Ars Longa Vita Brevis / Sanat Uzun Hayat Kısadır

24 Ekim 2023 20:40 Kültür/Sanat
resimler-haber/sergi_anafod_açılışı2023-2024_TUzocEf.webp
google news

İstanbul Anadolu Yakası Fotoğraf Sanatı Derneği ANAFOD 2023-2024 sezon açılışına, Cumhuriyetimizin 100’üncü, derneğin 10’ncu yılında yeni bir sergi ve kitabı ile izleyenlerin karşısına çıkmanın heyecanını yaşıyor.

ANAFOD Yönetim Kurulu Başkanı Figen Özkan yaptığı açıklamada “Serginin birleştirici kavramını doğallıkla “100 yıl” olarak seçtik. İnsanlığın uzun zaman dilimlerini ölçmek ve ifade etmek için kullandığı bu gösterge üzerine kafa yorduk. Türkiye Cumhuriyeti’nin bir eşiğin üzerinden geçişini temsil eden yüzüncü yıldönümü fikrini daha da açtık, esnettik ve projenin adını koyduk: Ars Longa Vita Brevis / Sanat Uzun Hayat Kısadır.

ANAFOD’un ortak hedefini özetleyen bu sözde geçen “ars longa” yani “sanat uzun” bölümü, birlikte, uyumlu ve vizyon sahibi bir toplum halinde yaşama sanatını, temel hak ve özgürlüklerin gözetildiği, demokratik katılıma dayalı cumhuriyet fikrini kastederken, “vita brevis” yani “hayat kısadır” bölümü ise, ideal toplumsal yaşama giden yolda bir bayrak yarışı içinde olduğumuzu, geçmiş nesillerden alacaklı, gelecek nesillere ise borçlu olduğumuzu ima etmektedir.

Sergi katılımcıları bu genişletilmiş kavramsal çerçeveyi dilediği gibi yorumladı, kişisel öyküsüne, yaklaşımına indirgedi. Sembolik, metaforik, kavramsal, belgesel, otobiyografik, tipolojik vb. yaklaşımlar bu sayede mümkün oldu.

Sergi 28 Ekim 2023 15:00’da Müze Gazhane L binası ANAFOD/Orhan Cem Atölyesinde açılacaktır. Ars Longa Vita Brevis / Sanat Uzun Hayat sergisi 28 Ocak 2024 tarihine kadar açık kalacaktır.

Sergi Pazartesi günü hariç, hafta içi 09:00-18:00 ve hafta sonu 10:00-18:00 saatlerinde ziyaret edilebilecektir.

Sergiye katılan fotoğrafçılar;

Hatice Ayaksız

Hulki Muradi

Mustafa Şahin

Nilgün Kösem

Masis Üşenmez

Osman Karamehmetoğlu

Şafak Hacaloğlu

Şerife Şenel

Ünal Geçiroğlu

Yıldırım Gençoğlu

Zübeyde Öztürk

Gülseren Yücel

Alev İyibudar

Altınay Geçiroğlu

Anıl Tamer Yılmaz

Aytek Özay

Baytekin Kara

Bekir İstemeyi Birgül Koç

Canan Tor

Didem Nuhoğlu

Enver Çiçek

Figen Özkan

Fisün Arabacı

Gamze Doğru

Hasan Çalıkuşu

Kaynak

ANAFOD