Türk Balıkçılar Okyanuslarda Avlanıyor

25 Kasım 2022 19:44 Ekonomi
resimler-haber/balıkçılarraw_g5BIVf1.webp
google news

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, 21 Kasım “Dünya Balıkçılar Günü” dolayısıyla yaptığı açıklamada, balıkçılık sektörünün ülke ihtiyacının üzerinde bir avcılık kapasitesine sahip olduğunu belirtti. Konuşmasında, “Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde imzaladığımız balıkçılık anlaşmaları ile reislerimiz, Atlantik'ten Hint Okyanusu'na kadar uluslararası sularda avcılık yapmaktadır." ifadelerini kullandı.

Vahit Kirişci, Türk balıkçıların, uluslararası sularda, okyanuslarda avlandığına ve avlanılan balıkların da işbirliği yapılan ülkelerde kurulan fabrikalarda işlendiğini aktardı. Kirişci, böylece diğer ülke vatandaşlarına istihdam imkanı sağlanırken aynı zamanda Türkiye'ye de yüz milyonlarca dolar kazandırıldığını dile getirdi.

Bakanı Vahit Kirişci, bu yıl yaklaşık 70 gemi başka ülke kara sularında avcılık faaliyetinde bulunuyor. Balıkçılar, başta Moritanya olmak üzere Gine Bissau ve Gürcistan'da avcılık yapıyor. Bu kapsamda ülke ekonomisine yaklaşık 600-700 milyon dolar katkı sağlandı.

Türkiye'de iç sularda ise ağırlıklı olarak inci kefali, sazan, gümüşi havuz balığı ve gümüş balığı avcılığı yapılırken, yetiştiricilikte de en çok çipura, levrek, alabalık ve Türk somonu üretiliyor.

Denizlerde avlanan su ürünlerinde ağırlıklı olarak hamsi, palamut, sardalya, çaça, istavrit, lüfer, mavi yüzgeçli orkinos ve beyaz kum midyesi dikkati çekiyor.

Kaynak
TOB