UNESCO, ChatGPT İçin Eğitim Bakanlarını Seferber Ediyor

28 Mayıs 2023 22:57 Gündem
resimler-haber/unesco_chatGPT.webp
google news

Yeni ve güçlü üretken yapay zeka (AI) araçlarının hızla ortaya çıkması nedeniyle, UNESCO, yapay zekanın sunduğu acil ve geniş kapsamlı fırsatları, zorlukları ve riskleri keşfetmek için ilk küresel Eğitim Bakanları toplantısını düzenledi. 40'tan fazla Bakan, politika yaklaşımlarını ve bu araçları eğitime en iyi nasıl entegre edeceklerine dair planlarını paylaştı. 25 Mayıs 2023'teki çevrimiçi toplantı sırasında UNESCO, çok paydaşlı açık diyalog da dahil olmak üzere üretken yapay zeka ve eğitime ilişkin bir yol haritası sundu.

“Üretken AI, eğitim için yeni ufuklar ve zorluklar açıyor. Ancak yeni yapay zeka teknolojilerinin eğitime bizim şartlarımıza göre entegre edilmesini sağlamak için acilen harekete geçmemiz gerekiyor. UNESCO Eğitimden Sorumlu Genel Direktör Yardımcısı Stefania Giannini, “Üye Devletlerimiz tarafından oybirliğiyle kabul edilen UNESCO Yapay Zeka Etiğine İlişkin Tavsiye Kararında belirtildiği gibi güvenlik, katılım, çeşitlilik, şeffaflık ve kaliteye öncelik vermek bizim görevimizdir” dedi.

Bakanlar birkaç acil zorluğun altını çizdi ve ortak politika yaklaşımları

Tartışma sırasında, eğitim sistemlerinin üretken yapay zekanın hızla neden olduğu kesintilere nasıl uyarlanacağı, üretken yapay zekanın müfredata, öğretim yöntemlerine ve sınavlara nasıl entegre edileceği ve göze batan hatalar yapmak ve taraflı bilgi üretmek için kapasite de dahil olmak üzere bu teknolojilerin doğasında bulunan kusurların nasıl azaltılacağı gibi bazı ortak endişeler ortaya çıktı.

Bakanlar arası tartışma, dünya çapındaki hükümetlerin hızla gelişen bu manzarada uygun politika tepkilerini formüle etme sürecinde olduğunu ortaya çıkardı - yapay zeka, veri koruma ve diğer düzenleyici çerçeveler üzerine ulusal stratejileri daha da geliştiriyor veya rafine ediyor.

Okulların ve üniversitelerin yalnızca %10'unda yapay zeka konusunda resmi rehberlik var

450'den fazla okul ve üniversitenin katıldığı yeni bir UNESCO küresel araştırması, %10'dan daha azının üretken yapay zeka uygulamalarının kullanımına ilişkin kurumsal politikalar ve/veya resmi rehberlik geliştirdiğini ortaya çıkardı. Sonuçlar, yazılı ve görsel kreasyonlar üretebilen bu güçlü üretken yapay zeka uygulamalarının aniden ortaya çıkışına anında yanıt vermenin kurumlar için zorlayıcı olduğunu gösteriyor.

Öğretmenlerin öğrenmeyi kolaylaştırıcılar olarak bu yeni çağda oynadıkları hayati rol vurgulanmıştır. Ancak öğretmenlerin bu zorlukları aşmak için rehberliğe ve eğitime ihtiyacı var.

UNESCO'nun politika yönergeleri ve yeterlilikler çerçevesi

UNESCO, politika yapıcılar, EdTech ortakları, akademi ve sivil toplum ile küresel diyaloğu yönlendirmeye devam edecek. Örgüt, üretken yapay zekanın eğitim ve araştırmada kullanımına ilişkin politika yönergelerinin yanı sıra okul eğitimi için öğrenciler ve öğretmenler için yapay zeka yeterlilik çerçeveleri geliştiriyor . Bunlar, 4-7 Eylül 2023 tarihlerinde Paris'teki UNESCO Genel Merkezinde gerçekleşecek olan Dijital Öğrenme Haftası sırasında başlatılacak.

UNESCO, eğitim ve bilim yetkileri aracılığıyla benzersiz bir uzmanlığa sahiptir. Son yıllarda Örgüt, Eğitimin Geleceği üzerine küresel bir düşünceye öncülük etti ve ayrıca Kasım 2021'de 193 Üye Devleti tarafından oybirliğiyle kabul edilen yapay zeka etiği için ilk küresel normatif çerçeveyi oluşturdu.

UNESCO'nun eğitimde yapay zeka alanındaki çalışmaları

UNESCO, kendi yetki alanlarında yapay zeka teknolojilerinin potansiyelinden yararlanmak için Üye Devletlerini desteklemektedir. UNESCO'nun 2021'de kabul edilen Yapay Zeka Etiğine İlişkin Tavsiye Kararı, uygun normatif çerçeveyi belirliyor. Eğitim alanında Örgüt, 2019'da Pekin Yapay Zeka ve Eğitim Konsensüsü etrafında paydaşları bir araya getirdi ve AI ve eğitim: 2021'de politika yapıcılar için bir kılavuz da dahil olmak üzere çeşitli yönergeler yayınladı.

Kaynak

UNESCO