Bedelsiz Patates Soğan Dağıtımında Dünden Bugüne Yaşananlar

18 Nisan 2021 22:06 Gündem
resimler-haber/moren_haber_patates_soğan.JPG
google news

Dünden Bugüne Patetes Soğan Dağıtım Süreci

9 Mart 2021 - Yalnızca Çiftçiden 85 Kuruş'a TMO'ya Alım

Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli 9 Mart 2021 tarihinde yaptığı açıklamada patates ve kuru soğan piyasasındaki stok artışlarını önlemeye yönelik olarak patates ve kuru soğan alımına başlayacaklarını ifade ederek, alımı yapılan ürünlerin ihtiyaç sahibi ailelere bedelsiz olarak dağıtılacağını söyledi.

Açıklamasında Cumhurbaşkanının talimatları ile Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO)'nin  patates ve kuru soğan tedariki ve dağıtımı ile görevlendirildiğini bildirdi.
Üretimin yoğun olarak yapıldığı ve depolandığı illerden başlamak üzere Çiftçi Kayıt Sistemine (ÇKS) kayıtlı üreticilerden (Tacir ve aracı olmaması gerektiği için), üretici örgütlerimiz aracılığıyla 2020 yılı mahsulü olan patates ve kuru soğan 25 kilogramlık çuvallanmış olarak kilogram başına 85 kuruştan satın alınacağı söylendi.
Alımı yapılan ürünlerin İl Valilikleri (Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları aracılığıyla)  düzenli olarak yardım yapılan ihtiyaç sahibi ailelere bedelsiz olarak dağıtılacağı ve Ramazan Ayı'na girmeden önce sevkiyat işlemlerinin başlanacağını açıkladı.Bakan Pakdemirli'nin açıklamasından sonra Nevşehir’den alınan patates ve kuru soğanlar,  Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları tarafından belirlenen ihtiyaç sahibi her aileye 10 kilo kuru soğan ve 20 kilo patates paketi olarak 1 milyon 250 bin ton patates ve 300 bin ton soğanın  dağıtılmaya başlandığı bilgisi verildi.

11 Mart 2021 - Öncelik İstanbul Anadolu Yakası'nda 

Nevşehir ve Niğde'den İstanbul'a 164.000 Bin haneye yardımı yapılacak 10 ürün tırından 4'ünün ulaştığı bildirildi. Açıklamayı tırları karşılayan İstanbul Vali Yardımcısı Özlem Gevrek Bozkurt yaptı. Vali Yardımcı  Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığınca İstanbul'da belirlenen ihtiyaç sahibi her haneye 10 kilo kuru soğan ve 20 kilo patates paketi olmak üzere yardımların ulaştırılacağını,  Anadolu Yakası'ndaki ilçelere yardımların dağıtımına başlandığını açıkladı.

13 Nisan 2021 - Dağıtım Sürecinde Yaşananlar

Dağıtımın Valilikler ve ilçelerde Kaymakamlıkar Sosyal Yardımlaşma Vakıfları aracılığıyla yapılacağı duyurulmuştu. Dağıtım yapılan il ve ilçelerde patetes çuvallarını teslim alanların görüntüleri sosyal medyada yer almaya başladı. Bu görüntüler arasından Şanlıurfa'da Hilvan Kaymakamı Coşkun Doğan'ın bir ihtiyaç sahibine patates çuvalını verirken çekilmiş görüntüsü dikkat çekti ve sosyal medya kullanıcıları tarafından tartışılmaya başlandı.

AK Parti MKYK üyesi Şamil Tayyar'ın "Bir çuval patatesle poz vermek, neyin nesi? Yapmamız gereken çok iş var, çok." diyerek yaptığı hedef gösteren paylaşımı ile CHP Parti Meclisi üyesi Eren Erdem'in  "Bu nedir? Sizin yardımlaşma anlayışınız bu mu? Halkımızı 1 çuval patatese muhtaç hale getirip, sonra patates verirken şov yapmak...Tükenmişliğin özeti!" ve İYİ Parti Grup Başkanvekili Lütfü Türkkan'ın  "Bu fotoğrafı dönemin tanığı olarak buraya bırakalım" şeklinde yaptıkları paylaşımlar haberlerde yer aldı. Siyasi aktörlerin hangi mevki ve makamda olursa olsun hedef gösteren paylaşım ve söylemlerde bulunabilmeleri ülkemizde siyaset dilinin son halini birkez daha ortaya koymuş oldu.
Bir kısım sosyal medya kullanıcılarının yorumları ise yapılan yardımın dağıtımının alanen medya ile törensel bir şekilde yapılmasının doğru olmadığı ve kalıcı çözümler sağlanması gerektiği şeklindeydi.

17-18 Nisan 2021 Pandemi Şartları 

Ürün dağıtımın yapıldığı alanlardan gelen ve sosyal medyada yayılan görüntülere insanlar tarafından tepki yağdı. Pandemi koşullarının hiçe sayıldığı ve insanların kontrolsüz olarak ürün teslim aldığı kaynağını teyit edemediğimiz görüntüler sosyal medyada konuşulmaya başlandı. İnternette, ürünlerin dağıtımının bazı yerleşim birimlerinde PTT ve Kızılay Birimlerine bırakıldığı ve bu sebeple bu kuruluşlarda çalışan işçilerin zor durumda kaldığı haberleri ile ürünlerin kontrolsüz bir şekilde vatandaşın sırtına yüklendiği izdiham görüntüleri aynı anda yer aldı.

Bütün bir karmaşanın ortasında ise yine, patateslerin nerden-niçin geldiğinden ve nereye -nasıl gittiğinden habersiz olan Z kuşağı kaldı.