyayı etkileyen korona virüs salgını, özünde insana temas etmek olan fotoğraf derneklerinin işleyişlerinde çok büyük değişikliklerin oluşmasına ve bu topluluklarda var olan pek çok alışkanlığın değişmesine yol açmıştır. Daha önce etkinliklerini yüz yüze ve bir araya gelerek yapan dernekler, çevrimiçi toplantı platformları vasıtasıyla bir araya gelerek etkinliklerini bu şekilde yapmaya başladı.

ANAFOD, çevrimiçi toplantı platformlarını en erken kullanan, pandemi koşullarında etkinliklerini sürdürmeyi başaran ülkemizin öncü derneklerden biridir. Öyle ki bu etkinliklere sadece kendi üyelerinin değil aynı zamanda Türkiye’nin dört bir yanından pek çok fotoğraf severin katılmasına sebep olmuş, bu vesileyle tanınırlığını ulusal düzeyde arttırmıştır.

2023 yılı itibariyle 10. Yaş gününü kutlayan ANAFOD yüzlerce dernek üyesi ve sosyal medyada yer alan binlerce takipçisiyle ülkemizin fotoğraf sanatı adına en önemli fotoğraf derneklerinden biri haline gelmiştir.

ANAFOD 2023 SEZON SERGİSİ

ANAFOD - İstanbul Anadolu Yakası Fotoğraf Sanatı Derneği, Maltepe Belediyesi ve Türkan Saylan Kültür Merkezi’nin destekleri ile 10 Mayıs 2023 tarihinde üyelerinin fotoğraf birikimlerini ortaya çıkaran ve farklı bölümlerden oluşan muhteşem bir sergi ile fotoğraf severler ile buluşmaya hazırlanıyor.

Serginin ilk bölümü, Türk Sokak Fotoğrafının değerli isimlerinden biri olan Ufuk Akarı’nın yönetiminde, ANAFOD Sokak Fotoğrafı grubunun Aralık 2022 – Nisan 20023 tarihleri arasında gerçekleştirdiği “BİZE HER YER FOTOĞRAF” adlı atölye çalışmasının detaylarını içermektedir.

Serginin ikinci bölümü, ülkemizde özellikle son dönemde kadın hakları konusunda yaşanan olumsuz gelişmeler sonucunda, ANAFOD Yönetim Kurulu tarafından bu konuda söyleyecek sözü olan herkesin katılımına açık, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’ne özel olarak gerçekleştirilen ve Defne Sesin Okay tarafından yürütülen “KADINI GÖRDÜM” projesinden oluşmaktadır.

Üçüncü bölüm, yine ANAFOD üyelerinin sadece doğrudan fotoğraf yöntemleri ile değil de çağdaş, soyut ve kavramsal olarak fotoğraf üretebileceğini kanıtlayan “FİKİR FOTOĞRAFÇILIĞI PROJESİ” adlı deneysel ve alışılagelmişin dışında bir çalışmadan meydana gelmektedir.

Dördüncü bölüm ANAFOD üyelerinin bireysel fotoğraf çalışmalarının ip uçlarını içeren derleme bir sergiden oluşurken, beşinci ve son bölüm ise seramik sanatçısı Seçil Nebioğlu’nun 2021 yılında kadına şiddet ve kadın cinayetlerine karşı sanatın sesi ile yakarış amacı taşıyan ve ANAFOD’un da bir sosyal sorumluluk ilkeleri çerçevesinde içerisine dahil olduğu “SANATSAL YAKARIŞ” projesinin üretim aşamalarını gösteren bir fotoğraf sunumundan meydana gelmektedir.

ANAFOD