Asur ve Babil Oymalarından Günümüze: Horon Temalı Tekstil Sergisi

25 Nisan 2023 21:26 Kültür/Sanat
resimler-haber/IMG_0572-123.webp
google news

Beykent Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Hamdi Ünal’ın Horon temalı tekstil sergisi 25 Nisan – 3 Mayıs tarihlerinde, Trabzon Valiliği İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü Trabzon Güzel Sanatlar galerisinde sanatseverlerle buluştu. Makrome ve benzeri düğüm şekillerini tarihsel olarak ele aldığımızda Asur ve Babil oymalarında rahatlıkla izleyebiliyoruz. Bu tekniğin, merasim giysileri ve duvar dekorasyonlarında kendisine yer bulduğu ülkelerin başında, Çin ve Mısır uygarlığı geliyor. Ayrıca 13. yüzyıl Arap dokumalarında yaygın olarak kullanıldığı bir gerçektir. Genel anlamda Makromeyi düğümle birleştiren tekstil malzemesi olarak tanımlamak mümkündür. Bu tekniğin Avrupa serüveni ise Müslüman Arapların İspanya’yı fethi ile önce İspanya’ya sonrada İtalya ve İngiltere’ye yayıldığını biliyoruz. 1970’lerde tüm dünyada yeniden canlanan bu teknik dekorasyonun vazgeçilmez unsurlarından biri oluyor.

Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Hamdi Ünal serginin açılışında duygularını şu cümleler ile ifade etti. “Kişisel olarak, tarihsel mecrasına oturmuş bu tekniği bir tema ekseninde yorumlayıp resimsel değerlerle besleyerek yeni ve sanatsal önermelerle ortaya koymak çoktan beri düşündüğümüz bir proje idi. İlk defa ortaya çıkardığımız bu çalışmaları da ilk olarak Trabzon gibi sanata ve sanatçıya değer veren bu güzide şehirde sanatseverlerle buluşturma onurunu da kazanmış olduk.”   

 Prof Ünal “Horon coşkusunun ve figüratif görsellerin tekstil malzemeleri ile yorumlandığı ve çeşitli düğüm geleneğinin uygulandığı bu sergide büyük boyutlu çalışmaların yer aldığını” dile getirdi.

Resimsel kompozisyon ve ifade biçimlerine, teknik ve malzeme anlamında yeni bir soluk ve bakış açısı getireceğine inandığımız bu sergi mesai saatleri içinde 3 Mayıs 2023 akşamına kadar ziyaret edilebilir.

Sergi Yeri:

Trabzon Güzel Sanatlar Galerisi

Trabzon İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü

Halkevi Cad. Kemerkaya Mah. Uzun Sok. No:1

Ortahisar/TRABZON

Tlf: +90 462 280 17 35