Andrea Bocelli Euro2020 Açılışında Sahne Aldı

12 Haziran 2021 00:38 Kültür/Sanat
resimler-haber/andrea-bocelli-kimdir-moren-haber.jpg
google news

Pandemi sebebiyle geçen sene ertelenen Euro2020'nin Roma'daki açılışı Türkiye- İtalya maçı öncesi görkemli bir törenle yapıldı. Açılışta ünlü İtalyan tenör Andrea Bocelli, İtalyan besteci Giacomo Puccini'nin ünlü bestesi "Nessun Dorma" aryasını seslendirdi.

Tenör kimlere denir?

Tenor, hem en tiz/ince erkek sesi anlamına gelmektedir hem de bu sese sahip erkek ses sanatçılarını tanımlamak için kullanılır. 

Andrea Bocelli Kimdir?
Dünyaca ünlü İtalyan tenor, söz yazarı, besteci ve albüm yapımcısıdır. 22 Eylül 1958'de İtalya'nın Lajatico şehrinde doğmuştur. Doğuştan görme problemi yaşayan sanatçı 12 yaşında futbol oynarken yaşadığı bir kaza sebebiyle tamamen kör olmuştur. Piyano öğrenmeye 6 yaşında başlamış, erken yaşlarda müziğe olan tutkusunu fark etmiş ve flüt ve saksafonla da ilgilenmiştir.

1970 yılında bir şarkı yarışmasında başarılı olduktan sonra besteci ve orkestra şefi Luciano Bettarini ile çalışmış. Bunun yanında ailesinin isteği üzerine hukuk okumuş ve avukatlık yapmıştır. Ancak müziği bırakmamış ve hayranı olduğu tenörlerin prensi adıyla anılan Franco Corelli'den dersler almıştır.

Bocelli'nin yıldızı 1992'de Zucchero Fornaciari için kaydettiği "Miserere" demo kasetiyle parladı. Bu kayıt, şarkının bizzat kendisine yazıldığı ünlü tenor Luciano Pavarotti tarafından duyuldu. Bocelli ve Pavarotti birlikte "Miserere"i seslendirdiler. Parça büyük ses getirdi ve yankı uyandırdı. [1]

 
1994 yılında Sanremo Festivali'ne katıldı ve onu hem İtalya'ya  hem de müzik dünyasına tanıtan “Il Mare Calmo Della Sera” ile “Yeni Gelenler” kategorisinde ilk ödülünü kazandı. Daha sonraki yıllarda başarılar birbirini kovaladı.

1999 yılındaki Oscar Ödülleri gecesinde Celine Dion ile birlikte “The Prayer” şarkısına düet yaptı. Kanadalı şarkıcı Bocelli için şu sözleri sarfetti: “Eğer Tanrı şarkı söyleyebilseydi aynı Andrea Bocelli gibi söylerdi.”

Geçtiğimiz günlerde Milano'daki boş Duomo Katedrali'de “Umut için müzik” başlığıyla ilk online konserini verdi. 3.5 Milyon izleyici sayısını gören konserde “Birlikte dua etmenin gücüne inanırım, bu müzik değil bir duadır.” sözleriyle birlikteliği ve umudun gücünü vurguladı.


[1] https://iyikigormusum.com/andrea-bocelli-dunyanin-en-sevilen-tenoru