CERN’nin Panoramalar Projesi

04 Ağustos 2023 21:24 Bilim
resimler-haber/CERN_ACCELATOR.Pano.webp
google news

Panorama projesi, CERN tesislerine yönelik müdahalelerin hazırlanmasına yardımcı olmak için sürükleyici bir görsel yardım sağlamayı amaçlamaktadır.

Çevrimiçi panorama görüntüleyicimiz bu misyonu somutlaştırır. Geniş bir 360° panoramik fotoğraf ağı sunarak, CERN tesislerinde gezinmeye ve kurulu makine ve ekipmanları görselleştirmeye olanak tanır.

Genellikle dahili araçlarla entegre olan ve yalnızca CERN personelinin erişebildiği bu araç, makinelerdeki ve teknik binaların büyük bir bölümündeki ilgili tüm değişiklikleri belgelemek için kullanılır.

Bu demoda CERN hızlandırıcı kompleksinin farklı alanlarını ziyaret edebilir ve bunların işlevleri ve ekipmanları hakkında daha fazla bilgi edinebilirsiniz.

Örneğin “ATLAS” yazısına tıkladığınızda “ATLAS” hakkında bilgiye ve görsellere ulaşılabilirsiniz.

ATLAS, Büyük Hadron Çarpıştırıcısındaki (LHC) iki genel amaçlı dedektörden biridir. Higgs bozonu arayışından ekstra boyutlara ve karanlık maddeyi oluşturabilecek parçacıklara kadar çok çeşitli fiziği araştırır. CMS deneyi ile aynı bilimsel hedeflere sahip olmasına rağmen, farklı teknik çözümler ve farklı bir mıknatıs sistemi tasarımı kullanıyor.

LHC'den gelen parçacık demetleri, ATLAS detektörünün merkezinde çarpışır ve çarpışma noktasından her yöne fırlayan yeni parçacıklar şeklinde çarpışma enkazı oluşturur. Çarpışma noktasının etrafındaki katmanlar halinde düzenlenmiş altı farklı algılama alt sistemi, parçacıkların yollarını, momentumunu ve enerjisini kaydederek, ayrı ayrı tanımlanmalarına olanak tanır. Devasa bir mıknatıs sistemi, yüklü parçacıkların yollarını bükerek momentumlarının ölçülebilmesini sağlar.

ATLAS dedektörlerindeki etkileşimler muazzam bir veri akışı yaratır. Verileri sindirmek için ATLAS, dedektöre hangi olayların kaydedileceğini ve hangilerinin göz ardı edileceğini söylemek için gelişmiş bir "tetikleme" sistemi kullanır. Daha sonra kaydedilen çarpışma olaylarını analiz etmek için karmaşık veri toplama ve bilgi işlem sistemleri kullanılır. 46 m uzunluğunda, 25 m yüksekliğinde ve 25 m genişliğinde, 7000 tonluk ATLAS dedektörü, şimdiye kadar yapılmış en büyük hacimli partikül dedektörüdür. İsviçre'deki Meyrin köyü yakınlarında, ana CERN sahasının yakınında, yerin 100 m altında bir mağarada bulunuyor.

38 ülkedeki 174 enstitüden 3000'den fazla bilim insanı ATLAS deneyinde çalışıyor.

 

CERN Hakkında

Avrupa Nükleer Araştırma Örgütü (CERN), dünyanın en büyük ve en saygın bilimsel araştırma merkezlerinden biridir.

CERN'de, etrafımızdaki her şeyi oluşturan parçacıkların temel yapısı araştırılıyor.

Bunu dünyanın en büyük ve en karmaşık bilimsel araçları kullanılarak yapılıyor.

CERN'deki fizikçiler ve mühendisler, maddenin temel bileşenlerini, yani temel parçacıkları incelemek için dünyanın en büyük ve en karmaşık bilimsel araçlarını kullanıyor. Atom altı parçacıklar, ışık hızına yakın bir hızda çarpışmak üzere yapılır. Süreç bize parçacıkların nasıl etkileşime girdiğine dair ipuçları veriyor ve doğanın temel kanunları hakkında fikir veriyor. Evrenimizin en küçük yapı taşlarını inceleyerek insan bilgisinin sınırlarını ilerletmek istiyoruz.

CERN'de kullanılan aletler, amaca yönelik olarak üretilmiş parçacık hızlandırıcılar ve dedektörlerdir. Hızlandırıcılar, ışınlar birbiriyle veya sabit hedeflerle çarpışmadan önce parçacık ışınlarını yüksek enerjilere yükseltir. Dedektörler bu çarpışmaların sonuçlarını gözlemler ve kaydeder.1954'te kurulan CERN laboratuvarı, Cenevre yakınlarındaki Fransa-İsviçre sınırında ata biner gibi oturuyor. Avrupa'nın ilk ortak girişimlerinden biriydi ve şu anda 23 üye devleti var.

CERN'in açılımı nedir?

Aralık 1951'de Paris'te UNESCO'nun hükümetler arası bir toplantısında, bir Avrupa Nükleer Araştırma Konseyi'nin (Fransızca Conseil Européen pour la Recherche Nucléaire'de) kurulmasına ilişkin ilk karar kabul edildi. İki ay sonra, geçici Konsey'i kuran bir anlaşma imzalandı - CERN kısaltması doğdu. Bugün madde anlayışımız çekirdekten çok daha derinlere iniyor ve CERN'in ana araştırma alanı parçacık fiziği. Bu nedenle, CERN tarafından işletilen laboratuvara genellikle Avrupa Parçacık Fiziği Laboratuvarı adı verilir.

Kaynak

CERN