Çelebi Lalesi Doğal Yayılış Alanlarına Ekilecek

07 Nisan 2022 18:26 Bilim
resimler-haber/ÇELEBİ_LALESİ.webp
google news

Yaklaşık bin yıldır Anadolu topraklarında hayat bulan lâleler, ticari öneminin yanı sıra ülkemiz için toplumsal, kültürel, sanatsal, tarihsel ve hatta arkeolojik değerler taşır. Anadolu’da ilk olarak el sanatlarında süsleme motifi olarak kullanılmaya başlayan lâle, daha sonra şiirde, resimde, minyatürde ve tasavvufta ana konu olarak işlenirken mimari ve kitap süslemelerinde yoğun bir şekilde kullanılmıştır.

Çelebi Lalesi/Bornova Lalesi (Tulipa clusiana) bitkisinin ülkemizde doğal ortamdaki yayılış alanının tarihi kayıtlarda İzmir- Bornova (Kurutepe) olarak verilmiştir.

Günümüzde bitkinin ülkemiz doğasında kaybolduğu düşünülmektedir. Tarım ve Orman Bakanlığına bağlı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü (TAGEM) tarafından desteklenen ve Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü bünyesinde yürütülen “Doğamızda Yok Olan Bir Türün Yeniden Türkiye’ye Kazandırılması; Çelebi Lalesi (Tulipa clusiana) Örneği” adlı bir proje ile Çelebi lalesi çoğaltılmaktadır.

Çelebi lalesinin, beyaz renkli çiçeklere sahip olması ve taç yapraklarının dış kısmındaki bant şeklindeki kırmızı renkler bu çiçeği süs bitkisi ve peyzaj açısından oldukça albenisi yüksek bir tür haline getirmektedir.

İzmir ili Menemen ilçesinde ve Aydın ili Efeler ilçesine bağlı Balıkköy, Gözpınar, Salavatlı ve Eskihisar köylerindeki kişisel hobi bahçelerinden temin edilen Çelebi Lalesi doku kültürü ile çoğaltılmaktadır. Çoğaltılan Çelebi Lalesi doğal yayılış alanlarına ekilecektir.

Kaynak

TAGEM